EMAKS BETRAKTELSER

Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 384/Övertejpad kant gick bättre...

Skrev ju i förra blogposten om att adapterplattan Icarex BM-EOS/EF hade en blank metallkant som låg mitt för kontakterna i adaptern EOS/EF-EOS RP, och att det därför blev felmeddelanden efter varje tagen bild, som också låg kvar en stund. Nu är kanten belagd med svart tejp och då fungerar allt som det ska. Bilden här är från trädgården idag med Ultronen på RP-huset och full glugg. Beskärde så att den blev kvadratisk. Fullformatet gör ju att bildcirkeln utnyttjas bättre. Tyvärr allt för dåligt väder för att göra någon större provskjutning av den här Canon-kameran, men det får bli längre fram. Då har förhoppningsvis adapterplattorna för M42 och lite andra adaptrar kommit, så att alla andra gamla objektiv man har i samlingarna kan användas. Icarex BM-EOS/EF plattan hade jag sen tidigare. Mest nyfiken är jag på projektor-objektiven där två av de jag skaffat inte gick att fota annat än på macro-avstånd med de analoga spegelkamerorna. Med RP går det att komma närmare sensorplanet så att även dom kan fokuseras upp till oändlighet.



Carl Zeiss Ultron 1,8/50mm har en härlig bokeh tycker jag. Konstruerad för Zeiss Ikon/Voigtländers spegelreflexer Icarex 35 och Zeiss Ikon SL706 i både BM och TM (M42) fattningar. Det speciella med den är att frontlinsen är konkav (inåtbuktad), annars bygger den på Voigtländers första Ultron-formula som man kompletterat med denna extra konkava lins.
//

Postat 2019-12-08 17:37 | Läst 788 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 383/ Det gäller att saker och ting är kompatibla...

Icke fungerande:



Krävs ny adapter Icarex BM - Canon RF (finns såna ) eller övertejpad mellanadaperkant. Icarex BM - Canon EOS EF + EOS EF - Canon RF (spegellös) gick alltså inte så bra. Det blev felmeddelande om kommunikationssvårigheter efter varje exponering (som står kvar flera sekunder innan nästa bild kan tas), när jag använder denna Ultron med Icarex MB-fattning på Canon RF fullformat. Det är den klara/blanka metallkanten i den tunna mellanadapter-plattan, vilken ligger mitt för kontakterna i Canon RF-adaptern,  som troligen orsakar felet.

Perfekt fungerande:



Contax/Ya - Canon EOS EF + EOS EF - Canon RF. Här finns ingen klar/blank metallkant mitt för kontakterna i RF-adaptern. Därför fungerar det som det ska, med kameran inställd på fotografering utan objektiv. Bra att man kan klara ut hur olika adaptrar och kombinationer ska vara, så man skaffar rätt saker när alla gamla objektiv ska monteras på ens digitala kamerahus. Nu inväntar jag en svart platt M42-adapter, som inte fungerar med vanliga M42-objektiv på spegellösa kameror, men med själva fattningen i kombination med de specialbyggda adaptrarna för olika projektorobjektiv. Dessa ofta ljusstarka objektiv kräver ibland kortare avstånd till sensorn/filmplanet för att kunna focuseras upp till oändlighet. Med spegelkameror går det i regel bra med meddelånga till längre brännvidder, men med de kortare brännvidderna så sitter spegeln i vägen. Och då är en sån platt M42-adapter lösningen. I kombination med en spegellös kamera, givetvis. 
//

Postat 2019-12-06 17:29 | Läst 979 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera