EMAKS BETRAKTELSER

Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 213/Frysen är full...av fotopapper och film!

Inte nog med att frysen är full med gelatinsilverpapper och film (ingen lite frys heller).  Jag har också en hel del som inte får plats i frysen, trots att den är ganska stor. Dom papperena ligger i skåp och en del på en hylla. Men vi har faktiskt också två stora frysskåp för mat (om ni nu skulle tro något annat).





Som synes behöver jag nog inte köpa speciellt mycket mera film eller fotopapper under min levnad, hemska tanke! Jag klarar mig med det jag har skulle jag tro. Har t.ex ett stort lager Plus-X 120 samt även en hel del Efke/Adox-film. Även T-Max, Tri-X och Foma-film. Både i småbild och 120. Köpte också mycket Forte och Emaks-papper innan de lade ner produktionen, samt de tidigare sorterna av Foma MG Classic 542/532 med mera matt struktur i ytan. Forte Polywarmtone är perfekt att lith-kopiera på. Även Emaks ger fint lith-resultat. Men har tyvärr inte hunnit kopiera så mycket i mörkrummet de sista två åren. Nu ska det det ändå bli en del lith-printande framöver har jag tänkt. Inför 10-årsutställningen på Fotogalleriet, som är meningen att starta under hösten 2018. Men det ska även bli digitalt och utskrifter. Har massor av idéer. Kan jag förverkliga 1/4 av dom så får jag nog vara nöjd.
//

Postat 2018-01-14 20:38 | Läst 1321 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Emaks betraktelser 111/Kemiska bilduttryck på unik utställning.

För det mesta bloggas det om att ge bilderna olika uttryck med hjälp av dator och bildprogram. Själv är jag rätt ointresserad av sånt, men desto mera intresserad av vad man kan göra  kemiskt i mörkrummet med fysiska pappersbilder för att variera sig. Mina bilder har nämligen en tendens att bli betydligt bättre när jag gör bilderna där och på papper, istället för i datorn via scannade negativ. Jag skrev ju i en tidigare blogpost om att Tori Spelling (från tv-serien Beverly Hills) låg i mitt badkar. Nu har jag tagit henne till mörkrummet igen och kopierat på vanligt sätt, samt även lagt till eftertoningar.

     



Den första bilden är helt normalt kopierad med en vanlig neutral framkallare. Bild nr 2 har jag eftertonat i guld. Bild nr 3 är moderat koppartonad och bild nr 4 är split-tonad, dvs jag har använt två olika tonare efter varandra (noggrann mellansköljning 30 min), i det här fallet först kraftig koppartoning och sedan kort blåtoning. Den sista bilden är den lith-print som låg i badkaret och sköljde i den tidigare blog-posten. Den är inte eftertonad utan har fått den karaktären direkt i framkallaren, som är en kraftigt utspädd grafisk lith-framkallare.  Dessutom belyst genom damstrumpa, vilket gett överstrålningseffekter. Olika papper reagerar ganska olika med lith-kopiering. En del ger kraftigare färger, en del svagare eller inga alls. Vissa papper ger grovt och skarpt korn medan andra inte gör det. Olika spädningar av framkallaren, olika blandningar, belysningstider mm, ger också olika resultat med samma papper. Det här är en hel vetenskap som inte går att reda ut i en kort blog-post.

Om ni undrar hur jag kan kopiera och publicera bilden på Tori Spelling så ligger det till så att jag köpt både negativet och fullständiga bildrättigheter till den. Fotografen är Harry Langdon jr, vilken sålt ut delar av sitt bildarkiv inklusive copyrighten. Om två veckor visar jag Tori Spelling, tillsammans med 23 andra bilder på kända världsartister inom film och musik, under en utställning med namnet SUPERSTARS. Fotogalleriet i Skruv mitt i det småländska glasriket (Lessebo Kommun-Kronobergs län) visar dessa unika porträttbilder, de flesta fotograferade av den kände fashionfotografen Harry Langdon jr, fram till hösten 2015, då en ny utställning är planerad att ta vid. Fredag eftermiddag 13-18 samt lördag och söndag 11-17 är galleriet öppet under helgen 24-26 april, för den som har vägarna till glasriket och Skruv. Därefter är det öppet under arbetstid vid JGA Emballage, där galleriet är inrymt. Det finns ju en hel del fotosidesmedlemmar i närheten av Skruv, i både Kalmar, Kronobergs och Blekinge län. Hoppas att åtminstone några av Er har möjlighet att besöka utställningen. Ni, och givetvis också alla andra intresserade, är hjärtlig välkomna!
Nils/

Postat 2015-04-12 21:37 | Läst 2681 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Föregående 1 ... 4 5