EMAKS BETRAKTELSER

Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 699/Mera konkretistiska fotogram från dunkelkammaren.

Det rullar på med bildmakeriet i mörkrummet. Analogt och fotografisk teknik hela vägen, fast lite fuskande med att colorera för hand har det också blivit. Man kan få färgtoner rent fotografiskt genom att lithkopiera, men också genom att i efterhand tona bilden. Här har jag praktiserat colorering för hand, i detta fall med en kökssvamp och en enda färgnyans (monokromt), men det går även att applicera med pensel och olika färger i samma bild.



Några nya vanliga svartvita fotogram har det också blivit, i samma stil som jag skrev om i förra blogposten, konkretismen eller konkret konst. Att det jag gjort kan inordnas under denna benämning visste jag inte förrän den som köpte bilden jag skrev om tidigare, berättade om denna konstriktning. Bilder som i sig kan sägas vara tydliga/konkreta men som är autonoma och inte föreställer någonting som de kan härledas till eller ur. Det var förklaringen jag fick. Inte att förväxlas med abstrakta bilder som inte är riktigt samma sak. Så nu kan man med ett finare ord kalla sig för konkretist.



I det sista fotogrammet här har jag belyst bilden i framkallaren en bråkdels sekund genom att tända lampan i taket. Det blir en typ av solarisation (eller Sabatier-teknik om man vill att det ska låta lite märkvärdigare).  Jag gjorde det enkelt genom att bara tända lyset när jag placerat skålen rakt under lampan i taket och framkallade sedan färdigt bilden i den vanliga mörkrumsbelysningen. Då kan det blir så här.



//

Postat 2022-09-23 10:10 | Läst 568 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 698/Fotogram

Vernissagen på min utställning på Fotogalleriet blev en fin tillställning. Vi räknade till 35 kända ansikten och några okända utöver det. Tre fotografier blev sålda, vilket var trevligt. Jag har nu sålt elva bilder detta år, alla mörkrumsalster. Normalt säljer jag högst nån enstaka varje år och detta är nog redan rekord för min del under ett år. Vi får se om det går ihop sig när jag räknar samman kvittona i december.

Men bildförsäljning är inte det jag har som mål, det blir som en bonus för det man pysslar med istället. Jag vet vad för bilder som säljer, men jag tänker inte prostituera mig och anpassa mig till någon slags main stream, utan fortsätta göra det jag alltid gjort. Dvs mina EGNA bilder. Jag drivs inte av pengar utan av en passion för både bild och hantverk. Och bilder är så mycket mera än vackra vyer, solnedgångar, estetiskt lättsmält eller medhårsstrykande. Jag har heller aldrig livnärt mig som fotograf, då blir premisserna annorlunda. Och jag vet efter samtal med flera, att ytterligt få inte ens de stora, kan livnära sig på det de själva vill fotografera. Deras EGNA bilder. Det är uppdragsfotografering, reklam och annat som gjort att de kunnat hålla på med det andra de gör. Så man ska nog inte misströsta och istället vara glad för de få bilder man kan avyttra till någon annan som finner något i dom.

Här kommer en av de tre bilderna jag sålde på vernissagen. Ett av åtta fotogram jag visar. Det var en person som sade sig gilla konkretismen och hade några sådana konstverk som han skulle placera den intill. Själv visste jag knappt att det fanns en sån konstinriktning, men nu vet jag. Från wikipedia: "Termen konkret konst syftar på konstverk, som har utvecklats ur sina egna, naturliga resurser och lagar och därmed är autonoma, det vill säga ej avhängiga en abstraktionsprocess. Konstverket blir sin egen konkreta verklighet och inte en abstraktion. Den konkreta konsten är befriad från alla föreställande och symboliska inslag."




//

Postat 2022-09-21 17:09 | Läst 519 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 697/Finbesök på Fotogalleriet

Som en del säkert sett är det vernissage på min utställning AVTRYCK, nu på lördag 10 sept på Fotogalleriet i Skruv (vid JGA Emballage Parkvägen 2 i Skruv). Ikväll hade jag förhandsvisning av utställningen för Gerry  Johansson, som var på hemväg till Höganäs efter fotograferande uppe i Småland. En trevlig pratstund över en kopp kaffe blev det också. Utställningen har öppet även på söndag 11 sept  13-16 och därefter vardagar under fabrikens ordinarie arbetstider. Jag har satt må-to 8-21 (alltså även kvällar) samt fre 8-14. Följande lördag den 17 sept är det marknad i Skruv och då är galleriet också öppet. Den hänger hela hösten och vintern fram till våren 2022. Är du i faggorna av glasriket så titta gärna in!





//

Postat 2022-09-08 23:19 | Läst 522 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera