Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 576/En timme på Söder...

Jag hann med att gå en timme på Söder i Växjö medan min fru var på efterkontroll på lasarettet. Det finns mycket att fotografera i denna stad, som många tycker är så ful. Har kommit på att ett sätt att få in 13 rutor på filmen istället för 12, med denna kamera,  Pentacon Six TL.  Zeiss Jena Flektogon 50mm satt på och filmen var Ilford HP5plus framkallad i DK-50. Här digitaliserade negativ, men det ska bli mörkrumkopior av några så småningom också.
I morgon är planerna att ta mig an den byggnad som röstades fram till plats 25 bland Sveriges 250 fulaste byggnader förra året, min egen gymnasieskola Teknikum i Växjö. Man får passa på nu när de har sportlov. Skolan har jämförts med ett DDR-bygge, så då passar det ju perfekt att fotografera den med en DDR-kamera också. Men nån Orwo-film har jag inte kvar, så det får bli Ilford istället. Och med tanke på hur byggnaden som den filmen tillverkats i ser ut, blir det nog ett minst lika bra val. Den fungerade fint idag i alla fall.
//

Inlagt 2021-02-23 21:27 | Läst 215 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
2021-02-23 23:53   Oscar
Spännande former i tennisplanebilden. Bra sett!
Svar från Nils Bergqvist 2021-02-24 10:39
Tack, ja den blev lite speciell.
Snygga kompostioner och fin gråskala! Kompositionerna påminner om Gerry Johansson, speciellt 2:a och 3:e bilden! Jag har bara varit i Växjö på genomresa. Domkyrkan är fin! Och så såg jag en film på TV om Christina Nilsson, operasångerskan på 1800-talet, firad i hela världen. Hon var född i Växjö. Hennes masoleum finns på kyrkogården i Växjö. Mvh Wolfgang
Svar från Nils Bergqvist 2021-02-24 10:50
Kul att du tycker så, och att du jämför mig med Gerry. Han har man lärt sig mycket av och blivit inspirerad av. Ja Kristina kom från en by utanför Växjö. Hennes smycken som hon fick av ryske tsaren, fanns länge här på Smålands museum, utlånade av Nationalmuseum. Men när de ville ha tillbaka dom och även fick det, så dröjde det inte länge förrän dom försvann i en intern stöld där. Men då de bara legat i förråd där utan att visas, så upptäckes inte stölden förrän smyckena dök upp på en auktion i Tyskland, och en svensk tyckte sig känna igen dom. Denne anmälde detta Museet och så nystades denna historia upp. Smyckena köptes tillbaka av nån givmild donator och när Smålands museum (Kulturparken Småland) ville behålla dom efter att ha fått låna dom i samband med Kristina jubileum härom året, så blev det tvist igen. Tror att vi fick behålla dom tills vidare eller ett avtalat antal år.
Wolfgang 2021-02-24 15:46
Jag ser att Du kan en del om Kristina Nilsson. Jag själv är intresserad av klassisk musik och tycker synd att det inte fanns möjlighet till inspelningar av hennes röst. Det var ju hon som sjöng i New York, när det gamla Metropolitan operahuset invigdes. Jag känner också till historien om hennes smaragder. Men i Växjö Domkyrka hänger 2 st ljuskronor som hon har donerat till kyrkan. Mvh Wolfgang