Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 566/ Vad beror detta fenomen på?

En ren testfotografering av en optik för mätsökarkameror på min digitala spegellösa ff. Det är en 35mm för 39mm Leica/Leica M (m adapter). Bilden tagen med focus ställt på avstånd nånstans mellan 1,2 - 1,5 m och bl 4. På stora bländare blir det skarpt i bakgrundens yttersta hörnor, medan mitten av bakgrunden är oskarp som den ju bör vara. Jag vet att det finns några duktiga personer som kanske kan svara på detta, som kan olika optikfel och även sensorernas inverkan. Är det ett rent optikfenomen eller vad? Mycket märkligt tycker jag? Det verkar nästan som om focus går i en U-formad båge från mitten ut mot hörnorna. Kallas det bildfältskrökning kanske? Eller kraftigt böjt skärpeplan? Hade en sån här 35:a 2008 till min analoga mätsökarkamera, men sålde den då jag skaffade en ljusstarkare 35:a. Sålde den också senare då jag tyckte den var för stor, och nu blev jag sugen på den lilla 35:an igen. Detta är första testbilderna med denna idag, alltså på digitalt ff. Vad jag kommer ihåg såg jag inte detta fenomen på den jag hade 2008?


Hela bilden.


Mitten.



Mitten övre kant.


Övre hörnet till höger.


Övre hörn till vänster.

Inlagt 2021-02-15 12:42 | Läst 880 ggr. | Permalink
Kikade in men jag kan intet om teknik.
Jag är bildnarkoman det kan räcka långt.
Ha det gott
Gun-Inger
Svar från Nils Bergqvist 2021-02-15 20:20
Ja ibland undrar man. har faktiskt aldrig sett något sånt här förut.
Ingen aning, men det är inte så att du stått inomhus och fotat genom en fönsterruta? Det kan ge konstiga effekter.
Svar från Nils Bergqvist 2021-02-15 20:19
Nej, inte ens filter på. Har en fundering om den jag köpt det av haft isär det för rengöring eller annat? Och då vänt front- eller bakre lins på fel håll vid hopsättningen?
Jag har googlat lite, och hittat en tråd om 35mm, där bl.a denna 35mm var omnämnd. Där någon skrev följande: "the thick Sony sensor glass causes field curvature." Alltså att det tjocka glaset i hans Sonysensor orsakade bildfältskrökning. Kan det vara samma med Canons sensor i RP, att glaset är tjockt och orsakar detta fenomen? Jag får prova den med mitt mätsökarhus och film, för att se om det stämmer? Det är ju med film jag ämnar använda den, inte digitalt. Detta var bara en snabbtest
Wolfgang 2021-02-15 22:06
Jag ser ju här på bloggen att några medlemmar använder gamla objektiv på digitala kameror och bilderna ser fina ut, tycker jag. Men ändå i mitt stilla sinne, så tänker jag om det ändå kan finnas något som inte stämmer på helheten, eftersom de gamla objektiven är beräknade för en filmyta och inte för en sensor. Det bara en tanke utan att jag vet något. Hälsningar Wolfgang
Svar från Nils Bergqvist 2021-02-15 23:28
Vi får se när jag skjutit en film?