Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Jag övergav en gammal kärlek - mitt klokaste beslut på länge enligt frun ;-)


Panasonic Lumix GF1 + 20/1,7 (Obeskuren men något bearbetad i PS ;-) 

D
e som känner mig vet att jag alltid varit lite av en Citroen-fanatiker. Så det var mycket smärtsamt när senaste C5:an (som mot bättre vetande inte sålts före magiska 10.000 mil) började gräva riktigt stora hål i privatekonomin. Tyvärr blev jag så dåligt bemött av Citroens representanter att en ny C5:a (trots allt) inte var aktuell. Bla så upplyste Citroens "servicechef" i Skandinavien mig om att:
"...fyra vintrar i Uppland är mycket för en fransk bil så det är helt normalt att bromsarna oxiderar. Ja och då måste allt bytas ut såklart, även om bilen såklart fortfarande känns ny..."
Tack för den! Nästa gång jag ringde (nya oväntade fel) så var hon långtidssjukskriven - kanske inte så konstigt med den attityden till varumärket ;-) Så jakten på en ny bil inleddes...

Min blick riktades mot japaner med få fel enl. Motormännens statistik och god renomé i övrigt. Toyota Prius med sin el-hybridmotor verkade vara ett självklart val. Men jag upplevde den som alldeles för liten på insidan, inte minst förarplatsen var ett nummer för trång för mig. Och så är den ju förhållande vis dyr... Hmm, för samma pengar som en ny Prius kan man få en begagnad Lexus SUV. Även den med el-hybrid, men med betydligt bättre innerutrymmen. Lexus ger bra garantier även på begagnat och bjuder på en sjukt bra körupplevelse. Och en massa lyx :-)

Men så kom en inbjudan att provköra KIA med posten. Ett bilmärke som inte riktigt fanns på min "radar". Men läste att de erbjuder sju års nybilsgaranti - 7 år! 
Och deras stora SUV Sorento kostar ny lika mycket ungefär som en begagnad Lexus - måste bara provas. Men den var lite av en besvikelse, inte minst väldigt törstig. Så jag provade även deras miljöbilsklassade kombi, en sk "miljödiesel" - Cee'd SW. Och nu "klickade" det. En riktigt bra förarmiljö, förvånansvärt pigg diesel på 115 hk med sk "stop motion" teknik och en förbrukning på ca 0,45l/mil. Fast en "liten bil", och en "Korean" - det tog emot lite ;-)

Efter en massa räknande, flera provkörningar och utfrågningar av KIA ägare i min bekantskapskrets så var det fullt på "pluss-sidan" och väldigt tomt på "minus-sidan".  När Citreonen väl var inbytt och vår nya KIA Cee'd SW 1,6 CRDi "Business editon" hemkörd så sa frun:
"Johan - det här var det förnuftigaste du gjort på mycket länge" ;-)

Inlagt 2010-06-11 08:28 | Läst 7150 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Jag kör vidare ett tag till med min Skoda Fabia av årgång 2004. Visserligen har låsen börjat krångla, man kan låsa bilen via högerdörren, låsa upp bilen via vänsterdörren..
Men jag brukar låta den vara olåst, för säkerhets skull! :)
/B
Jag blev lite fundersam när du sa att du inte kunde tänka dig en tysk bil. En tysk kamera går bra tänkte jag elakt men inte en bil! =) I mitt fortsatt elaka tillstånd funderade jag på att erbjuda dig att sälja M8:an till mig så att du kunde köpa en Japansk mätsökare i stället, t ex Nikon SP new edition =) Nå, det elaka tillståndet går fort över på mig så jag ska väl istället gratulera till att du tillfrisknat från franska sjukan. Jag hade den också ett tag men tillfrisknade fortare än du. Fast det var ju en Peugeot förstås och den sjukan är inte lika allvarlig. Nu kör jag den tredje Opeln och är helnöjd. Så jag är tysk i sinnet när det gäller både kamera och bil!
Härligt! Min gamle Far har alltid sagt att man skall passa sig för franska kvinnor och franska bilar. Skämt åtsido, kul att du är nöjd! Jag har haft Opel, Volvo, Toyota Avensis och Corolla och nu har jag en Saab 9-5. Jag är absolut mest nöjd med 9-5´an måste jag säga. Det är skönt när man hittar rätt. Tack för en bra blogg!
Uppbrott från en gammal kärlek kan vara smärtsam, men har man fått nog så har man. Grattis, jag tror du gjort ett bra val!
Handlar det främst om bilekonomi har du nog gjort ett förnuftigt val.
Har en arbetskamrat som sålde sin mycket gamla Toyota Camry och skaffade sig en lågmilarcittra i stället. Nu efter ett halvår har cittran kostat mer i reparationer än Camryn under alla sina år.
/Stephan
Fortsätter på den franska sidan, Renault för min del.
Visst har jag svurt över bristerna i några exemplar. Har bland annat tåkat ut för haveri av växellåda vid ca 6000 mil på två Scenic. Första gången fick jag stå för självrisken, andra gången tog Renault hela kostnaden.
Den nuvarande Scenicen kommer nog att rulla några år till i vår ägo. Gillar det bekväma insteget och utrymmena. Ogillar bränsleförbrukningen.