Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Farligt att blogga om känsliga ämnen - bättre att blogga om min nya "mini-softie" ;-) #blogg100


Fujifilm X-pro1 med Softrelease i olika varianter  - bilderna tagna med Ricoh GR-D III.

J
ag är beroende av tillbehöret "softrelease" eller "mjukavtryck" på svenska. En liten "knapp" som skruvas i trådutlösargängan i kamerans avtryck och förstorar det samt höjer det något. Vilket gör det lättare att krama av bilden med fingrets sista led och inte med fingertoppen. Att använda en "softie" och krama av avtrycket som på en pistol - mellan andetagen och med fingrets led - gör att men får ett stadigare avtryck. Vilket i praktiken inte bara ger en mer harmonisk fotografi - man kan också använda något längre slutartider om så skulle behövas. Hur långt ner man kan gå är individuellt men för mig hadlar det om ca två steg beroende på aktuell optik, tex 1/15 sek utan vidare med 18/2 på Fujifilm X-Pro1. Med en analog Leica M med vidvinkel så handlar det om tider som 1/8 sekund - tyvärr är den digitala tekniken mindre förlåtande för skakningsoskärpa.
Men - när jag använder beredskapsväskan till min Fujifilm X-Pro1 så är "softien" ivägen när man stänger väskan. Opraktiskt, vilket tvingar en att montera av och på "softien" hela tiden, som förutom själva besväret även medför en risk att man slarvar bort den...



Lösningen heter "mini-softrelease" - en mindre och därmed inte lika hög variant. Som trots sin litenhet faktiskt fungerar lika bra som sin storebror. Och får plats i beredskapsväskan utan vidare! 

Tilläggas bör att många moderna digitalkameror har ett avtryck utan gänga men som är ofta är lite större och ofta vinklat så att man rent intuitivt använder fingret på rätt sätt ;-) 

  Blogg100 - Ett inlägg om dagen i 100 dagar

 

Inlagt 2014-03-23 23:55 | Läst 4686 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
dom är klockrena tillbehör,kan inte vara utan själv.smeker av bilden med kudden eftr toppen av pekfingret/ronny