Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Leica M9 Titan - Kejsarens nya kläder, eller.... ?Designad av Wolkswagens chefsdesigner Walter de Silvia och med en prislapp värdig en bil så sticker Leicas nya "M9 Titan" verkligen ut hakan. Och den är verkligen en intressant designstudie. Inovationen med LED-belysta sökarramar förändrar kamerans utseende då "mittenfönstret" som hängt med sedan M3:ans dagar försvinner. Kanske ger den en föraning om hur en kommande M10 kommer att se ut?

Tekniken att tillverka alla kamerans metalldelar i solid titan är mycket kostsam. Leica tog fram en fungerande metod när de på uppdrag ev en arabisk sjek tillverkade en unik (astronomiskt dyr) M7 i titan. Med utvecklingen av kameran väl betald valde Leica att göra ytterligare 50 st som blev jubileumsmodellen "Leica M 50 år 1954-2004". Och nu har man tagit fram maskinerna igen och gjort hela 500 st M9 Titan. Som kuriosa kan nämnas att första jubileums M7 Titan hade serienummer 3.000.000 och första M9 Titan har nummer 4.000.000.  Vilket indikerar att Leica sålde tre miljoner M-kameror åren 1954 till 2004 och lyckats sälja ytterligare en miljon på bara sex år!

Men om vi bortser från designförändringarna så är LED-belysningen den enda nyheten. Sensorn och elektroniken är den samma, till och med masken som ger ramarna i sökaren är samma gamla mekaniska konstruktion, bara ljuskällan är ny. En lampa. En bildesigner. 200.000 Kr. Och ett mega event på Photokina.

Men - Leica kan fylla på i kassan, alla 500 kamerorna á 200.000 kr lär var uppbokade. Och förhoppningsvis används inkomsterna till att utveckla en M10 mm för alla oss som inte vill ha sin Leica i bankfacket.
 
Nu hade allt varit lungt om inte Fujifilm Finepix X100 dykt upp - men den teknik som Leica idag saknar...

Inlagt 2010-09-22 07:30 | Läst 10182 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Känner att Leica e på väg åt ett annat håll numera....
Lyxaccesoarer, med mycket dyr optik osv.
Leica hade inriktning på fotografi en gång i världen, en Leica va den kamera man ofta använde då man behövde en mycket slitstark reportagekamera på "jordenruntresor".
Det va väl inte den absolut bäst vad gäller optik då, men det hade ingen betydelse, optiken va tillräckligt bra, och kameran va otroligt slitstark.

Men under de sista 10-20 åren så har det hänt något...
Leica har satsat på optik som ingen reportagefotograf behöver,
på kamerahus som ingen fotograf behöver,
då förstår de flesta vilken konsumentgrupp som Leica siktar in sig på.
Tyvärr för fotografin vill jag nog påstå, för de här fotograferna är sannolikt inte ute efter att ta bilder, utan min misstanke e att dom vill visa för sina "polare" vilken fin och unik kamera dom har råd att köpa.... ;)
Den gör sig säkert bra i vitrinskåpet.
Håller med Bengan.
Håller inte med dig Bengan.

Jag tycker man ska se det här för vad det är.

1: Ett koncept för att förändra den klassiska designen på M kamerorna. Men! Det är bara ett koncept, det är inte säkert att något av det här hittar ut till de "vanliga" modellerna.

2: Det är en specialutgåva. Det ju knappast första gången som Leica tar fram en specialutgåva av en kamera. Kolla bara på M6: http://en.wikipedia.org/wiki/Leica_M6#Leica_M6_special_editions

Dessa har ju alla varit väldigt mycket dyrare än den "vanliga" modellen. Inget konstigt med andra ord.

Redan på 30-talet kom väl den fösta guldpläterade special utgåvan av en M-kamera.

Så man kan väl knappast beskylla Leica för annat än att följa sin egen tradition.

Det jag håller med om som jag även skrev i forumtråden om kameran är att förmodligen kommer dessa kameror inte ta en enda bild någonsin.

Men skulle jag någon gång se någon använda den här kameran skulle jag nog skratta högt.
Ja, jag är nog böjd att hålla med. Kolla på recensionen i Bild & Ljud nr 9 2010 från denna månad. Min son undrade vem som köper en kamera för 60 000:- och ett vidvinkelobjektiv 18mm/3,8 för 27 500:- ovanpå det?

Läser man recensionen så inser man ju dessutom att det enda vid sidan av mekanisk kvalitet denna kamera obestridligen har är att det är marknadens minsta kamera med FF.

Leica M9 utmärks snarare av vad den inte har och att den i princip inte utvecklats alls sedan 1954. Man har bara bytt ut film mot kisel.

Skärmen har de sparat på också av någon outgrundlig anledning och den är bara på 2,5"". Det var ju ett antal år sedan det kom på varenda kompakt. Live View saknas dessutom och filma kan den inte heller (alla andra kameror bara måste ha det idag för att bli tagna på allvar av nästan alla recensenter men inte Leica inte). Den saknar hör och häpna fortfarande AF även med nya objektiv för Leica vill väl fortfarande kunna sälja samma gluggar man sålde redan på 50-talet, annars skulle det ju kunna bli osynk i retrofeelingen.

"I Leica-kameran finns bara de nödvändigaste funktionerna", smaka på den. I tider av extra allt för 5 000 spänn så tar de 60 000:- för en bråkdel av den funktionalitet man får med vilken sketen instegare som helst.

"Att lagra bilder går dessvärre inte lika snabbt som med en spegelreflexkamera ..... "då tuggar kameran länge på filerna och man riskerar att få vänta flera sekunder innan den går att använda igen."

Vem passar kameran för frågar tidningens recensent och fyller själv i med:"Om man kan leva med frånvaron av optisk sökare eller en elektronisk som visar hela sökarbilden kant i kant oavsett brännvidd .... där kom den verkliga dräparen. Vem skulle komma undan med det i en DSLR-recension?
Bildkvaliteten är dessutom lika bra som i de bästa spegelreflexkamerorna - under ISO 1600. Stolpe ut även där om vi nu snackar 60 papp.

Det man får - vilket man är tämligen ensam om är att fotografera - om man nu gör det - "på ett annorlunda sätt".

Om jag skulle ha en mening så är det väl så att den där kameran helt måste gjorts med människor som mig i åtanke - 60+are som snart cashar in aven från den äldsta generationen och äntligen kan köpa både en Leica och en Harley- Suget är stort eftersom vi aldrig fick den typen av leksaker när vi verkligen skulle behövt dem.
Mattias!
Håller med dig vad gäller specialutgåvor tidigare.
Det här har ju startat för ett antal år sedan, helt klart.
Men nu tycker jag man lämnat fotografin till förmån för samlarobjekt.
Det känns litet tråkigt!
/B
Ps. "Umgicks" med några sk samhällstoppar under min "karriär" för ett antal år sedan, dom visste alla vad en Leica va, men dom fotade inte...
Ja det kan jag hålla med om Bengt.

Tänk om Leica skulle satsa på att göra en M9 "light" kanske utan skärm, men ännu mer hållbar och till ett mycket lägre pris än dagens modell.

Ja jag vet. Utopi.......
Tre mille sålda och fyra mille sålda, hmhm, kan man vara säker på att de inte fuskar lite med serienumren?