Camera Obscura

Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Irish mood




J
ag har en svaghet för Irland i allmänhet och irländsk musik i synnerhet. Några av mina favoriter är just Dublineers, Saw Doctors och såklart U2.  



Der är något speciellt med människorna på den gröna ön. Inte bara har de lyckats behålla en fantastiskt positiv attityd genom århundranden av umbärande och orättvisor. De har även bevarat en värdegrund som för den vanlige "PK-svensken" kan framstå som "föråldrad". Men det är en befriande tanke att vi i Sverige inte alltid vet bäst ;-) 



Och nu har Britterna gått ut och offentligt bett om ursäkt för den "Blodiga söndagen" 1973 - det gör inte de döda levande men det öppnar för ytterligare försoning och förlåtelse. Kanske kan Nordirland få bli ett exempel för andra konfliktområden - att försoning är möjlig och att våldet inte är den rätta vägen...

Postat 2010-06-16 08:31 | Läst 2801 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Flanörfotografi i en regning huvudstad (och svensk fotografis nestor ;-)


Samtliga bilder: Leica M8 + Summicron 50/2 Obeskuren, framkallad från DNG i PS, kamerans vitbalans.

I
går blev det även tid över för en stunds flanörfotografi i regnet. Och här är Leican ovärderlig: diskret, snabb (om man kan den) och regntålig ;-)



Människor blir av någon anledning lite intressantare i regn ;-)



Och ni känner väl igen fotografen på bilden ovan?

Postat 2010-06-14 08:42 | Läst 3352 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Tillbaka med Leican från medeltiden, eller åtminstone SFV:s verision av den :-)


Leica M8 + Summicron 50/2 Kamerans JPG rakt av från kortet. Då som nu - ärkebiskopen viger kungligheter.

I
dag (och igår) arrangerade Statens Fastighetsverk "Riddarholmsdagarna" på just Riddarholmen i Stockholm, med medeltismarknad, tornerspel osv. Och så var det ett "reenactment" av Biger jarls bröllop med Ingeborg (men som i verkligheten inte kan ha tagit plats på Riddarholmen då brölloppet ägde rum ca 10 år innan Birger grundlade Stockholm ;-).
 

Leica M8 + Summicron 50/2 JPG rakt av från kortet. En av sällskapet Jamtlandicums "riddare" inför spelen.

Nu är det ju ett nytt "historiskt" bröllop på gång, och det finns paralleller: både Birger och Daniel gifter sig med prinsessor och båda gifter sig "uppåt"... :-)

Postat 2010-06-13 21:05 | Läst 6986 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Jag övergav en gammal kärlek - mitt klokaste beslut på länge enligt frun ;-)


Panasonic Lumix GF1 + 20/1,7 (Obeskuren men något bearbetad i PS ;-) 

D
e som känner mig vet att jag alltid varit lite av en Citroen-fanatiker. Så det var mycket smärtsamt när senaste C5:an (som mot bättre vetande inte sålts före magiska 10.000 mil) började gräva riktigt stora hål i privatekonomin. Tyvärr blev jag så dåligt bemött av Citroens representanter att en ny C5:a (trots allt) inte var aktuell. Bla så upplyste Citroens "servicechef" i Skandinavien mig om att:
"...fyra vintrar i Uppland är mycket för en fransk bil så det är helt normalt att bromsarna oxiderar. Ja och då måste allt bytas ut såklart, även om bilen såklart fortfarande känns ny..."
Tack för den! Nästa gång jag ringde (nya oväntade fel) så var hon långtidssjukskriven - kanske inte så konstigt med den attityden till varumärket ;-) Så jakten på en ny bil inleddes...

Min blick riktades mot japaner med få fel enl. Motormännens statistik och god renomé i övrigt. Toyota Prius med sin el-hybridmotor verkade vara ett självklart val. Men jag upplevde den som alldeles för liten på insidan, inte minst förarplatsen var ett nummer för trång för mig. Och så är den ju förhållande vis dyr... Hmm, för samma pengar som en ny Prius kan man få en begagnad Lexus SUV. Även den med el-hybrid, men med betydligt bättre innerutrymmen. Lexus ger bra garantier även på begagnat och bjuder på en sjukt bra körupplevelse. Och en massa lyx :-)

Men så kom en inbjudan att provköra KIA med posten. Ett bilmärke som inte riktigt fanns på min "radar". Men läste att de erbjuder sju års nybilsgaranti - 7 år! 
Och deras stora SUV Sorento kostar ny lika mycket ungefär som en begagnad Lexus - måste bara provas. Men den var lite av en besvikelse, inte minst väldigt törstig. Så jag provade även deras miljöbilsklassade kombi, en sk "miljödiesel" - Cee'd SW. Och nu "klickade" det. En riktigt bra förarmiljö, förvånansvärt pigg diesel på 115 hk med sk "stop motion" teknik och en förbrukning på ca 0,45l/mil. Fast en "liten bil", och en "Korean" - det tog emot lite ;-)

Efter en massa räknande, flera provkörningar och utfrågningar av KIA ägare i min bekantskapskrets så var det fullt på "pluss-sidan" och väldigt tomt på "minus-sidan".  När Citreonen väl var inbytt och vår nya KIA Cee'd SW 1,6 CRDi "Business editon" hemkörd så sa frun:
"Johan - det här var det förnuftigaste du gjort på mycket länge" ;-)

Postat 2010-06-11 08:28 | Läst 7146 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

"It's like a beautiful old Leica camera" - Steve Jobs om nya iPhone 4 ;-)


Steve Jobs presenterar nya iPhone 4 på  WWDC 2010 igår 7/6 (bild från Engadget.com)

"Y
ou gotta see this in person. This is beyond the doubt, the most precise thing, and one of the most beautiful we've ever made. Glass on the front and back, and steel around the sides. It's like a beautiful old Leica camera."

Sa Steve Jobs under releasen av iPhone 4 igår, läs hela föredraget på Engadget.com :-)

Och kanske den inbyggda 5 MP kameran med  sk "back illuminated sensor" och förbättrad mjukvara gör nya iPhonen till ett ännu starkare DOGMA alternativ?
Kanske rentav en "DOGMA-app" skulle vara på sin plats?

Postat 2010-06-08 00:53 | Läst 4380 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 4 Nästa