Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 718/ Jag behövde inte klippa gräset mellan sista veckan i juli och andra veckan i oktober...



Det har aldrig inträffat under mitt 67-åriga liv att det varit så torrt under en längre period. Sjön jag är uppväxt vid har heller aldrig haft så lågt vattenstånd under mitt liv. Extremt lågt för någon månad sen, bortåt 1½ meter lägre än normalt och vikar har till stora delar legat torrlagda. Likadant i de flesta sjöar i trakten. Brandchefen i östra Kronoberg uttalade efter sommaren att brandkårerna aldrig haft så mycket skogsbränder att släcka förut som under denna sommar. Det har varit extremt torrt och brandmännen har gjort heroiska insatser. Att vetenskapen och forskningen också är överens om att vi går mot allt mera extrema väderleksförhållanden  (extrema regnmängder och torrperioder uppträder allt oftare och på många ställen i världen), och att detta beror på det snabbt varmare klimatet som kunnat uppmätas sedan vi började använda fossila bränslen som olja, kol och naturgas, det finns det väldigt få som tvivlar på idag. Och det går snabbare vid polerna. Under de senaste 43 åren har Arktis värmts upp nästan fyra gånger snabbare än jordklotet i genomsnitt, och och upp till sju gånger på Svalbard. 

Aldrig i jordens historia har en klimat/temperaturförändring skett så snabbt som de senaste ca 150 åren, det har man kunnat se genom vetenskapliga studier i jord och berglager bl.a. Inom vetenskap och forskning på området är det ingen vad jag känner till som förnekar detta idag. Ett antal tusen vetenskapliga studier pekar mot samma sak. Men för den skull ska jag inte göra min blogg till ett propagandaorgan för FN:s klimatpanel, som varnar för oreparerbara konsekvenser om inte utsläppsmålen uppnås. Så här kommer en bild från Hovs hallar från 2007 som lite utfyllnad. En kvadrat på 18,5 x 18,5 cm som tittade ut ur dunkelkammaren idag, tillsammans med ytterligare några bilder från mina gamla toycam-negativ. Denna var första gången den hamnade som positiv på ett papper.



Gjord på ett papper som har lite struktur och en varmare chamoisbas. Det syns nog. Svärtan är dock mera neutral så det selentonas med fördel lite kraftigare för att harmonisera med den varma chamoistonen. Inte bara för arkivbeständigheten och motståndskraften mot luftföroreningar, då hade det räckt med en lätt toning som inte påverkar färgtonen utan mest ger lite svagt djupare svärta.
//

Inlagt 2022-11-11 18:38 | Läst 906 ggr. | Permalink
Den som velat har kunnat se detta komma rätt länge. För min del kollade jag gamla och nya glaciärfoton 1994 och fann att förändringen dessvärre verkade vara nåt som pågick.

Al Gores budskap inför USA:s presidentval år 2000 var "An Inconvenient Truth". Han fick 200 000 fler röster än Bush men förlorade valet, det var några hundra elektorsröster i Florida som avgjorde sen högsta domstolen avbrutit de återkommande omräkningarna.

Fin efterbehandling ----- så fin att toykameraobjektiv verkar lite malplacerat. Vacker bilfd i alla fall!
Svar från Nils Bergqvist 2022-11-11 20:18
Bilden är kopierad rakt av från negativet och inga som helst justeringar gjordes vid kopieringen. Bilden är heller inte efterbehandlad i datorn utan bara nån reducering av saturation, då jag tyckte scanningen gav lite för kraftig sådan och inte överensstämde med originalkopian.
Svar från Nils Bergqvist 2022-11-12 11:54
Glömde tacka för ditt beröm. Blev själv lite förvånad när jag gjorde förstakopian bara rakt av, bilden är inte heller beskuren. Annars brukar man få skugga och/eller efterbelysa för att bli nöjd. Men här krävdes ingenting. Rakt ur kameran och val av kontrastgrad/filter var det enda som behövdes. Då är det lättare :-)
Får man fråga hurdan toycamera som du har tagit bilden med?

Tommy S.
Svar från Nils Bergqvist 2022-11-11 20:15
En Diana original från 1960-talet. Man kunde köpa dom på bensinmackar då.
Den här bilden skulle jag vilja ha på kylskåpsdörren en vecka och umgås med den. Fin och det kvadratiska formatet bidrar. En bild att göra en fotopolymer av.
Jag håller nog på Gueterres. Den andra sidan har för många framgångsteologer, kreationister och konspirationsteoretiker för att det ska kännas helt bekvämt.
/Gunnar S
Svar från Nils Bergqvist 2022-11-12 11:45
Tack för de fina orden om bilden!
Två kommentarer:
: - forskningen är inte överens som du påstår här
- Det stämmer inte heller att stormar, översvämningar, torrperioder, skogsbränder är vanligare nu än förr

Hur det varit i Lessebo kan jag inte uttala mig om
Hälsningar/ Björn
Svar från Nils Bergqvist 2022-11-12 00:39
Det finns inga belägg för dina teorier. Inga studier som gjorts på detta stöder din ståndpunkt. Det du skriver i kommentaren är inte något man kan se i den forskning som gjorts bland klimatforskare. Det du framför är en åsikt, inte vad klimatforskningen säger. Du har givetvis rätt till den åsikten, och att ifrågasätta är inte fel. Men när så mycket talar mot det man menar, är det kanske dags att börja ta av sig skygglapparna? Jag kan bara ge några få exempel på länkar där man kan läsa om detta. Har bara sett vissa politiker, konspirationsteoretiker och andra kvacklsalvare framföra något annat.
https://www.svt.se/nyheter/utrikes/extremvarme-allt-vanligare-i-varlden
https://www.svt.se/nyheter/utrikes/extrema-skyfall-upp-till-nio-ganger-vanligare
https://www.tjugofyra7.se/amnesomraden/klimatmiljo/2014/extremt-vader-allt-oftare/
https://www.naturskyddsforeningen.se/artiklar/vanliga-fragor-om-klimatforandringarna/
https://www.kva.se/app/uploads/2021/10/VetenskapenOmklimatet.pdf
Ett citat från en av länkarna: "Sedan temperaturmätningarna startade 1880 har samtliga av de tio varmaste åren inträffat efter 1998. Hela 15 av de 16 varmaste åren hittills har inträffat efter 2001, och mellan 2014 och 2018 har nya rekord slagits varje år."
syntax 2022-11-12 09:42
Du har fel i sak Nils!
Du kan ju börja med att kolla upp bakgrunden till redovisningen i Björns blogg här nedan. Det är då en fråga - inte om vilken ståndpunkt som är rätt eller fel, utan att forskningen faktiskt inte är överens i denna sak. Denna påstådda konsensus är en rent Göbbelsk lögn som upprepas hela tiden som ett mantra. Det finns alltså en stor kader av helt seriösa forskare, forskare med gediget anseende, som är av en helt annan åsikt i dessa frågor än den generella bild som massmedia trycker ner i halsen på folk.
Svar från Nils Bergqvist 2022-11-12 11:34
Jag tycker inte bloggarrna här är till för dylika diskussioner. Åsikter är åsikter, forskning och vetenskap något annat. Det blir mera politik än fotografi när man envist vill framföra sina teorier, mot all kunskap och förnuft, här på fotosidans bloggportal. Därmed är det nog för min del. Jag gör bloggar om fotografi, detta var ett undantag. Jag har inget mer att tillägga. Vill du diskutera den sista bilden är du välkommen att göra det. I övrigt är jag inte intresserad. Finns andra forum för sånt.
syntax 2022-11-12 11:58
Jag håller helt med dig Nils, och jag har flera gånger i kommentarsfälten påpekat att jag tycker att man skall hålla sig till Fotosidans regler, och inte ägna sig åt politiska pamflettskriverier!
Jag vill i sammanhanget påpeka att jag aldrig, inte en enda gång, har initierat några sådana diskussioner här på FS - jag har bara svarat på vad andra har torgfört.