Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

En katt bland hermeliner? Eller.... Ricoh GXR vs Leica M8 och M9 (och Panasonic GF1 och Canon 7D :-)


Ricoh GXR med Leica-M modul + 35/2 i förgrunden, därefter Leica M8 + 35/2,5 och Leica M9 + 50/2 :-)

Jag ställer mig just nu frågan: vilket är det bästa (och/eller mest prisvärda) digitala alternativet för Leica M-fotografen. Det tillverkas i skrivande stund bara två digitala kameror med Leica-M bajonett: Leica M9 och Ricoh GXR (med M-modulen).

Nu kanske någon vän av ordningen påpekar att det går utmärkt att fotografera med M-gluggar på både Micro Fourthirds och Sony NEX kameror. Sant - men det kräver adaptrar och det mesta av kamerans funktionalitet går förlorad, det är med andra ord ganska opraktiska lösningar.

Men både Leicas egen M9 och Ricohs GXR-modul med M-bajonett är kameror helt anpassade till M-optikens speciella förutsättningar. Båda kamerornas sensorer saknar antialias-filter men är utrustade med mikro-prismor för att hantera optiken. Båda har unika fokussystem: M9:an Leicas klassiska mätsökare och Ricoh:n har en helt unik skärpeindikering på skärmsökaren som gör manuell fokusering mycket enkel och exakt. Faktum är att Ricoh GXR ofta är lättare (snabbare) att fokusera än Leica M9!

Sedan är Leica M9 en fullformatare för över 50.000 kr medans Ricoh GXR med M-modulen har en APS-C sesnsor och kommer att kosta kring 10.000 kr. Vilket gör jämförelsen desto intressantare ;-)

Så de närmaste dagarna "plåtar jag loss" för att finna ett svar. Leica M8 och M9, Panasonic Lumix GF1 och Canon EOS 7D ställs mot Ricoh GXR med A12 modulerna: Leica-M bajonett, 28/2,5 och 50/2,5. (Canon 7D kan inte som bekant inte ta Leica-M gluggar men är med som en referens för just APS-C formatet. Och så kastar jag in Panasonicen och M8:an samt övriga Ricoh moduler som "budget" alternativ, eller vad man nu vill kalla det...  )

Och allt landar bla här i bloggen under de närmaste veckorna...

Inlagt 2011-08-28 22:16 | Läst 27249 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Har du köpt en M9:a?

Jag tror att en Sony Nex-7 eller Nex-5N med elektronisk sökare kan vara intressant. Särskilt med den nya skärpeindikeringen som är hämtad från de professionella videokamerorna.
Personligen så tycker jag om att utvecklingen går mot allt mindre kameror , det är lättare att fota dokumentärt med små diskreta kameror som inte väcker uppmärksamhet. Jag står faktiskt i valet och kvalet att sälja hela min Canon utrustning och bara köra med mina "Pannor" :)

Tyvärr så saknar Ricoh´n en vettig inbyggd elektronisk genomsiktssökare annars skulle den säkert kunnat vara intressant , vem vet det kanske kommer i nästa modell!

Det är många som nämner Sony NEX som bra och billiga alternativ för M-optik men Sonys sensor är inte anpassad för M-optik och tappar därför ordentligt med skärpa ut mot kanterna även med riktigt skarp optik du kan se ett exempel på här:
http://www.photozone.de/sony-alpha-aps-c-lens-tests/664-zeisszm35f28nex
//Chasid
Jag sålde precis min GXR. Jag har mest haft den för närbilder.
Givetvis funderade jag på M-modulen, men jag kunde inte tänka mig att jag skulle bli speciellt glad av att använda Leica-gluggarna på GXR. Vad skulle det tillföra jämfört med att använda dem på min M9?
Dessutom så är crop-faktorn på APS-C besvärlig. Att behöva skaffa en 18 mm för att få en vidvinkel är inte attraktivt.
Nu var ju dock pengar inte med i min ekvation eftersom jag redan har Leica-prylarna.
Ska bli intressant och läsa dina åsikter om några dar.