Camera Obscura

Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Grannen fyller år och gatan är full av poliser


Nikon D200, 17-55/2,8 DX  Bilden föreställer en annan granne :-)

Bor granne med Linnéträdgården i Uppsala så idag var det lite svårt att komma hem - poliser precis över allt. Vår sedan länge döde granne hade kunnglig besök :-)

Flydde kaoset och fikade med mina snart före detta kollegor. Seperationsångest! Men fint väder...

NK skall ha ett av våra plagg (nya jobbet) i sitt kundutskick och de böver ha en bild - typ  omedelbart! Som tur är så råkade jag använda "rätt" jacka vid en provfotografering nyligen. Ringde modellen och allt var OK. Så min testbild blev plötsligt "på riktigt". Inte helt Ok men det får gå. Får se om jag väljer en studiobild (tex bilden ovan) eller en med naturligt ljus. Hur som helst blir det en hel del jobb i PS i natt...

Och så har jag ju all respons från gårdagens blogginlägg :-)  Kanske borde man flytta debatten till en diskussionstråd?  Men ämnet har ju varit uppe förr och positionerna är ganska låsta. Mest av allt förbryllas jag över den totala avsaknaden av förmågan att kunna se ett problem ur någon annas synvinkel som vissa medlammmar på Fotosidan ger prov på. Jag får väl raljera lite över fenomenet "gatufotografi" i bloggen framöver för att bevisa att jag inte har samma problem ;-)

  
  

Postat 2007-05-24 00:03 | Läst 16557 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Give the Rat a bath


Canon 5D, 85/1,2 L II

Vårt hem har invaderats av råttor!
Inte dammråttor, inte "riktiga" råttor - utan IKEA råttor. Köpte en till dottern mest på skoj, det är ju så coolt halv-verkliga men ändå gosedjur. Nu har de blivit tre... Och de är med överallt, jag menar överallt. Dessutom så badas de regelbundet, sitter med vid matbordet och sover i alla sängar, osv, osv. Just nu hoppas jag bara att de inte förökar sig ytterligare och för att undvika det så  duckar vi IKEA ett tag framöver!
Tack Ingvar Kamprad :-)

  
Postat 2007-05-21 23:47 | Läst 11016 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Det är inte lätt att vara fundemantalist...


Canon 5D, EF 28/1,8 Speedlite 430EX (Helt obehandlad)

Jag betraktar mig nog som en fotografisk fundamentalist, minimalist, renlärig, puritan, kalla det vad du vill....
Min "trosbekännelse" har alltid varit: en kamera, ett objektiv, en film ( och naturligt ljus givetvis en absolut dogm :-) Oftast har "bekännelsen" översatts med: Leica, 50/2 och Tri-x eller Nikon, 35/1,4 och Kodackrome. Numera ofta Canon 5D, 28/1,8 eller - och nu närmar jag mig hädelse - Nikon D200 och 17-55/2,8. Men allra värst - jag använder blixt ibland. Som i bilden ovan. Dottern med munnen full av choklad springer förbi, jag fångar ögonblicket med 5D, 28:an på full glugg och (nu svider det) en 430EX med omnibouncer riktad i taket - nästan perfekt balans i ljuset. Verkligheten ställd mot bekännelsen....

Men nu är det ju som sagt resultatet som räknas - eller hur?

Postat 2007-05-02 23:47 | Läst 9812 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Denna bild borde ha tagits med en Leica ;-)



Canon 5D, 85/1,2 L II

Just nu söker jag en känsla, ett "stuk", i mina bilder...
Formeln stavas normalt: vacker flicka med utstrålning + naturligt ljus + Leica + full öppning + Tri-X = KÄNSLA!!!
Men nu är inget normalt längre, formeln blir: vacker flicka med utstrålning (obligatoriskt :-) + naturligt ljus + Canon + full öppning + fullformats sensor + PhotoShop = KÄNSLA!!!
Men varför klaga? Det är resultatet som räknas, eller hur? Och hade jag kört analogt så hade bilderna inte kunnat hamna i Bloggen några timmar senare.

Jag hade en M6:a + Tri-X med mig, men det blev bara 15 exponeringar....

Postat 2007-04-28 23:47 | Läst 11694 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Oups, en bild i SVD i söndags....


Canon EOS 1D mkII, 85/1,2 L En gammal bild (INTE den som var i SVD) som jag är ganska säker på att jag tagit :-) men min assistent kan ha hållit i kameran, om så - är bilden fortfarande min? 

Jag fick en bild publicerad på sidan 3 i SVD igår - inget märkvärdigt i sig men den hade mitt namn under sig. Mina bilder har sällan det, faktiskt så är det ganska ovanligt att jag ens tar dem själv...

Under veckan som gått har "jag" haft en kampanj med helsidesannonser i en annan tidning. Mitt koncept, dvs idé, planering, skisser osv - men en inhyrd fotograf tog bilderna. Så det är inte mina bilder, inte AD:ns heller - fast han var med i studion och styrde upp varje bild. De är fotografens. Layouten är självklart AD:ns, och konceptet är mitt. Kan jag hävda upphovsrätt på det? - antagligen inte. Och just idéer är ju det som är lättast att "stjäla", vilket vi alla gör, hela tiden :-)
Men jag kan trösta mig med att jag är långt upp i "näringskedjan", har bra lön, har en massa ansvar, tar strategiska beslut  osv. Och viktigast av allt - jag bygger "track record", för alla vet ju vet att konceptet är mitt.
Förhoppningsvis.

Postat 2007-04-23 23:47 | Läst 9696 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Föregående 1 ... 23 24 25 Nästa