EMAKS BETRAKTELSER

Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 364/Mjukt och behagligt med simpelt projektorobjektiv.

Det är kul att experimentera. Här har jag monterat objektivet från min första diaprojektor, ett Leisegang Patrinast 2,8/85mm, på en helicoidadapter för M42 gänga till Fuji XF. Projektorn sålde jag, men då hade jag skaffat ett Liesegang Sankar 90mm till den. Därför har jag haft denna Patrinast liggandes. Nu fick den komma till bruk igen efter sisådär 40 år.



Resultatet av mitt fotande i trädgården på morgonkvisten blev mjukt och fint. Ingen knivskärpa direkt, men ändå vackert. Skulle tro att en sån här optik kan passa till finstämda porträtt kanske?



Jag väntar även på en adapter för att använda gamla projektor-objektiv med diameter på 62,5mm (standard för 35mm-film) på mina småbildskameror med M42-fattning, ja det finns såna att köpa. Otroligt intressanta optik-konstruktioner i det segmentet som ger fantastiskt vackra resultat när de används som kameraobjektiv, ligger bara och väntar på att bli upptäckta och återanvända. Jag får  återkomma till det i mina blog-poster lite längre fram. Denna adapter för M42-gänga förresten, kan sedan användas i kombination med en vanlig M42 - Fuji XF adapter, så kan jag köra dessa gamla rariteter även digitalt.
//

Postat 2019-10-05 10:59 | Läst 951 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera