Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 550/Lith 1 - 2021

Under julhelgen fanns inte tid för något mörkrumsarbete, och lagom till nyår så åkte man på en kraftig förkylning som eskalerade med hosta, vilken håller i sig än. Coronaprov togs direkt efter nyårshelgen och det var negativt. Men förkylningen med hosta och ideliga nysningar släpper inte och nu har det gått upp i bihålorna, som vanligt för mig. Dock ingen feber. Men ikväll blev det årets första mörkrums-session ändå. En bild från Dansbaneskogen i december blev nerpräntad på papper så nu finns den i alla fall, inte bara som negativ utan även rent fysiskt. Jag har visat den tidigare, men då var det bara en bildfil från det avfotade negativet.


Lith 1 - 2020.
Dansbaneskogen, Djurhult. Kopierad på gammalt Agfa MCC118 papper.

Tyvärr ser man inte röken av några halvmiljon-stipendier, vilket skulle behövas som den fattigpensionär (enligt EU.s kriterier) man blivit sedan i somras. Men jag fick Träindustriarbetarnas kulturstipendium på 5000 kr för några år sen för mina bilder. Och även hemkommunen uppmärksammade mina bilder och mitt intresse för Strömbergshyttans glasbruk då de gav mig kommunens Kulturpris 2017. Jag fick ta emot det av självaste Lasse Kronér och samtidigt var kungen på plats. Dock inte för att fira mig, utan Kosta glasbruks 275-årsjubiléum, under vilket priset delades ut.

Jag har också precis provat att publicera mina bilder på ett för mig nytt webbforum, Art Limited, och fått några av bilderna utvalda av editorerna att pushas och visas lite extra. Det gick ganska snabbt, för när jag lagt in tre bilder var redan en av dom utvald som "Excellence". Sen har ytterligare några valts ut av de tolv jag lagt upp i den första uppladdningen. Har även fått flera inbjudningar att gå med i diverse projekt och visa mina bilder i på den sidan, samt en del positiva omdömen. Kanske har man hittat rätt webbforum för sitt fotograferande, eller är det möjligen bara sånt där vanligt ryggdunkande och kompiskommenterande som det brukar bli på de vanliga ställena som facebook, instagram och de flesta andra sajter/forum där alla tycks hänga dagarna i ända? Vi får se hur det utvecklar sig och vad det blir av det? Om det ligger någon seriositét bakom det som händer där? Men bilder på papper blir det oavsett hur det blir med det, eller om de kommer upp på webben eller ej.

Man börjar annars tröttna lite på hur de sociala medierna och internet fungerar, med konstellationer och innefolk i rätta kretsar och med de rätta namnen, som känner varandra (eller försöker verka känna varandra) och dunkar varandra i ryggen, oavsett om man har något vettigt att komma med eller ej. Och sen alla som vill vara med och vara vänner med "de rätta" och sen bara visar sig vilja ha en massa "fina" vänner att visa upp och antar de rätta uttrycken och sätten att agera, utan att egentligen mena något med det. Man genomskådar sånt ganska snabbt och ser vilka de verkliga vännerna är. Förutom mina egna närmaste och lite mera bekanta som man känner både utan och innan, så är de riktiga vännerna på webben ytterligt få. Jag har ju själv någon eller några webb-vänner bland de lite mera "kända/berömda" fotograferna, så jag ska kanske inte gnälla. Men det är faktiskt dom som frågat om jag ville bli vän med dom, inte tvärtom. Jag är själv ingen person som vill dra fördel av andra, och har aldrig varit sån. Men det finns gott om den kategorin av människor på många ställen, det har man förstått. Och jag är glad att de få man känner är riktigt äkta, också är väldigt sympatiska och att man fått bra kontakt med dom, som man också känner kommer från ett ärligt engagemang/intresse. Inte bara något de vill visa upp eller dra egen fördel av.
//

Inlagt 2021-01-09 23:48 | Läst 495 ggr. | Permalink
Grattis till publicering i Art Limited - det är väl en trevlig och välförtjänt framgång, Nils!

Jag håller med dig också när det gäller "ryggdunkandet och kompiskommenterande" i sociala medier...men är det inte lite åt det hållet vi också här på Fotosidan och i grupper och bloggar håller på med?Även jag!

Själv är jag varken med i Facebook eller Instagram eller liknande - bara lite olika fotoinriktade communities, så jag kan egenligen inte uttala mig om fejan eller insta...det är ju bara hörsägen!

F.ö. ha det bra och kryoa på dig!
mvh
/B

PS: Dina fina bilder på papper - är de dem di digitaliserar, i en flatbäddscanner då?
Svar från Nils Bergqvist 2021-01-10 08:41
Tack, ja man är kanske inte helt oskyldig själv, men det känns inte bra att kommentera eller "gilla" utan att egentligen mena något med det, eller för att man vill få respons tillbaka. Ärlighet varar längst. Den digitala världen blir lite av en fejkvärld på det sättet. Kanske skulle man göra som min bror som är konstnär, hålla sig borta under längre perioder? Eller kanske stänga ner helt? Ja givetvis måste allt som visas på webben digitaliseras på något sätt, och det är flatbäddscanner här. Går även fota av med digitalkamera, men då blir det alltid svårt att få bort reflexer. Flatbädd blir bäst när det gäller printar/kopior tycker jag, då kan man ha inställningarna lika varje gång och det ger mera rätt resultat. Har en bra A3-scanner från Microtek som kan ta bilder upp till 30,6x43,5cm.
Canalog 2021-01-10 09:06
Jo jag håller med dig. Jag försöker åtminstone komma med konstruktiv kritik och kommentarer, och ser jag en rent dålig bild enligt min egen åsikt, behöver jag inte såga bilden eller fotografen helt som ibland görs. Behöver inte alls kommentera, men om bilden eller bildidéen har potential så kan jag föreslå det ena eller andra, om det intresserar vare sig nybörjaren eller proffset.

Men visst händer det, om än inte så ofta, att även jag gilla-markerar här på Fs utan övrig kommentar, och ibland kommenterar slarvigt för att omgående kunna lägga in en egen bild i en viss grupp där jag ligger på 1:1 eller har ”kommetarunderskott”, och således inte får lägga in en ny egen bild förrän jag har kommenterat nån annans verk.

F.ö. har jag kanske frågat detta förut, men fotar du dina ”originalbilder”, som utgör underlag för dina Lith-processer, ibland analogt? Mellan- eller i storformat, eller mestadels digitalt?
mvh
/B
Svar från Nils Bergqvist 2021-01-10 09:15
Mina lith-bilder är alltid analogt fotade. Har några få enstaka undantag som jag provade för några år sen. Men då Crimson slutade att göra digitala negativ på den analogt silverbaserade filmen som framkallades kemiskt, och istället nu gör utskrivna negativ, så blev det inte bra. Dessutom hutlöst dyrt att få digitalt fotade negativ utprintade. Jag fotar både med småbilds- och mellanformatskameror, men inte större format.
Gratulerar till väl förtjänta framgångar.
Svar från Nils Bergqvist 2021-01-10 21:31
Tackar för det :-)