Camera Obscura

Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Brad Pitt plåtar analogt med Leica - om man skall tro Ellen Von Unwerth



Ovan en bild på tidskriften Interviews omslag - Brad Pitt med en analog Leica. Bilden är tagen av Ellen von Unwerth som plåtar - just det - analogt och med Leica.

Frågan är om hon gett Brad en av sina kameror som "rekvisita" eller om det faktiskt är skådespelarens egen kamera vi ser?

Ps.
Nu är dert så att Brad har plåtats ett antal gånger "privat" med en en mängd olika Leicor, allt från R8 till M8. kanske blev han biten när han spelade fotograf (med två M6:or) i "Spy games"?

Postat 2010-10-18 08:27 | Läst 9000 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Försöker blogga från min Android - utan framgång :-(


X10 Mini Pro - hyffsad kamera för att sitta i en mobil, snygg "flare" ;-)


B
lev med Ericsson Xperia X10 Mini Pro häromdagen och försökte omdelbart uppdatera min blogg via den. Tyvärr utan framgång - det verkar som om Fotosidans blogginterface inte riktigt är kompatibelt med Andriod. Eller om det nu är tvärt om?

Men Twitter och Facebook fungerade utmärkt...


Panasonic Lumix GF1, samma motiv för er som absolut vill jämföra...


Några vänner "mobbar" mig rätt hårt för att jag "vägrat iPhone" och nu kommer nog ytterligare ett "vad var det vi sa" ;-)
 

Postat 2010-10-18 00:13 | Läst 5326 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Årets sista fluga och min första gräsklippare, däremellan en promenad...


Ricoh GR-D III Makroläget, något beskuren, konverterad från RAW.


T
ror att jag äntligen tagit kål på årets sista fluga. Och en av hösten stora fördelar infinner sig - alla jobbiga insekter försvinner :-)


Canon EOS 7D + 17-40/4 Obeskuren, konverterad från RAW.

Sedan är hösten en underbar tid för promenader, lagom svalt och bedårande vacker. Och som sagt - inga störande insekter...


Canon EOS 7D + 17-40/4 Obeskuren, konverterad från RAW.

Vi har efter flera smärre bakslag fått till en gräsmatta, rullgräs på framsidan och en sådd som tar sig på baksidan. Bortsett från gräsmattans rent terapeutiska egenskaper så blir den även en "hobby" - den måste skötas om. Vattnas, gödas och slutligen klippas.


Ricoh GR-D III Obeskuren, konverterad från RAW.

Vilket föranledde mitt livs första inköp av en gräsklippare. Varumärkesfixerad som jag är hade jag tänkt mig en "Klippo", men min visa hustru menade att när det gällde just gräsklippning så tillför varumärket verkligen ingenting. Och det stämmer nog, varumärket blir bara ett argument för att få osäkra fd stadsbor att hosta upp onödigt mycket pengar.
Antar att samma förhållande råder inom foto ;-)

Postat 2010-10-11 01:32 | Läst 9144 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Lite DOGMA vs BILDBEHANDLING - funderingar...


Canon EOS 7D + 17-40/4 Obeskuren, konverterad från RAW, kamerans WB, varsamt justerad + skärpt.


T
og en promenad inne i centrum idag och försökte få till lite "gatufoto". Väl hemma vid datorn, PhotoShop och i "framkallningen" från RAW uppstod några spontana reflektioner  :-)
För det är lätt att dra lite väl mycket i reglagen när man konverterar bilden till en RGB i PhotoShop för att sedan spara ner som s/v JPG. Och så får man en bild som påminner om HDR-stuket :-(


Konverterad till s/v i PS, ganska mycket "drag i reglagen", samt ytterligare efterbelyst och skärpt.

Fast den får bli en "mellanstation" på vägen mot en hyffsad och inte allt för manipulerad s/v-konvertering. Och nästa bild skulle i mörkrummet varit frukten av mycket arbete, men i PhotoShop bara talar vi bara om några minuter för att åstakomma de olika varianterna.


Slutlig verision i s/v, närmare orginalet, men "manipulerad", efterbelyst och såklart lite skärpt.

Tanken är att skapa en ganska "mjuk" bild med stort omfång som fångar lite av känslan i det "klara höstljuset". Men sedan är det frågan om det inte blir bäst när man konverterar den översata bilden rakt av till s/v?


Samma "framkallning" från RAW som överst, men konverterad till s/v i PS "rakt av".


Till slut blir frågan om hurvida jag lyckats eller om man över huvud taget gillar bilden - en smaksak.


Ricoh GR-D III f5,6 1/8 sek @ 200 ISO Obeskuren, konverterad till s/v från RAW samt efterbelyst o skärpt.


Och så en reflektion - kanske är det bättre att förlita sig på kameran om man vill undvika "manipulationens" lockelser, och/eller vill tillbaks till filmens begränsning? Ovan en bild tagen med Ricoh'n, s/v-konverterad från RAW och nedan en bild från samma tillfälle, tagen i det nya "Tri-X-läget" (High Contrast B/W).


Ricoh GR-D III f1,9 1/64 sek @ 200 ISO Kamerans nya "High Contrast B/W mode" rakt av.

OBS! Bilderna måste ses förstorade (klicka på dem) för att illustrera inlägget - de förminskade blogg-bilderna blir en smula "förvanskade".

Postat 2010-10-10 01:35 | Läst 12530 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Ny Firmware till Ricoh GR Digital III (ver 2.20) - nu uppdaterad med bildexempel


  
Uppdaterade precis min Ricoh GR-D III med senaste firmware-verisionen. Och fick några nya roliga funktioner som tex: "hög kontrast s/v" och "cross process" i "Scene" läget.

För att läsa mer och hämta filen, gå till: http://www.ricoh.com/r_dc/download/firmware/grd3/

--- Edit ---



Exempel på det nya "Högkontrast s/v" läget ovan, uppladdat rakt av från minneskortet. Enligt Ricoh skall det simulera "höga ISO med kornig film", och det påminner verkligen om taskigt framkallad Tri-X ;-) Men jag förstår även ideén att få ut "färdigbehandlade" bilder "straight out of camera" - bra om man tex bloggar och har bråttom. Och inte minst - det gäller nog att ta upp kampen med alla coola "kamera-appar" till bla iPhone...

Postat 2010-10-09 01:31 | Läst 6152 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 4 Nästa