Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

40 år sedan första månlandningen och var Leica någonsin i rymden?



Nu gäller min fråga inte den ryska rymdhunden Laika utan det tyska kamerämärket Leitz med sin Leicakamera. Att Hasselblad med sin Zeissoptik var det dominerande kameramärket under månfärderna är en del av vår samtidshistoria och har starkt bidragit till "Hasselbladmyten" eller "varumärkesglöden". Men Hasselblad var inte den enda kameran i rymden, med på samtliga månfärder fanns även Nikonkameror. Och idag så är Nikons DSLR-kameror en del av NASAs standardutrustning. Men genom åren så har det experimenterats en hel del med olika kameramodeller.
 


Ovan en bild från Gemini-programmet (före månfärderna) där austronaten använder en Contax mätsökarkamera. I början av rymdfärderna användes olika kameror, ibland inköpta på austronaternas eget initiativ.



Men frågan var ju om en Leica någonsin använts i rymden. NASA köpte under 70-talet in ett antal Leicaflex SL och Leica MDa som modifierades för rymdbruk och försågs med NASAs märkning. Men frågan är om de någonsin användes, för en del menar att de aldrig fick följa med ut i rymden? Kamerorna på bilden ovan (faksimil från Hove's "Leica Pocket Book") ser ju onekligen använda ut - och betingar ett astronomiskt pris på samlarmarknaden ;-)



NASA/courtesy of nasaimages.org

Svaret finns faktiskt på Smithsonian's i Washington DC - där förvaras den Leica Ig som John Glenn den 20 februari 1962 tog de första färgbilderna på jorden från rymden med. En av dem ser du här ovan.

Och när man tittar närmare på bilden av kameran på Smithsonian's hemsida så ser man att påståendet "att Leica är den enda kamera som använts helt omodifierad i rymden" nog stämmer :-)

Inlagt 2009-07-22 21:53 | Läst 12761 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
"Och när man tittar närmare på bilden av kameran på Smithsonian's hemsida så ser man att påståendet "att Leica är den enda kamera som använts helt omodifierad i rymden" nog stämmer :-)"

Men vilken modell är det? Den ser i alla fall ut att sakna mätsökare.
"Men vilken modell är det? Den ser i alla fall ut att sakna mätsökare."
Leica Ig som Johan skrev, den sista modellen med skruvgänga:

http://www.leitzmuseum.org/CameraMakes/Leica/1957-Ig-1.html
Ska vi gå igenom det här med månlandningen nu igen? Jösses.

(Jag har inte haft någon att retas med på hela dagen)