Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 356/Sista semesterfilmen...

Sista semesterdagen så framkallades den sista semesterfilmen och nu kommer den sista semesterbloggen. Jag lyckades med denna inräknad få ihop hela fyra poster under min fyra veckors ledighet. Visar här en bild från den nyframkallade filmen. Det var som dom andra semesterfilmerna, en Kodak Eastman Double-X 5222 med känslighet på 250ASA. Tidigare har jag framkallat den i för filmen speciellt framtagna Kodak D96, men här provade jag Microdol-X istället. Det fungerade ganska fint det också men tiden blev en chansning (11 min i spädning 1+3). Jag hittade nämligen inga tider för 5222 i Microdol-X. Negativen blev lite tunna så minst 12 minuter hade säkert behövts för att få rätt kontrast. Men digitalisera film med scanning fungerar ofta bra ändå. Det är mindre tolerant i mörkrummet om man ska göra pappersbilder.


Fikapaus vid sjön Innaren, juli 2019.

Nu är det bara att försöka komma in i rytmen igen och ta nya tag. Bestämde före semestern att försöka jobba heltid så länge ryggen håller sista året innan man drar sig tillbaka. Hade annars planer på att jobba halvtid nu men ryggen kändes ändå skapligt bra i juni när jag jobbade heltid efter sjukskrivningen, så det är bara att försöka löpa linan ut och hoppas man klarar ett år till. Det nya pensionssystemet ger ju alldeles för dåligt i pensionsutdelning så man får kämpa på så länge det går. Så är det bara. Vi som har de lägsta lönerna och även de mest slitsamma jobben, skulle annars behöva ta pension tidigare. Men det är bara dom som har mera välbetalda och kroppsligt mindre slitsamma jobb förunnat att kunna göra så, och även ha valfriheten att kunna jobba längre om man så vill. Det går inte med den typen av jobb jag har. De flesta av mina arbetskamrater har tvingats sluta tidigare och bara ett fåtal har kunna jobba något år extra.
//

Inlagt 2019-08-04 23:30 | Läst 1810 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Fin bild snyggt ljus.
Kodak Double-X (5222) Microdol-X spädning 1 + 3 ASA 250 18 min 22C. Du får kolla själv på följande länk.

https://www.digitaltruth.com/chart/search_text.php?Film=Kodak+Double-X
😁
Svar från Nils Bergqvist 2019-08-05 07:46
Ja där var den ju🙂digitaltruth var annars det första ställe jag kollade på. Missade det tydligen. Men 18min i 22gr 1+3? Jag ställer nig starkt frågande till det🤔 Jag fick nästan bra neg med 11 min 20 gr i samma spädning. Måste bli kraftigt överframkallat med deras rek. Tur att jag inte hittade det där då kanske, utan chansade på en egen tid, för då skulle jag förmodligen fått oanvändbara neg?
präntare 2019-08-05 17:56
Jo jag reagerade också på den långa framkallningstiden...
😁
https://www.digitaltruth.com/devchart.php?Film=%25Ilford+HP5%25&Developer=%25Xtol%25&mdc=Search&TempUnits=C&TimeUnits=D här kan du hitta olika tider för olika framkallnings vätskor. Men du har nog denna redan / Ronny.
ronny vervaart 2019-08-05 12:42
såg länken i komentar ;)