EMAKS BETRAKTELSER

Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 395/Året inleddes i dunkelkammaren...

Precis som natten till Nyårsafton, så har jag denna första dag på nya året 2020, vistats några timmar i dunkelkammaren. På tyska heter mörkrum "dunkelkammer" och det kan ju passa bra att kalla det så då det var ett tyskt papper som användes idag, Agfa MCC 118. Hade en gammal öppnad 25-pack 20x25cm liggandes. Fick den av en fotograf för många år sen, och den har inte legat i frysen utan i vanlig rumstemperatur. Troligen tillverkad långt innan Agfas nedläggning 2006, för det blev slöja i basen som ni kan se av bilderna. Vad jag känner till så ska Agfa MCC inte vara tonad i basen utan vara relativt vit. Men till lithkopiering fungerar det ändå även med lite slöjat papper, och i värsta fall kan man tillsätta en skvätt antislöjmedel i framkallaren. Provade dock ett gammalt Kodabromidpapper nu i helgen som var alldeles för gammalt, där hjälpte det inte med bensotriazol heller.


Lith 1 - 2020.


Lith 2 - 2020.

Som vanligt kör jag med Moersch Easylith som lithframkallare, har även haft en del andra fabrikat tidigare men denna tycker jag fungerar bra till dom flesta papper. Vill man dämpa ner färgtonen kan man köra bilden i en andra pappersframkallare av vanlig typ som fått lite tillsatser. Och sen finns även Moersch SE5 lith som man kan variera lite mera för att påverka i olika riktning, men som sagt, Easylith har fungerat bra för mig med alla papper jag provat. Även med detta Agfapapper som jag tycker fick en snygg ton direkt. Negativen har ett par år på nacken och vad jag kommer ihåg är dom tagna i Växjö med min Contax S2 och Tessar 2,8/45mm pancake.
//

Postat 2020-01-01 18:02 | Läst 892 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera