Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 686/I väntan på nya kvadrater...

Senaste lithprinten från mörkrummet, LITH4-2022. En bild som blev över från i våras då vi besökte Landskrona och Gerry Johanssons utställning "The Books" vid vernissagehelgen. Gerry kom förresten på besök för ett par veckor sen då han var i faggorna och fotograferade, bl.a Emmaboda och Algustboda. Kul att han ville titta in. Några nya småbildskvadrater har det inte blivit ännu, men det kommer. Det sitter en film i en av mina kameror med utbytbart prisma och några bilder är tagna, men framkallning får vänta tills hela filmen är slut. Ingen brådska med det. Utställningsbilderna till hösten är redan klara, de ska bara monteras. Ramar har jag och passepartoutmakaren är förvarnad om att jag kommer med en beställning på ca 40-50st i början på augusti.



Denna LITH 4-2022 är ingen småbildskvadrat, utan tagen med en av mina kameror för 6x6 på 120-film. Jag fick en hel kasse Agfapapper av Keith Samuelsson skrev jag ju om, och även denna bild är lithkopierad på ett av dom Brovira-papperena som låg i den kassen. Väldigt fin ton med det papperet tycker jag. Så det är väl bara att fortsätta kopiera på det i mörkrummet, med kommande sommarkvadrater. Det passar ganska fint för den här typen av kompositioner bl.a.

Såg förresten att Wolfgang Moersch tagit fram en ny variant av lithframkallaren Easylith, kallad Easylith FT special. Den ska vara specialanpassad för att motverka den snöbollseffekt som ibland kan komma med vissa papper och batchar. Fomas Fomatone och Retrobrom har haft en del problem med sånt på senare tid och denna FT (FomaTone) är framtagen för dom papperna. Hoppas den även fungerar bra med Fomabrom Variant, som även det gett snöbollar över bilden med senare produktion. Också de sista jag köpte från ryska Slavich för ett par år sen gav lite såna effekter, även om jag fick bukt med det till viss del efter en del experimenterande i dunkelkammaren. Så den framkallaren måste ju provas. Kul att det finns företag och människor som fortfarande tar fram och utvecklar nya analoga produkter, och även en sån udda sak som en lithframkallare för mörkrum. Det uppskattas!
//

Inlagt 2022-06-19 21:03 | Läst 553 ggr. | Permalink
Hej,
Det är en skön bild. Ljusen är pricken över i.
Respekt.
Ha en fin vecka
Bob
Svar från Nils Bergqvist 2022-06-19 22:50
Tack! ja den blev väl rätt skaplig tycker jag. Ha en fin vecka du också :-)