Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Det magiska Leica-ljudet - the sound of silence


Fujifilm X-Pro1 med Fujinon 23/1,4 - Rickard Eriksson demonstrerar slutarljudet från hans Leica M9-P för vår redaktör.

M
an talar ibland om "Leica magin" - oftast med syfte på bildkvaliteten. Men för mig handlar den unika "Leica-upplevelsen", eller magin om man så vill, lika mycket om själva handhavandet. Den glasklara optiska sökaren, det kompakta formatet och den enkla ergonomin samt det diskreta ljudet från slutaren ger en speciell upplevelse. Som skapar ett speciellt förhållande till motivet och därmed påverkar hur bilden komponeras för att slutligen exponeras. Diskret, tyst - det perfekta verktyget för reportage foto. Något som var närmast unikt under den analoga tiden men som nu nästan är en självklarhet med dagens kameror med både elektronisk sökare och slutare. Som Fujifilms X-serie. Men trots de elektroniska slutarnas totala ljudlöshet så saknar de lite av "magin". Den upplevelse - det ljud - som en klassisk analog Leicas ridåslutare ger. Den unika gummiklädda tygridån, en mer än 100-år gammal konstruktion, med sitt mycket karaktäristiska ljud. Ni som har hört det vet vad jag talar om…
Mig skänker det ett speciellt lugn. Lite svårt att förklara - men jag kan gå fram till kameraskåpet och ta fram en analog Leica och torr avtrycka (utan film). Bara för att få höra ljudet. Och känna kameran i mina händer. Ibland lyfter jag den till ögat och fokuserar, torr-avtrycker bild efter bild. Det gör mig lycklig.

Allt för sällan laddar jag en Leica med film - men det gör mig ännu lyckligare. Uppifrån: Voigtländer Bessa R, Bessa L, Fujifilm X-Pro1 och slutligen Leica M6 TTL - med den klassiska Leica-slutaren.

Inlagt 2016-09-30 23:57 | Läst 20513 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Vi attraheras så ofta av det som egentligen är ovidkommande. Slutarljudet från en Leica, att stänga dörren på en Mercedes. Kan det vara tryggheten från något som fungerar och som vi kan lita på som gör att vi gillar det?
Att få in den känslan av trygghet i ett ljud, det måste vara toppklass av ingenjörskonst i så fall.

Ha det gott! /Thomas
Svar från Johan Ericson 2016-10-05 00:26
Tror du har rätt - det som fungerar och levererar skapar trygghet. Mycket ligger i detaljerna och de blir lätt till "betingade reflexer" :-)
Mvh
/Johan
Håller med, min M6 hade ett härligt mjukt sviktande slutarljud, höjden av precision, men min nya Pen F ligger rätt nära, härlig känsla där också. Mvh, LO
Svar från Johan Ericson 2016-10-05 00:28
Många av de nya spegellösa kamerorna har ett fint slutarljud - men inget går upp mot en tygridåslutare. Och bland dem så har Leica det absolut bästa, precis som du beskriver det: "mjukt sviktande" :-)
Mvh
/Johan
Som f d Leicaägare vet jag vad du talar om. Och jag har också ägt en Bessamatic. Toppkvalitet! När det gäller handhavandet så är det mer känsla i de bästa analogkamerorna än i de digitala, det kommer man nog inte ifrån. Kanske för att de analoga kamerorna konstruerades under en tid när man la ner så stor omsorg på den mekaniska kvaliteten. Som med mekaniska klockor, de går inte mer rätt än digitala, men de har en oförliknelig känsla. Det var något speciellt t o m med en billig mekanisk väckarklocka. Jag önskar att jag hade någon kvar, bara för att urverken är så vackra.

Ps. Mycket trevligt foto!
Svar från Johan Ericson 2016-10-05 00:37
Håller med - både de mekaniska klockorna och kamerorna representerar en kulmen för den tekniska utvecklingen och nu är de oproponerligt dyra i nyproduktion - men kan fyndas begagnade!
Bilden är tagen efter en lång arbetsdag som vi avslutade på Donken med lite foto-nörderi ;-)
Mvh
/Johan
Det är förvisso skillnad på en verklighetssökare och en pixelsökare.
Svar från Johan Ericson 2016-10-05 00:38
Absolut - inget slår en glasklar optisk sökare!
Mvh
/Johan
Hej Johan - jeg har det på samme måde!
Jeg går ud i garagen om vinteren og åbner og lukker venstre fordør på Min Amazon 122S og nyder den lyd, samtidig med at jeg jeg længes efter foråret :-) :-)
Lækre kameraer - jeg har for nylig fået at vide, at jeg ejer en Leica. Det vidste jeg ikke!

http://www.fotosidan.se/blogs/emfoto43/danske-bloggen-291-rysk-och-hyperfocal.htm
http://www.fotosidan.se/blogs/emfoto43/danske-bloggen-292-min-gamla-leica.htm

Med mange venlige og med et blink i øjet fra Erik i Roskilde/DK
Svar från Johan Ericson 2016-10-05 00:39
Tack - och intressant läsning :-)
mvh
/Johan