Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

"Fattigmans-Leica" eller "Leica-dödare" - det handlar om Fujifilm X-pro1 - och valet är ditt!

 
Fujifilm X-pro1 med 18/2 och handgrepp samt den för mig oumbärliga "Softreleasen" från Tom Abrahamsson. Bilden tagen med iPhone 4.

N
u är jag lycklig ägare till en Fujifilm X-pro1 med tre gluggar och diverse viktiga och oviktiga tillbehör. Detta är en kamera som har fått två epitet - båda utifrån en jämförelse med Leica M9. Dels "Fattigmans-Leica", vilket Fujin delar med ärevördiga märken som Contax och Minolta. Samt det lite mera kaxiga "Leica-dödare" som bla även tillskrivits Zeiss Ikon, men som är absolut vanligast i jämförelsen mellan Leicas M-koncept och diverse "monster-kameror" från Nikon och Canon.


 En helt unik Leica M9 "á la carte" i en butik i Köpenhamn - vågar inte skriva ut priset ;-) Bilden tagen med iPhone 4.

Men nu är det så att Fujifilm X-pro1 och Leica M9 faktiskt spelar i samma division och Fujin är Leicas första riktiga utmanare sedan Epson RD-1. MicroFourThirds kamerorna, Ricoh GXR och Sonys NEX mfl EVIL-kameror är inte i samma liga - de saknar en optisk sökare!

För att sätta allt i proportion - några snabba jämförelser mellan Fujis system och Leica M.

A. Priset (ink moms):
Leica M9       55.000 Kr      Fujifilm X-pro1      17.000 Kr
Leica 28/2     33.500 Kr      Fujifilm (18) 28/2     6.000 Kr
Leica 50/1,4  29.500 Kr      Fujifilm (35) 50/1,4   6.000 Kr
Leica 90/2,5  14.500 Kr      Fujifilm (60) 90/2,4   6.500 Kr 
_______________________________________________
SA utr         132.500 Kr                                  35.500 Kr

B. Prestanda:
                      M9         X-pro1
Megapixlar:     18           16
Sensor:          CCD        CMOS
Format:          FF           APS-C
Lågpassfilter: Nej           Nej
Bilder/sek:      2             6
Buffert:  ca   3 Bilder      14 Bilder   (baserat på mina egna erfarenheter)

C. Funktion:
                        M9            X-pro1
Optisk sökare:    Ja              Ja
Olika förstoring:  Nej             Ja
Mätsökare:         Ja              Nej
Paralaxkomp:     Ja              Ja
AF:                    Nej             Ja
EVIL-sökare:      Nej             Ja
Skärmsökare:     Nej             Ja
Filmning:            Nej             Ja
Matrixätning:      Nej             Ja
Spotmätning:      Ja              Ja
Leica M-baj:       Ja              Ja - med adapter
Sensorrengöring: Nej            Ja - vibrationer

Dessa jämförelser är inte uttömmande men fungerar som en enkel lathund. Och det som är avgörande för mig (förutom priset ;-) är faktiskt det teknikgenombrott som Fujifilm X-pro1 representerar - på två områden!


1. Hybridsökaren - att med ett knapptryck växla mellan en traditionell optisk sökare med ljusramar och exponeringsindikator till en mycket bra elektronisk dito som visar exakt utsnitt. Dessutom så har den optiska sökaren två förstoringsgrader beroende på vilken optik som används.

a.           b. 
2. Fujifilms helt nya och egenutvecklade "X-trans" CMOS-sensorn. Den har inte ett 2x2 pixel RGB-filter (fig a.) som de flesta andra sensorer utan ett "asymmetriskt" RGB-filter som bygger på 6x6 pixlar (fig b.). Och därför behövs inget lågpassfilter eller annan korrigering mot moaré, vilket ökar skärpan i bilden. (Leica saknar också lågpassfilter över sin CCD-sensor men kompenserar för moaré i kamerans mjukvara.) Enligt Fujifilm så ska deras unika RGB-filter bidra till att bilderna blir mera naturliga och "film lika".

Nu ska jag ut och fotografera ;-) Och om du vill läsa mer om Fujifilm X-pro1 så kan jag varmt rekommendera Dpreview.com .

Inlagt 2012-06-28 20:39 | Läst 15468 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Du får nog justera dina objektivpriser en aning. 18/2 motsvarar 28/2,8, inte 28/2. Och så vidare. Ett steg mindre ljusstarkt på FF-sidan räcker alltså, om vi snackar om "look" på bilderna (inte brus förstås, där Fujin är totalt överlägsen).

Själv har jag inget intresse av Fujin efter att ha ägt en X100 och två M8. Fujisökaren är inte i närheten av lika bra som Leicas. Dock vill jag (liksom du?) kunna ta närbilder och se det som objektivet ser, så om jag skaffar en Leica igen så behåller jag även min NEX-5N som komplement.

Det tycks inte finnas någon perfekt kamera för oss som gillar smått format och bästa bildkvalitet. Men det närmar sig! :-)
Vem vet det kanske blir en Fuji X-Pro 1 för mig om några år när priserna har halverats. Men jag hoppas att det kommer en liknande fullformatare från någon vänlig tillverkare så att jag kan använda mina analoga favortobjektiv igen. Precis som Martin tror jag att dagen närmar sig :)
//Mikael Good
Trevlig kamera det därt. Väntar tillfälle att få klämma och känna i butik. Nu finns i alla fall DPreviews test av kameran på webben: http://www.dpreview.com/news/2012/06/28/Fujifilm-X-Pro1-review-published
Fuji X-Pro1 är en ful kamera som saknar känsla. Jag har känt på den och tycker "känslan" är enormt långt ifrån min M9. Sökaren går t.ex inte att jämföra med Leica.