EMAKS BETRAKTELSER

Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

Emaks betraktelser 77/Sommarblog IIa - Bornholm i kvadrat...

En gammal kamera från slutet av 1950-talet med ljusshaktsökare och spegelvänd bild, ett par 10-packar svartvit 135-film från Foma, en fulltankad Fabia, toppenväder och en lya på fint hotell i Rönne med utsikt över Östersjön, kan det bli bättre än så? Återstår att se om bildresultatet blev lika bra? De först framkallade filmerna hänger på tork, men det ser rätt bra ut. Ska nog kunna bli några fina kvadrater ändå. Här blir det "bara" färgkvadrater, fotade med ipad.


Vi hittade till den fina svackan med rödvita stolpar igen. Hur det blir i svartvitt får vi si, körde mest med ett gulfilter för att få molnen och himlarna att framträda mera naturligt. Enligt många ger ett gulfilter i svartvitt en mera naturlig gråskala. Bilden tagen av min fru.

Vi fotade parallellt min fru och jag kan man säga. Hon hade rätt vidvinkligt på sin ipad och skulle lära sig hur man arbetade med den. Min  Colorflex med enkel Apotar-lins från Agfa ligger på 50mm, men då jag maskat sökaren och fotade kvadratiskt blir väl brännvidden lite mera moderat än så skulle jag tro?


Filmbyte i svartvitfabriken, min fru är fotograf.

Sista kvällen fick himlen över Östersjön en makalös färg. Ipaden kunde inte återge den intensivt mörkröda färgen, den blev för orange men bild blev det. Otroliga maskiner det här i alla fall. Går ju få rätt fina bilder om man inte zoomar in för mycket, bara digital zoom ju. Bilden tagen från hotellrummets balkong.



Förhoppningsvis ska  de 15 svartvita filmerna som gick åt kunna resultera i ett antal bilder som kan bli en utställning på Fotogalleriet framöver, kanske redan nu i höst? En bildbok från Bornholm skulle också vara kul att göra. Har en sedan 2002, då vi var där senast. Det är en bok som gjorts med utskrifter, vilka tejpats ihop med hjälp av förstärkningstejp för bokpärmar. Nu får det bli en blurb-bok istället.

Postat 2014-07-22 11:05 | Läst 1122 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Emaks betraktelser 76/Sommarblog Retro.

Sommaruppehåll i bloggandet. Semester, fina dagar och sköna kvällar. Hinner med en blogpost ändå. Hittade en gammal kamera i ett skåp som jag nästan glömt bort.  En småbilds Afga Colorflex med ljusschaktsökare och fast 50mm optik. En fin kamera som dock är lite svår att fota med om man vill ta höjdbilder, man ser då bilden upp och ned hur man än vänder kameran. Tllverkades mellan ca 1958-63.



   



Har fotat med den förut och då fungerade allt utmärkt, både korta och långa tider samt bäst av allt, exponeringsmätaren. Selenmätare brukar annars lägga av med tiden, men kameran har legat i sitt fordral helt mörkt och då  kan de fungera även idag, över 50 år efter tillverkningen. Vid en kontroll visade sig allt fortfarande fungera som det ska, ävenså den inbyggda mätaren. Men hur lösa problemet med höjdbilderna då? Prismasökare finns som tillbehör, men inte lätt få tag i en sån idag. Ljusschaktet är dock fint att komponera med, då man kan se bilden med båda ögonen. Så varför inte göra enbart kvadratiska bilder? Maska av sökaren med svart tejp borde fungera, sen får man beskära negativet i efterhand. Så fick det bli.



Till hjälp med skärpeinställningen finns en snittbild i mitten samt en uppfällbar lupp. Finemang!



Något som gör kameran rätt snabbarbetad, trots att mätaren inte är kopplad, är att man ställer in det EV-värde som den mäter upp med ring på optiken. Rätt tids-bländarvärde följs sedan åt automatiskt när man ändrar inställningen. Samma system tror jag Hasselbladarna har. Fungerar fint med centralslutarkameror. Spegeln går dock inte tillbaka så man måste dra fram för att se bilden i sökaren. En vanesak tror jag.

Körde en testfilm idag och den blev fint exponerad, kameran verkar helt ok och optiken, en antireflexbehandlad Agfa Color-Apotar 50mm f:2,8, verkar också ok. Enligt uppgift ska linserna i denna 1950-tals Apotar innehålla speciellt barium-glas som ger bättre optiska egenskaper. När jag köpte kameran för någon hundralapp på Tradera följde också med ett gulfilter och en närbildslins.  Närgränsen är 1 meter, men med närbildslinsen kommer man ner till ca 40 cm. Jag ska nog fota lite med den här skapelsen i sommar. Annars fortsätter mitt Dogma-fotande som vanligt, har flera framkallade filmer som inte hunnit kopieras eller scannas ännu. Men retro-fotande med kvadrater som omväxling är inte så dumt ändå. Bilderna från testfotandet i trädgården.








Med närbildslinsen "Natarix" påsatt.

Ska ta en tur till Bornholm i sommar. Funderade tidigare att enbart fota med Dogma-kameran Contax T då. Men nu har jag blivit ordentligt sugen på de här småbilds kvadraterna, så den här Colorflex-kameran får nog följa med också. Riktigt kul att komponera med schakt-sökaren, trots spegelvänd bild!
____________

Postat 2014-07-12 22:28 | Läst 2319 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera