Camera Obscura

Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Får man bli besviken på Moderna (och vädret ;)? #blogg100


Ricog GR-D III, konverterade från DNG i Photoshop och i vanlig ordning obeskurna - samtliga bilder.

F
ick för mig att besöka Moderna Museet tillsammans med Rickard idag. Just nu visar de en utställning med Gabriel Orozco - Mexikansk "multikonstnär". Då han även tar bilder som en del av sitt konstnärskap så kvalar han in som fotograf också. Och utställningen består till stor del av hans foton. Bla 40 bilder på två gula motorcyklar parkerade tillsammans i olika stadsmiljöer… och här tog det slut för mig. Bilderna var inte bara meningslösa, tråkigt eller slarvigt komponerade samt tekniskt tarvliga - de var rent ut sagt fula. Riktigt fula, men nu handlar det om "konst". Så upplevelsen av - och den efterföljande reaktionen på - de 40 fula bilderna, det är nog det som är själva konstverket. 
Orozcos övriga konst, inte minst det målade valskelettet "Dark Wave" och den "förminskade" Citroen DS:n "La DS Cornaline" hade jag mycket lättare att till mig...



Avslutar med en bild på Rickard i snögloppet, utanför Moderna. Kanske borde man rikta sin besvikelse från konsten och mot vädret istället?


  Blogg100 - Ett inlägg om dagen i 100 dagar

 

Postat 2014-03-19 23:56 | Läst 5110 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

En kamera måste inte vara ny eller digital för att vara funktionell, rolig att använda och riktigt snygg! #blogg100



M
in analoga arbetshäst, favoritkamera och fotografiska "stil-ikon" - en Leica II ursprungligen från 1930. (Ombyggd från Leica standard till systemkameran Leica II 1932.) Här utrustad med ett Voigtländer Color-Skopar 28/3,5 - ett av de bästa objektiven som tillverkats för Leica M39 gäng-fattning. Och så min oumbärliga ljusmätare Gossen Digi-flash och en rulle Kodak Tri-X-Pan. All you need… :-)
Jag har bloggat om min Leica II tidigare - och där berättar jag mer om kameran!

Ps.
Jag fastnade för temat för rubriken...

  Blogg100 - Ett inlägg om dagen i 100 dagar

 

Postat 2014-03-18 23:58 | Läst 7363 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

En dryck måste inte innehålla alkohol för att vara god, speciell eller dyr! #blogg100


Ricoh GR-D III - La Mortuacienner Citron, en lemonad som kostar lika mycket som  en flaska vin...

B
lev bjuden på en särdeles god lemonad hemma hos goda vänner. En lätt kolsyrad citronlemonad av märket La Mortuaciennen - från Frankrike såklart. Med en distinkt smak av äkta citron, lagom syrlig och med en ytterst lätt sötma. Lång, mild eftersmak, passar utmärkt till fisk och skaldjur. 
Min enkla slutsats är att en dryck måste inte innehålla alkohol för att lyfta maten den serveras eller ta vuxenpoäng  :-)

  Blogg100 - Ett inlägg om dagen i 100 dagar

 

Postat 2014-03-17 23:56 | Läst 4843 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

En klocka måste inte vara dyr eller från Schweiz för att vara vacker, bra och unik! #blogg100


FRicoh GR-D III - Seagill1963 flygkronograf på läder-natoband.

B
eställde nyligen hem en klocka ända från Kina - en Seagull 1963. Vilken är Seagull-fabrikens egna sk re-edition av deras berömda flygarur framtaget för "Folkets Befrielsearm´s Flygvapen" just 1963. Och det är ingen "kopia" - under huven tickar ett Seagull ST19 som egentligen är ett Venus caliber 175 - ett beprövat schweiziskt urverk. Seagull, som är Kinas (och en av världens) största ur-tillverkare köpte helt sonika in både patentet och maskinerna från Schweiz. Åt Flygvapnet var bara det bästa gott nog :-)

  Blogg100 - Ett inlägg om dagen i 100 dagar

 --- Edit ---

Seagull 1963 finns i flera varianter, den jag har är trogen originalet med en boett-diameter exklusive kronan på 38 mm och med plexi-glas. Det finns även "modern" variant med samma urtavla som mäter 42 mm och har safirglas. De kan beställas från olika webbshopar som tex amazon.co.uk - men tillgången är begränsad och de är ofta slut. En handlare som har 38mm varianten på lager är holländska watchunique.com - de tar motsvarande ca 2500 kr för den med glasbaksida och frakt.

--- Edit 2 ---

Jag har skrivit ytterligare en bloggpost om klockan: http://www.fotosidan.se/blogs/photo/varning-for-forfalskningar-av-seagull-1963.htm  som berättar att versionerna av Seagull 1963 med 42mm boett och/eller safirglas istället för plexiglas är förfalskningar. Eller rättare sagt - icke auktoriserade versioner. Urverken är de samma, från det riktiga Seagul, men de övriga delarna kommer ifrån, samt själva tillverkningen sker på - någon mindre nogräknad fabrik...  
Den ända auktoriserade återförsäljaren i Europa är nämnda  watchunique.com !

Postat 2014-03-16 19:31 | Läst 17714 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Vad leker barn med nuförtiden? Sopor? ;-) #blogg100


Ricoh GR-D III - som har ett riktigt trevligt macro-läge - arrangemang Linnea, samtliga bilder.

M
in dotter har börjat samla på en ny slags leksaker - "Trash Pack". Små figurer föreställande sopor och som bor i soptunnor. Innan har det varit Barbie, Schleich, ZooBells, Littliest Petshop, Polly Pocket - you name it! Leksakstillverkarnas kreativitet - när det kommer till att plocka av oss föräldrar våra surt förtjänade slantar - vet inga gränser! 



Å andra sidan - vad kan man som förälder göra? Är det inte ens skyldighet att ge barnen en lycklig barndom? Och om ett visst mått av konsumtion bidrar till det så är det väl bara att ge efter… För om kärlek, trygghet, närhet osv är självklara inslag i vardagen så intar nog det "materiella" sin naturliga plats.
Och så måste jag erkänna - jag är fortfarande lite fascinerad av leksaker, och älskar att besöka leksaksaffärer ;-)

  Blogg100 - Ett inlägg om dagen i 100 dagar

 

Postat 2014-03-16 16:05 | Läst 8587 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 6 Nästa