Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 729/Det enkla och kanske allmänt betraktat, menlösa...

Pointless photography. En vän myntade det uttrycket i lithprinting-gruppen på fb, om några av hans bilder. Jag tycker det stämmer bra med mycket av min egen fotografi också. Det enkla och inte speciellt uppseendeväckande, eller det inte så tårdrypande vackra (som en ganska ovan bildbetraktare troligen har svårt att se något i eller ta till sig), det är såna bilder jag letar efter och som intresserar mitt bildsinne.  Det som går de flestas näsa förbi kanske, man kan uttrycka det? Bilden kan sedan presenteras på olika sätt, beroende på olika innehåll. Den här bilden fotograferade jag  2006 (eller möjligen 2007) och trappan finns här hemma på gångavstånd. Först tog jag den med en Diana plastkamera (samma som Denise Grünstein fotograferade sina berömda bilder av damer i badmössa med 1980). Bilden av trappan från Dianan visade jag i storlek 40x40cm på en utställning i Växjö, på legendariska Uffes Källare 2007. Kopierad på vanligt sätt i svartvitt. Strax efteråt skaffade jag Agfas Isoly I, som ju tillsammans med den  tätt efterföljande modellen Isoly jr i bakelit och lättmetall, var förebilden till Diana-kameran. Och det är med denna enkla Isoly I med Achromatlins, som den här för dagen nykopierade bilden fotograferats.


Lith 31b - 2022
Silvergelatin lith print 19x19cm.


Min förkärlek för dessa enkla och jämförelsevis billiga kameror, blev stor då jag upptäckte vad de kunde användas till. Och jag har flera modeller inköpta på Tradera för mellan 50-200 kr styck. Fortfarande är de mina arbetsverktyg emellanåt, liksom både nyare och äldre dyrare kameror givetvis. Men de här enkla och ganska svårbemästrade kamerorna (pga få inställningsmöjligheter) har blivit lite speciella för mig. För att underlätta har jag två eller flera exemplar av några modeller, som jag kan ha film med olika känslighet i. Ävenså används ibland gul- och orangefilter för att kunna utöka exponeringsomfånget när ljusförhållandena varierar.

Det jag fotograferar med dom varierar och här var det en enkel trappa som fångade mitt intresse. Sparsmakat komponerad, det tycker jag ofta blir bra. I motsats till dessa översiktsbilder där allt och inget kommer fram. Bilden är lithkopierad och helt ny för dagen. Lith för att förstärka uttrycket med rå och grov svärta/struktur. Men även den jag gjorde först med Diana-kameran och kopierade i vanligt svartvitt på Fortes Fortezo, har väldigt grov och rå svärta. Dock inte så mycket som här. Papperet som användes, det ryska Slavich Unibrom 160BP, är nog mitt favoritpapper när det gäller lithkopiering. Just pga att det kan ge så fin råhet och kontrast, utan att något för den skull fräter ut i de ljusa partierna. Det reglerar man med belysningstiden i papperet. Svärtans djup styr man med framkallningstiden, och det gäller att dra upp bilden ur framkallaren och stoppa,  innan det gror igen för mycket.
//



Inlagt 2022-12-16 20:01 | Läst 1474 ggr. | Permalink
Hej,
Jag tror några ser mycket eller ringa. Vem har inte går ner för en källare trappa i ungdomen? Där nere fanns både spänning och det egna gömmet.
Din komposition är enkel men stringent. Det taggiga och raka samverkar.
Enkelhet är känslan.
Ha det väl
Bob
Svar från Nils Bergqvist 2022-12-16 22:31
En fin kommentar som relaterar till bilden och det du personligen ser. Själv hade jag ingen tanke alls i den riktningen.Men bilder är/blir personliga för betraktaren, som Strömholm uttryckte det. "En bild utan text är för åskådaren en helt privat angelägenhet." och " En enda bild kan betyda hur mycket som helst..."
En mycket bra minimalistisk bild som funkar utan beskrivning.
När jag tittar på bilden tänker jag på vår trappa hemma i Berlin som från gården gick ned i källaren, där jag så ofta fick hämta kolbriketter i två spannar för vår kakelugn på 50-talet. Jag tyckte alltid att det var kusligt att gå ned i den mörka källaren och Din bild förmedlar den känslan. Mvh Wolfgang
Svar från Nils Bergqvist 2022-12-17 11:42
Kul att bilden ger lite olika associationer. Det är precis det jag vill, att bilder kan tala för sig själva och kanske då även ge olika reaktioner/tankar. En text skulle, precis som Strömholm menar, bli överpersonligt där betydelsen ska gälla för alla människor. ”Känslorna inför en bild är inte desamma som i förhållande till fakta eller händelsen i sig själv. Bilden är inte stum, som tidningsredaktörer tror.” skriver han.
Ja, var och en kvittrar efter sin näbb. Du tycker att det menlösa ändå skall vara meningsfullt - annars hade du inte publicerat bilden.
Själv får jag inga associationer till trappor jag har gått i eller så, men jag tycker om den välavvägda kompositionen och den för ögat intressanta strukturen. Bilden väcker alltså mitt intresse. Något sådant som "pointless photography" tror jag inte finns.

Sedan tycker jag att du uttrycker dig väl provokativt ibland. I motsats till din egen fotografi ställer du "det tårdrypande vackra". Jag tror att många här på FS gillar att fotografera vackra motiv - utan att för den skull plåta "gråtande barn".
Svar från Nils Bergqvist 2022-12-17 11:14
Som Strömholm skrev, ”En enda bild kan betyda hur mycket som helst, och den avslöjar betraktaren.” Han skriver också ”En bild utan text är för åskådaren en helt privat angelägenhet. Därför kan människor vara rädda för bilder, de lockar fram betydelser som bara åskådaren själv kan ta ansvar för.” Vidare ”Skrämd av reaktionen söker iaktagaren skydd hos texten. Jag förstår inte bilden, berätta vad det egentligen är!”
Det meningslösa jag skriver, appellerar mera till det folk i allmänhet (som inte varken pysslar med bildmakeri eller tittar på bilder/går på utställningar och försöker förkovra sig brett och förutsättningslöst inom fotografi eller andra bildgenrer) ofta reagerar inför. Både när jag fotograferar något i deras ögon fullkomligt obegripligt, och när de ser mina bilder och då inte verkar förstå. Så du har alldeles rätt i att jag själv inte ser det som pointless, utan tvärtom. Jag försöker gör det i mångas ögon meningslösa, till något meningsfullt. Vad andra intresserar sig för eller gillar, har jag inga synpunkter på. Det är upp till dom själva. Jag talar bara om hur jag ser på mitt egna fotograferande och om andra inte gillar det eller tycker det är provokativt, så är det heller inget jag bryr mig särskilt om. Det är upp till dom att tycka vad dom vill, så länge de inte tycker det är något som ska förbjudas. Att fotografi betyder så olika saker för olika personer med olika erfarenheter, kunskaper och liknande, det är ju ganska självklart. Bara att gå vidare och lämna det därhän, om man inte gillar det andra gör.
syntax 2022-12-17 12:19
Nå, jag uttryckte mig positivt om din bild det glömde du visst i hastigheten. Vad jag i övrigt uttryckte var synpunkter på din text.
Du är en duktig fotograf, och mycket framstående i mörkrummet. Tydligen väl medveten om detta, uttrycker du dig ibland väl elitistiskt. Det fyller mig med motsägelselusta - och då säger jag emot.
Svar från Nils Bergqvist 2022-12-17 12:34
Elitisktiskt eller ej, det var du som skrev det. Att du upplever det som både provokativt och elitisktiskt när jag skriver om hur mitt dagliga bildmakeri fortskrider och hur jag tänker, det får stå för dig. Jag kan inte göra något åt att du får såna tankar när jag bara beskriver mitt eget arbete, utan att ens med ett ord klanka ner på hur andra gör sina bilder. Jag vet ju hur folk i allmänhet ser på fotografi, och när jag beskriver att fotografi är något annat för mig än det, och att jag tänker annorlunda, då är det i dina ögon elitistiskt och provokativt. Inget att orda mer om för mig. Läsaren får bedöma själv. Vill du fortsätta resonera om det så får du göra det utan min medverkan. Jag har inget mer att tillägga.
syntax 2022-12-17 13:15
Att klassa de egna bilderna visavi andras påstådda preferenser som; "... inte så tårdrypande vackra" är nog lite utanför att du "skriver om hur mitt dagliga bildmakeri fortskrider". Att något sedan får stå för mig är väl alldeles klart, det var ju jag som skrev det!
I en sak har du rätt - fortsatt meningsutbyte är fullständigt meningslöst. Jag skall naturligtvis lära mig av mina misstag.
Jag gillar uttrycket ”pointless photography”, det summerar på något sätt sändarens syfte och mening med bild. Det är upp till mottagaren att fylla bilden med någon för denne adekvat mening om det så är en subtil känsla eller direkta associationer till något upplevt. Sen är det väl onekligen så att den ruffiga tekniken som trots din skicklighet ändå innehåller ett uns av oförutsägbarhet bidrar till det där extra skavet. Nåt som är svårt att åstadkomma i digital fotografi där möjligheten att backa processen hela tiden är möjlig. Intressant blogg.
/Gunnar S
Svar från Nils Bergqvist 2022-12-17 12:35
Fina ord som man får ta till sig av :-)
Bra uttryck det där med "pointless photography"! Det stämmer på mycket bilder som jag själv tar. Jag gillar din trappbild skarpt (förlåt för skämtet!). Mycket välkomponerad och jag fotar ofta trappor själv. Ett fascinerande motiv! Förresten är de inte "pointless" om man själv finner glädje i att göra de bilder man gör.
Hälsningar, Bjarne
Din bild är för mig en ren njutning för ögat. Alla olika texturer som blandas med varandra. Hade gärna fått hänga på min vägg hemma. Pointless som namn går väl an- det får mig att tänka på allt vi har omkring oss somär vackert när man väl börjar se. Och det har du gjort här. Två små önskningar
1) Att räcket hade synts hela vägen ner
2) Att du inte hade varit så nedlåtande mot dem du inte tror ser vad du ser. De som du säger är ovana bildbetraktare som gillar det tårdrypande vackra. Det är allt litt elakt :) och om inte det så nedlåtande och för mig gör det att din text tar bort en bit av skönheten i bilden. Det är klart att ju mer du håller på med bild desto mer ser man av sin omgivning, det är ju naturligt. Fast den här typen av bilder ser du faktiskt i många inredar-reportage, den signalerar då klass och stilkänsla .
Men igen din bild är läcker!!