Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Breaking News - första bilderna på nya Fuji LX (EVIL-uppföljaren till X100) har läckt ut och den är skrämmande lik Leica

 
Upphovsman okänd - bilderna förekommer i ett antal forum och på att antal sajter på Internet:-)

Plötsligt händer det! Någon besökare eller anställd på Fujifilm smugglar ut bilder på deras nästa stora nyhet - Fuji LX - uppföljaren till X100, med APS-C sensor och bajonettfattning för utbytbar optik.Enligt Fuji kommer sensorn i LX att "ha högre upplösning och lägre brus än någon existerande fullframe-sensor" - stora ord? Och är inte designen skrämmande lik Leicas? Fuji har uppenbarligen en hög ambitionsnivå: först beskrevs EVIL-projektet som en "premium" produkt, men nyligen började Fuji tala om en "first class" kamera. Dvs samma segment som Nikon D3x, Leica M9 och nya Canon EOS 1D X.Om man får tro ryktena så släps tre till fyra objektiv till Fuji LX med den nyutvecklade bajonettfattningen: ett "pancake" 18mm f2, ett "normal" 35mm f1,4 och ett 60mm "porträtt tele" samt ev ett zoom. Det skulle motsvara 27, 52 och 90mm - inget dålig början.Det komer att bli högintressant att se hur Leicas optik kan användas med adapter på den nya Fujin. Om man ska tolka de signaler som designen ger så är målgruppen för Fuji LX helt klart dagens digitala och analoga Leica, Zeiss och Voigtländer -fotografer.Kameran kommer med största säkerhet att presenteras i januari 2012 på PMA/CES-mässan i Las Vegas. Om bildkvaliten samt kompabiliteten med med Leica-M fattningen - och inte minst priset - stämmer så kan den bli en seriös utmanare i samma segment som Leica M9. Och det sätter press på Leica som just nu kämpar med sin kommande M10.

Källa: PhotoRumors.com och LeicaRumors.com

Inlagt 2011-11-17 08:25 | Läst 20072 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Tror och tycker att Leica trampat vatten litet för länge nu! ;)
Man måste simma litet också! :) Om man vill komma framåt! ;)
/B
Svar från Johan Ericson 2011-11-24 10:51
Bra sagt, även om Leica just nu tjänar bra pengar på att kränga M9-P mm så kommer det alltid en morgondag. Och då är det bättre att ha en "Apple attityd" än en "Facit attidyd" (för er som inte minns - Facit var stora på räkneapparater och skrivmaskiner en gång i tiden...)

Vi får inte glömma att under 30-60 talen så var Leica om inte teknikledande så väldigt snabba med att plocka upp den seanste tekniken och göra den till sin.
Jag tror att Leica kan lägga sig i framkant igen - om de väljer rätt samarbetspartners!

/Johan
Chasid 2011-11-24 10:57
Leica har redan ett samarbete med Panasonic, som är en frisk fläkt i kameravärlden. Panasonic har en bra förmåga att tänka rätt och jag tror att ett djupare samarbete vore bra för Leica.
//Chasid
Om en sådan här kamera ska vara intressant måste den nog prismässigt ligga en bra bit under Leicas kameror. Att försöka tävla med Leica i deras eget segment blir ingen lätt match.
Svar från Johan Ericson 2011-11-24 10:57
Kankse, det är stor skillnad på tex 30.000 och 60.000 i ett premiumsegment, det första priset ger utrymme för mer optik medans det senare - om man ska ha Leica-glas - tvingar upp investeringen i trakterna kring 100.000. Och det tror jag är lite för mycket för många - för en basutrustning utan dyra specialobjektiv.

Skulle Fuji LX hamna på ca 30.000 med motsvarande eller bättre prestanda än en kommande M10 - och med mycket "Leica-känsla" i byggkvalitet osv - så tror jag Leica kan bli rejält utmanade.

Men du har rätt - kommer priserna för nära så vinner Leica på sitt varumärke oavsett prestanda ;-)

/Johan E
Den här "nyheten" ligger Fujis marknadsavdelning bakom, de har bara väntat på att några feta fiskar ska hugga på kroken och föra "nyheten" vidare :) Leica har redan kontrat med att dom snart kommer att presentera sina framtida nyheter. Men för mig är såna här nyheter tämligen ointressant för min sketna mobil tar bättre bilder än alla kameror som inte kommit ut på marknaden ännu :)
//Chasid
Svar från Johan Ericson 2011-11-24 11:00
Kan vara så - att jag mfl blir "utnyttjade" av skickliga marknadsförare ;-)

Men - "What? Me Worry!?!" - jag får ju något roligt att skriva om!

/Johan W
"Om bildkvaliten samt kompabiliteten med med Leica-M fattningen - och inte minst priset - stämmer så kan den bli en seriös utmanare i samma segment som Leica M9. Och det sätter press på Leica som just nu kämpar med sin kommande M10." - hur vet du att Leica kämpar med din M10 ???
Jag är övertygad om att det till Photokina 2012 kommer en något "tweakad" M9, kanske kallad M9.2 som har vissa smärre förbättringar, men definitivt ingen M10. "M9" är ett stark "varumärke" och varför skulle Leica vilja introducera en M10? M9 har sålt mycket mer än dom räknat med och dom kan inte tillfredställa marknadens behov. "Seriös utmanare" till Leica - en Fuji ?? Knappast ! Att välja en Leica M9 handlar om så mycket mer än ren bildkvalitet så jag tror INTE att denna nya Fujikamera kommer att omvända särskilt många Leicaägare/spekulanter IMHO.
Svar från Johan Ericson 2011-11-24 11:10
"... hur vet du att Leica kämpar med din M10 ???"

Därför att Dr Andreas Kaufmann mfl - i ett antal intervjuer - bekräftar det.

Och en "tweakad M9" har ju redan släppts - Leica M9-P, jag tror inte att Leica kan "tweaka" konceptet hur länge som helst - annat än i mycket små specialutgåvor ;-)

När marknade för M9:or är mättad - vilket såklart sker för eller senare - så behöver de en M10 - det är inte svårare än så.

Sedan så är Leica inte bara "varumärket" - om Fuji släpper en kamera med rätt "känsla och utseende" och som gör Leica-optiken mer rättvisa än tex M9:an - då får såklart Leica problem... Och då behövs M10 verkligen, men inte bara det - köparna kommer att ha något att jämföra med - vilket gör specar och prestanda viktigare.

Allt detta är positivt - konkurrens är bra för kunden - vi får bättre produkter till ett lägre pris! :-)

/Johan E
Kommer den att ha samma typ av sökare som X100 och därtill autofokus, så kommer den inte att konkurrera ett skvatt med M9. Själv är jag så otroligt mycket mer nöjd med en M8 än min före detta X100, trots att den senare ger minst lika bra bildkvalitet. Men X100:an är som en död fisk i jämförelse.
Svar från Johan Ericson 2011-11-24 11:16
Låter mer som ett känslomässigt påstående än något rationellt beslut? ;-)

Men jag håller med dig - i "Leica segmentet" så är känslan avgörande! Något som bla Voigtländer förstått när de skapat sin optik för M-bajonett. De liknar klassiska Leica-gluggar både optiskt, designmässigt och i handhavandet - nästan "mer Leica än Leica".

Och roligt att du "hittat hem" :-) Jag sålde min M8 nyligen och längtar ibland lite för mycket efter den... ;-)

/Johan E
Man kan ju hoppas att denna blir en Stor utmanare mot Leica prismässigt att Leica fattar att man inte kan ha Fantispriser hur länge som helst..
Svar från Johan Ericson 2011-11-24 11:18
Håller med - Leicas priser börjar bli ett problem. Nästan läge att söka nytt jobb bara för att få råd att hänga på - om man nu vill ha det senaste ;-)

/Johan E
1st class? Hamnar kameran för nära M9 prismässigt blir den ganska ointressant för min del. 20 tusen är max vad jag kan tänka mig betala för en sådan kamera. Inget krav att den ska vara en range finder kamera heller. AF duger för mig.
Har på nätet läst om folk som sålt, eller ställt undan, sin M9 för att i stället ta sina bilder med Sony NEX-5N, med Leicans objektiv, såklart! Och varit totalt extatiska över resultatet!

Åter till Fjuin: Kommer denna blivande superkamera kosta hälften av vad en Leica M9 kostar idag så tror jag på en stor marknad, annars har jag mina dubier. Det räcker sällan med att mätta några rika nördars behov för att hålla igång en produktionsserie, speciellt om den visar sig ha en del svagheter, som X100:an!

En gång i tiden fick Olympus C-8080 de mest smickrande rescensioner man kan tänka sig, och Olympus satsade helhjärtat, med UV-hus, och en massa annat intressant, och dyrt. Jag föll hellång for den lilla tingesten, som under rätta omständigheter tar riktigt, riktigt, bra JPEG bilder, t.ex. porträtt med blixt, och makro (gärna med blixt). Hela 8MP, ganska unikt på den tiden! Kvalité ut i fingerspetsarna, och recensenten log bak sin pincné! Betalade omkring 16.000 för kameran, minneskort, och UV-huset - skulla man ha vidvinkeltillsatsen drog det iväg minst en 10.000 till!

Sen visade det sig att den tog, i medvind, en RAW bild per minut, och glöm motljus över huvud taget: Både den elektriska sökaren och displayen dog i motljus - i bästa fall ser man siluetter i ett lila hav. Och sen var det vissa andra problem, som ledde till total firmware-kollaps - endast en uppdatering löste problemet, och eftersom man inte kunde starta om kameran kunde man inte själv uppdatera den! Hemskt mycket kul! Min dog på en resa i USA, och fick skickas till Schweiz för uppdatering - tog väl omkring ett halvår från kollaps till den kom tillbaks!

Kameran drogs tillbaka otroligt fort från marknaden, och den lilla magnesiumklumpen (nästan en guldklump, om man tänker på priset) höll på att få Olympus på knä, och föregångaren återuppväcktes som ny, och det blev aldrig nån C-9090!

Som uppbackning köpte jag en Fuji S9000, en fantastisk superzoom som hade ännu mer problem än C-8080:an - men den nuvarande ägaren älskar den, men han använder bara den inbyggda displayen för att titta på sina bilder!
Godkväll!
Spännande med Fujis inriktning på kameror i detta segment. Får man till huset tror jag optikbiten blir det minsta problemet. Det diskuteras en hel del på nätet om denna kamera och många tycker att man skall vända ryggen åt Leica (adaptermarknade) och helt optimera systemet till egen optik.

Fuji kan ju göra mästerlig optik så jag håller faktiskt med.

/Stephan