Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Svartvit vs färg - ibland är det svårt... Och några tankar om efterbearbetning från en DOGMA-tiker ;-)


Leica M9 + 50/2 

I förra blogginlägget la jag ut bilden ovan i s/v, och den är nog bäst i s/v. Men jag tvekade länge, jag är lite svag för färgbilder (vilket syns i bloggen ;-)
Hur som helst - nedan ser ni bilden i färg - döm själva. Vad är bäst? 

 

Och så måste jag erkänna - bilden är något litet beskuren i vänster och överkant :-) Samt färgkorrigerad. Helt normalt förfarande för de flesta - mera sällan fö
r mig. Men nu är detta ingen "DOGMA" bild och ibland är det bara så att en bild blir bättre av beskärning och/eller efterbearbetning. 


Manipulation av bilden är någt helt annat. Och nu det är inget fel med det heller - bara man är tydlig med att bilden är manipulerad.

Det blir lätt pinsamt när etablerade fotografer påstår att deras alldeles uppenbart bearbetade bilder inte är det. Då finns det bara en sak att göra om man vill rädda hedern: visa upp originalfilen!  

Inlagt 2011-08-31 19:09 | Läst 15921 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Svårt att döma av. Båda bilderna är bra, men de har olika kvaliteter. Kanske föredrar jag ändå (med tvekan) färgbilden.
Tycker bägge bilderna är bra, men den i färg är ett mini-litet snäpp bättre, men jag älskar färg, så jag är nog inte rätt att avgöra! =) Upplever dock den svartvita bilden som renare och klarare än den i färg, så det var ett svårt val.. =)
Ha det gott!
Mvh Heléne
Jag är svag för svartvita bilder men färgbilden vinner trots all denna match. Färgen är ju tämligen återhållen och bilden domineras av den regnvåta grå gatan. Att sedan skjorta och paraply nästan går ton-i-ton gör ju inte saken sämre.
Jag tycker att den begränsade färgskalan i färgbilden höjer bildens kvalitet avsevärt. Det blir en helt annan känsla i bilden.
Jag har blivit beskylld för bildmanupilation vid ett par tillfällen, de flesta gångerna har det rört inscannade positiv och negativ och jag har då enkelt kunnat visa upp orginalbilden, men för två år sedan var det en person som opponerade sig mot en av mina digitalbilder då tog jag helt sonika och mailade RAW-bilden till honom.

För mig som fotojournalist och dokumentärfotograf så vore det ett yrkesmässigt självmord att manupilera en bild. Jag har råkat ut för "layoutare" som har manipulerat mina insända bilder och vid de tillfällena har de fått en rejäl utskällning av både mig och redaktören...

Jag tycker också att färgbilden med sin matta färgskala förhöjer bilden.
//Chasid
Utan skylten i bakgrunden hade jag klart fördragit färgvarianten.