Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 444/Gamla saker som fungerar bra.

En Pentax 67 med några objektiv är inte fy skam. Om man gillar att använda 120-film vill säga. Jag gillar ju äldre optik också, och även de här fyra gluggarna går att använda på både digitalkameror och småbilds film-SLR via adaptrar. Fast det blir inte lika bra som att adaptera småbildsoptik 24x36,  eftersom mellanformatsoptik oftast har lite sämre upplösning, men visst fungerar det om man vill.



Bilden här är tagen med Canon RP ff och på den satt en av mina många M42-objektiv, en Porst Color-Reflex 1,4/55mm, vilken givetvis kan användas på mina SLR-kameror för film också. Den ska enligt uppgifter vara tillverkad i den berömda Tomioka-fabriken i Japan. Den som västtyska Zeiss inledde samarbete med och som sedan under Yashicas ägo, fick förtroendet att producera en stor del av de Zeiss T*- objektiv som användes till Contax-kamerorna från 1974 och framåt. Tomioka gjorde även en mängd andra objektiv som sattes på Yashicas egna kameror, samt för flera andra märken, t.ex Chinon, Revuenon, Sears och Cosina-Cosinon. Den mest kända är väl 1,2/55mm som då alltid även märktes med "Tomioka" utöver  själva märket den gjordes för. Den gjordes även under eget namn, Tomioka Tominon 1,2/55mm. Ytterligare några bränvidder gjordes med egen beteckning, t.ex en Tomioka Tominon 3,5/21mm. Den finns även som Yashinon 3,5/21mm. De flesta har M42-gänga och är lätta att adaptera på i princip vilken digital SLR/spegellös kamera som helst.

Den här Tomioka-tillverkade Porst-normalen tycker jag presterar fint även på full glugg, och bokehn kan man inte klaga på heller som synes av bilden. Men det är väl en smaksak som så mycket annat här i världen. Många vill dock ha den ljusstarkare 1,2-varianten, men då får man gräva betydligt djupare i pengapungen. Frågan är om det är värt det? Denna  1,4/55mm brukar ligga på ca 700kr på ebay och ska du ha en Tomioka-tillverkad (med "Tomioka" extra ingraverat) 1,2/55mm kommer du inte under 6000, ofta upp mot 10-15000kr. Personligen tycker jag det räcker gott med denna om man vill ha den där speciella bokehn som en ljusstark normal kan ge.

Nu när pensionärslivet börjar så ska jag också försöka använda min Pentax 67 lite mera. Det har blivit alldeles för lite bevänt med det under senaste åren. 2,4/105mm är ju en klassiker med sin popout-effekt på full öppning. Men även övrig optik är fin. Formatet 6x7 kan tyckas lite udda, men jag gillar själv detta format bättre än de mera avlånga 6x4,5 och småbildens 24x36, där man oftast får croppa bort i kanterna för att det ska fungera bra. Speciellt höjdbilder i 24x36 är svårt tycker jag. Som jag skrev i förra blogposten så har man stött på en och annan intressant miljö genom åren, men aldrig riktigt hunnit stanna för att få något mera genomarbetat. Och att gå med en Pentax 67 hängandes runt halsen kan vara lite för påfrestande också. Nu ska man väl kunna få tiden att göra lite "mera" och även kunna ha ett stativ med sig på färden.
//

Inlagt 2020-08-05 18:06 | Läst 586 ggr. | Permalink