Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

Emaks betraktelser 48/Bitterskråp, så heter den...

Pestskråp har man sett och hört talas om. Men Bitterskråp, vad är det? En växt som dokumenterades i Sverige först 1966-68 i Halland och Kalmar län. Kommer från nordöstra Asien och odlas hos oss som prydnad. Har sedan förvildats. På den plats jag fotograferade bilderna planterades den under 1940-talet och har sedan spridit sig i omgivningarna. Eftersom den senare på sommaren får gigantiska blad som blir helt marktäckande hotar den att kväva spontanfloran med tandrot och trolldruva. I Småland finns den dokumenterad på enbart 6  olika växtplatser, varav denna är en: Anemåla-Oskarsholm.



Vi har åkt förbi platsen många gånger under försommar-höst och sett de stora bladen. Men först nu fick vi se blommorna och då är det bra att ha det eminenta praktverket SMÅLANDS FLORA till hands. Där fanns t.om alla de dokumenterade växtplatserna uppgivna. Bara att konstatera, man lär så länge man lever! Kunskapen finns till hands och man upptäcker nya saker hela tiden, bara att leta och vara nyfiken på det man passerar under resans gång...









Inlagt 2014-04-13 10:40 | Läst 2804 ggr. | Permalink
Den verkar att trivas på den här platsen.
Jag undrar om det är samma som finns vid vår hembygdsgård
Marianne