Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 684/LITH2 - 2022, Liljeholmen 2022 06 05.

En av de digitaliserade negativen från förra bloggposten har nu kommit på papper. Som lithprint. Dom här småbildskvadraterna är tänkta att lithkopieras och på ett papper som inte ger för grov svärta eller för mycket färgton. Idag provade jag gammalt Agfa Brovira i fiber, och det blev alldeles utmärkt. Det gick åt några papper innan jag hittade rätt parametrar (temperatur, spädning av framkallaren etc). En av bilderna från försöken blev bra, och nu ska jag försöka göra en till som inte skiljer allt för mycket från den och som jag kan känna mig nöjd med. Men det blir nog inte förrän imorgon förmiddag. Här är i alla fall dagens godkända lithprint. Inte särskilt stor 16x16cm bara, gjord på 17,8x 24 papper. Jag fick en hel kasse med Brovira i storlekar från 12,7x17,8 till 24 x30,5cm av sportfotografen Keithh Samuelsson förra året. Han som förresten tog en bild på mig och några till, när vi satt och krystade på röret under O-ringens 5-dagars i Märsta 2001, och som sedan blev en artikel i orienterarnas tidning Skogssport, med bilden uppslagen stort i mitten. Rubriken löd "Skitens väg" och handlade om det nya där man kopplat in sig direkt på avloppssystemet och man satt och gjorde sina behov på stora rör där vattnet strömmade igenom. Utloppet låg vid Mälaren och ett nybyggt reningsverk, precis granne med ett nytt lyxigt bostadsområde, vilket man hade ganska roligt åt i artikeln.



Det var ett tag sen jag lithkopierade i dunkelkammaren. I höstas närmare bestämt. Nu har jag gjort lithprintar av två negativ i år och det är meningen att det ska bli såna här kvadrater från småbildsnegativ i sommar. Jag ska försöka hitta bilder och utsnitt som passar för lith och på det här gamla Brovira-papperet från Agfa. Lite kul då att också kameran jag tog den här första lithkopierade kvadraten med, är en gammal småbilds Agfakamera från 1960.
//

Inlagt 2022-06-14 21:14 | Läst 1031 ggr. | Permalink
Hej,
Jag njuter var gång du lägger upp någon dina läckra bilder. Du lyckas kombinera fin komposition och innehåll, med ett fantastiskt fint mörkrums arbete!
Jag ser framemot många fina njutningsstunder!
// Conny
Svar från Nils Bergqvist 2022-06-15 09:38
Tack! Det var fina ord som man får ta till sig med vördnad. Jag lägger ju inte upp allt och min hemsida på webnode är inte uppdaterad på ett tag, så de senaste bilderna finns inte där. Men jag ska ha en utställning i höst på mitt Fotogalleri i Skruv. Vad som kommer visas då är väl inte riktigt klart, men en del bilder från Containerprojektet blir det i alla fall.
connyM 2022-06-15 14:06
Hej,
När i höst?
Vi brukar campa i Linneryd och kommer även dit på sensommar/hösten åka dit.
// Conny