Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 569/Gamla kopior från en utställning 2009



Kommer jag ihåg rätt så gjorde jag dessa bilder till min andra utställning på Fotogalleriet i Skruv, "Svartvita Landskap". Och jag förstod då vad det är för typ av bilder folk vill ha hemma på väggarna. Fast just dessa tre förblev osålda. Jag gjorde hela den utställningen på Emaks K888 och här har jag även trixat till det med att mjuka upp kornet genom att hålla en av min frus nylonstrumpor spänd över en ram, under förstoringsoptiken vid belysningen av papperet. Det blir då en softad effekt, likt överstrålning. Jag tyckte det kunde passa dessa bilder, och resultatet blev bra med en fin stämning. Men det passar inte till alla bildtyper.



Kopiorna är också selentonade. Men det är inte Pentax 67, de är tagna långt före jag skaffade den och med den kinesiska motsvarigheten till Rolleiflex TLR, Seagull 4A-107. En väldigt fin 75mm f/3,5 MC av Tessartyp på den också. Jag upplevde den faktiskt som lika bra som originalet på den Rolleiflex jag hade i början av 1980-talet. Och med bättre kontrastegenskaper. Tyvärr har slutaren lagt av på Seagullen (det är väl så med billigare varianter av dessa TLR), och det är knappt lönt att skicka den på lagning. Vill man ha en fungerande, så finns såna på ebay för priset till  vad reparationen av slutaren kostar (om man hittar nån som vill ta sig an en sån reparation vill säga). Men se i så fall till att du får en med den bättre Tessar-optiken, inte den med den enklare trelinsiga varianten. Tessaren heter SA-99.



Att jag beskar det kvadratiska formatet här berodde på att jag hade färdiga passepartouter från utställningen före med avlångt format, och att jag helt enkelt ville spara pengar. Det var kring 35-40 bilder och en syrafri passepartout kostade ca 100-150 kr att få tillskuren i det format man ville ha den. Men bilderna gjorde sig fint även avlånga tycker jag. Tuijaskogen vid Skäfteskärr på Öland, där bilderna är tagna, större delen av den blåste ner i Gudunstormen 2005. Nu finns bara lite av kanten kvar. Jag är glad att jag tog dom här bilderna. Det var på 1990-talet och då stod den som en stor och ståtlig pelarsal. Det hölls andakter och konserter därinne och akustiken var väldigt dämpad och speciell. Jag har även en del färgdia därifrån. Men nu är skogen i princip borta.
//

Inlagt 2021-02-17 14:10 | Läst 466 ggr. | Permalink
Fina bilder, i synnerhet den sista är i min smak. Skulle ha varit trevligt att se alla bilderna från utställningen.

Tommy S.
Svar från Nils Bergqvist 2021-02-17 18:11
Tack, ja de finns nånstans i arkivet, men där får de ligga tills jag får lust att visa några. Som nu.
Mycket fina bilder, ett riktigt hantverk!
Tuijaskogen imponerar! Red Cedar?
- hawk
Svar från Nils Bergqvist 2021-02-17 18:12
Ja den imponerar (imponerade).
Mycket bra, speciellt 3:a bilden som jag känner för, eftersom jag har fotograferat den där Tujaskogen på diatiden för 20 år sedan. Vi har en konstmaterialsaffär i Malmö som heter DREWEX. De har gjort mina måttbeställda, syrafria passepartouter för kr 50,-/st.
De skickar kanske också per post till Småland.
Mvh Wolfgang
Svar från Nils Bergqvist 2021-02-17 18:16
Tack! Och tack för tipset! Den jag anlitar finns i Växjö, han har en datastyrd maskin som skär automatiskt. Troligen ganska dyr sak, men den arbetar ganska snabbt. Och sen varierar priset givetvis med tjocklek och tillverkare. Har inte haft utställning på ett tag nu, men om och när det blir av ska jag ha DREWEX i minnet :-)
Wolfgang 2021-02-17 23:02
Nils, även Drewex har en datastyrd maskin. Det är en ramaffär också, de säljer standardramar och bygger på beställning. Konstnärer i Malmö anlitar DREWEX och vi i fotoklubben också. Stort sortiment. Mvh Wolfgang
Jo det gick att beskära, men jag tro att jag hade gillat dom bättre i kvadratiskt, men fina o bra bilder är det absolut! Hälsn, LO
Svar från Nils Bergqvist 2021-02-18 18:53
Tack, ja de blev bra även så här :-)