Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Leica Ricoh Sigma


Ricoh GR-D II                         Sigma DP 1                               Leica M8 (med CV 28/3,5)

När tillverkningen av Epson RD-1 upphörde så blev Leica M8 marknadens enda digatala mätsökarkamera. Den är även den enda digitala systemkameran med genomsiktssökare. Den kostar idag ca 47.000 Kr - utan objektiv.

De enda utmanarna är två digital kompakter, med fast optik, elektronisk sökare med autofokus, dvs ingen äkta mätsökare men med möjlighet till en extra optisk genomsiktssökare. Man kan säga ett de efterliknar Leicas koncept men i ett betydligt enklare (och mindre och lättare) format. De är såklart mycket billigare än Leican men kanske inte "billiga" för det. Ricoh GR-D II kostar ca 6500 Kr och Sigma DP-1 ca 8000 Kr.

Nu tänker jag använda dem parallet under någon vecka, främst för att få svar på mina egna frågor ;-) Men såklart så delar jag med mig av resultatet här på bloggen.

Inlagt 2008-05-30 07:54 | Läst 11517 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Kan inte någon av de större tillverkarna förbarma sig över oss som vill ha smidiga men potenta kompaktdigitaler? Sigman verkade helt klart intressant men den lider av allt för många barnsjukdomar. Det skulle vara intressant om Leica plockade fram en fickvänlig kompakt mätsökarkamera med 4/3-format och ett par ljusstarka utbytbara kompakta manuella objektiv, en sådan kamera skulle säkert bli en smärre succé bland reportage- och gatufotografer och stärka Leica's marknadsandelar något. Jag tror att jag skulle byta till en sådan kamera om den fanns! Tills dess det kommer något liknande som fungerar så får jag hålla till godo med min lilla Ricoh.
Mvh//Chasid
Ska bli kul att se resultaten! :) Jag tycker att det är väldigt kul att man tagit fram en digital Leica-M. Även om jag aldrig kommer att kunna få råd att köpa en, så känns det ändå skönt att veta att den finns där!
Det ska bli mycket intressant att läsa fortsättningen och dina intryck av Leican
Inga nyheter e bra nyheter!
Tycker min fullformats-M Leica funkar bra! :)
Tills....! :)

Å så det där med sökaren...suck!!
Är det så svårt att "klämma in" en optisk sökare på Sigman och Ricoh? (På samma sida som på M-Leican)
För oss antistrakarmar! ;)
B)

Ps.
FOTO sågade Sigman i sin test! Dyr och seg kan man väl vänligt sammanfatta det hela! :)
Har du köpt leican eller lånar du den?