Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 442/BW15 - 2020

Kunde inte hia mig från att göra en mörkrumskopia av ett negativ från i förgår. Det blev två färdiga silvergelatin i fiber på 30x40 papper. Jag ska precis byta kemi i tankarna, men har inte gjort så många som kapaciteten klarar, så jag ville utnyttja det sista innan jag byter till ny framkallare, nytt stopp, nytt fix och ny Lavaquick (HCA). Sen håller den i två till tre veckor igen, innan jag får blanda ny. Detta har besparat mig mycket kemi och en hel del pengar. Har väl haft Nova-tankarna i snart 15 år tror jag. Oxidationen blir minimal då det är vertikala fack med bara en smal yta längst upp som kommer i kontakt med luft, därför håller kemin så pass länge. I en skål får man blanda till ny kemi nästan varje gång för den oxiderar ganska snabbt när det får stå öppet i flera timmar under sessionerna.

Själv använder jag luktfritt stopp och fix och iom att det bara är den smala remsan längst upp som kan orsaka lukt av oxidering, så kan jag ha allt detta i groventrén intill köket, utan att någon i huset klagar på lukt. Där står också en förstoringsapparat permanent. Så det är bara för mig att gå in och börja kopiera direkt när man känner för det. Allt står färdigt och igår kväll blev det bara två kopior som hängt på tork i natt. Nu är dom planade också och så här blev resultatet. Inte lika mycket svärta/kontrast i himlen, som i det scannade negativet (som ni kan se i förra blog-posten), men tycker det klarar sig bra ändå. Och jag skulle ju (om jag velat) kunnat efterbelysa himlen lite, så hade jag fått mera toner där ändå. Nu har jag inte gjort nånting, bara kopierat rakt av med det valda kontrastfiltret. Det fungerar allt oftare tycker jag, speciellt när jag tycker mig ha velat ha de vanliga svartvita kopiorna med lite mildare kontrast under senare tid.



//

Inlagt 2020-07-31 18:17 | Läst 1316 ggr. | Permalink