EMAKS BETRAKTELSER

Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 268/En stridsvagn från Sovjetunionen...

Ja Sovjet var kanske för mycket sagt när det gäller just det här exemplaret, men originalkonstruktionen är i alla fall från Sovjet-tiden. Denna är helt nytillverkad i dagens Ryssland, i KMZ-fabriken utanför Moskva,  och den har en lätt förändrad design (utvändigt), men innandömet är detsamma som tidigare. Möjligen har den fått en moderniserad antireflexbehandling? Utförliga genomgångar finns här:
http://www.bobatkins.com/photography/reviews/helios-40-2_85mm_f1-5_review.html
https://fstoppers.com/originals/funky-bokeh-king-fstoppers-reviews-zenit-helios-40-2-85mm-f15-123348
Det är en för brännvidden ljusstark Zeiss Biotar-konstruktion, som Sovjetunionen kunde använda eftersom det var en del i krigsbytet från Tyskland efter WW2. Biotarer kallades för Helios i Sovjet och de har en speciell svirlande bokeh som dock inte kommer fram så mycket i de här bilderna. Möjligen lite i första och de två sista bilderna. Kanske minskar den effekten med croopfaktorn i kameran 1,5? Den motsvarar väl närmast en 135mm eller lite kortare på X-T2.

Helios 40-2 85mm/1,5 på  Fujifilm X-T2. En kraftigt byggd stridsvagn på närmare kilot. Bara helmetall och glas.




Bilderna är fotade på bl 1,5 och 2 och jag har bara efterbearbetat några lite lätt vad gäller kontrast, de andra är JPEG direkt ut ur kameran. Bara några snabbtagna bilder som en första test, får hoppas  den kommer till användning för t.ex porträtt längre fram i höst.



















//



Postat 2018-08-24 21:02 | Läst 985 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 267/Ljuset i ett fönster...

                

        

Inte mycket att säga om det, bara komponera och trycka av.

Postat 2018-08-22 17:31 | Läst 1258 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 266/Jag är singel...

                 

                        

När de analoga kamerorna får ligga alltmer oanvända så är det i alla fall kul att man  kan använda objektiven till dom på de moderna digitala man skaffat sig. Man har ju en del att välja mellan...säger som jag skrivit tidigare: Fotografi har aldrig varit roligare än nu!
//

Postat 2018-08-21 14:57 | Läst 1471 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 265/POST X ANNOS




Ja så har jag valt att kalla höstens jubiléumsutställning på Fotogalleriet i Skruv. Ni som kan latin förstår. Bilden på affischen är en digitalt fotograferad bild, som bearbetats i datorn och sedan omvandlats till negativ, vilket skrivits ut på clear film. Det digitala negativet har slutligen kopierats i mörkrummet med traditionell teknik, i detta fallet lithframkallning. Några av bilderna på utställningen är gjorda på det här sättet. Men det kommer även finnas helanaloga bilder, liksom heldigitala. Jag fascineras av de nya möjligheterna att kombinera digital teknik med analog. Fotografin har aldrig varit roligare än nu! Man behöver varken fastna i det gamla eller ta helt avstånd från det, utan kan ta det bästa ur båda och koka sin egna soppa på det. Det är väl så utvecklingen går framåt? Fast egentligen behöver man inte bekymra sig, det är bilderna och känslan i dom som är det viktiga. Hur de kommit till är av underordnad betydelse. Bara att förlika sig med att man tycker olika och arbetar på olika sätt.

Ha en fin sensommarhelg, och välkomna att besöka utställningen i småländska Skruv om ni har vägarna förbi! Den kommer hänga hela hösten och vintern, sen får vi se om det kan bli något nytt framåt vårkanten? Jobbar man heltid så är det ofta svårt att hinna med att göra något genomarbetat, mer än max  nån gång per år.
Nils/
//

Postat 2018-08-17 21:41 | Läst 881 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera