Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 700/Tredimensionellt i tvådimensionellt.

Ni har säkert sett dom på sociala medier. Bilder där nån målat på en gata så det ser ut som en stor grop, och liknande effekter. Men tyvärr upplever man inte detta alls på samma sätt i verkligheten. Det är bara i tvådimensionell bild som detta kommer fram. En som utnyttjar sånt här en hel del är Gerry Johansson, i bilder där linjer och former  sammanfaller på ett sånt sätt att man upplever det som både surrealistiskt och konstigt. I den tvådimensionella bilden luras ögat att tolka det annorlunda än vad ögat gör när man står på plats i verkligheten. Men det gäller att ha ett öga för att se sånt också. Ja ETT öga rent bokstavligt underlättar faktiskt. Testa så får ni se!

När jag såg en vägg i ett trapphus på ett hotell i Göteborg förra hösten förstod jag att man försökt utnyttja detta. Men irl kom effekten mycket riktigt, inte alls fram som på en tvådimensionell bild. När jag tittade på bilderna jag tagit av väggen så var den tredimensionella känslan avsevärt mycket högre och mera påtaglig. Väggen var målad i kubistisk stil där skuggor och ljus samspelade och därmed gav en bild som upplevdes på djupet. I alla fall när man såg fotot av väggen. På plats fick man inte samma känsla. Att försöka göra något sådant här i mörkrummet med ett fotogram på silvergelatinpapper, blev gårdagens arbete. Och jag tror jag lyckades till en del att få fram det jag ville, en tredimensionell upplevelse i en tvådimensionell bild. Utan att det egentligen föreställer nånting speciellt, bara en ren fantasiskapelse.



Det krävdes några försök och mycket tålamod för att få allt att passa ihop, men det gick. Inget för darrhänta kan jag upplysa om. Men när man väl fått det på plats och genomfört de belysningar av det ljuskänsliga fiberpapperet som krävdes, så flöt det på med framkallning och övrig kemisk process precis som vanligt.  Papperet som används har testats in vad gäller belysningstider för att få fram de toner man vill, höjd på apparaten och inställd bländare etc. Då slösas inte mycket papper som går till skroten. Men det hänger givetvis på att allt passas in rätt för att det ska fungera smärtfritt. Det här är Fotogram nr 14 för 2022, och några till kommer det nog att bli innan året är slut. 700-stecket passerat i bloggen också. Man undrar om man verkligen har haft så mycket viktigt att skriva, och så mycket intressanta bilder att visa, att det krävts hela 700 blogg-poster att täcka in allt?
//

Inlagt 2022-09-24 09:28 | Läst 601 ggr. | Permalink
Hej,
Det där är oerhört svårt. Inte nog med att linjerna måste va rätt, även svärtningen i varje område.
Men jag tycker det är ok i den här bilden, men jag tror Du kan bättre.
Ha det väl
Bob
Svar från Nils Bergqvist 2022-09-25 23:55
Ja inget för darrhänta när man pusslar dit bitarna. Lite missnöjd med övre högra hörnet, där skulle varit en mörkare sektion längst ut.
Pillerjobb, men snyggt blir det.
Mvh Bent
Svar från Nils Bergqvist 2022-09-25 23:56
Jo det är sant, tack för det!