Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Sökaren, den optiska


Ricoh GR-D II, bilden föreställer Sigma DP1 med sökaren Sigma VF-11 monterad

Jag gillar optiska sökare, bilden skapas ju i sökaren och utifrån det tänkandet så är den en av kamerans absolut viktigaste delar. Har alltid föredragit mätsökaren framför spegelreflex, med vissa undantag. Absoluta favoriten är Leicas "vidvinkelsökare" med 0,58 ggr förstoring (finns till Leica M6TTL, M7 o MP) följd av den klassiska M3 sökaren med 1:1 och dess moderna motsvarighet med 0,85 ggr förstoring. Tyvärr finns inte dessa sökaralternativ till M8 - än.

Det som gör både Ricoh GR-D II och Sigma DP1 extra intressanta är möjligheten att sätta en extern optisk sökare i tillbehörskon - en möjlighet som de flesta digikompakter saknar. Och som gammal Leica fotograf så känns det hemtamt att komponera bilden i en sådan. Kör man sedan med hyperfokal skärpa kan man stänga av autofokusen. Och såklart stänger man även av "skärmsökaren" - upplevelsen blir nästan "analog" ;-)

Sedan bör det i rättvisans namn tilläggas att både Sigmas och Ricohs skärmar är väldigt fina, men Ricoh är strået vassare....


(Canon 5D, 24-70/2,8L) Idén med lösa sökare är gammal, Leica II från 30-talet med extra 50mm sökare samt ett modernt Summicron 50mm monterat, i bakgrunden en Voigtländer Bessa L med 15mm objektiv, sökare samt vattenpass monterat;-)


Leica M6 TTL 0,58 vs M8          Leica M6 TTL 0,85                    Ricoh GR-D vs Canon 5D ;-)

Inlagt 2008-05-13 23:37 | Läst 15037 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Är det inte lite synd att använda en extern sökare och sedan i bilderna konstatera att de fortfarande är en digitalkompakt?

DP1 är en bit på väg, men verkar inte nå ända fram...
Nja...vet inte om jag fattar fel "bilden skapas i sökaren"...??
Jag tycker, och tror, att "den bästa bilden" skapas i fotografens huvud! :)
Se' gäller det att fånga bildupplevelsen, och då är den externa sökaren oslagbar vad gäller "snabbfoto!" tex typ gatufoto!
Alltså, för dom som har allt klart i huvudet, där är nog en extern sökare bäst! ;) :)
Dom andra ;)
som behöver stå och och titta i sökaren, för att sedan ändra brännvidd, eller vrida på kameran... till dom hittar nå't att fota,
där är väl en display ändå ganska bra....!?
B)
Kul bild! :)

Stämmer det bra överrens med vad du får med på bilden och vad du ser i sökarna till DP-1 och GR-D II?

Själv älskar jag sökaren som finns i min Leica M4-2. Helt klart en fördel att kunna se vad som befinner sig "utanför" sökarramen som är på väg in i bilden liksom! Finns en del att läsa på ; http://www.cameraquest.com/mguide.htm

Det dumma kan jag tänka med att ha extern sökare till en digitlakompakt, är att om inte slutarljud är distinkt, så vet man ju inte riktigt om man tagit nån bild eller ej!