Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Varför jag sålde min Leica M8


iPhone och Camera+ via Instagram, övriga bilder är tagna med Panasonic Lumix GF1.

Jag  har sålt min Leica M8 - till en mycket god vän och mångårig Leica-fotograf som definitivt behövde bli digital. Men jag har så gott som alla Leica, Leitz och Voigtländer-objektiv kvar, och några analoga hus, både Leica och Voigtländer.

 

Den direkta orsaken var nog Ricoh GXR med M-modul som faktiskt tillförde en ny dimension till Leica M-gluggarna och fotografin i stort. Jag ville förenkla och och minska ner min utrustning. Men samtidigt få det bästa ut både DSLR och mätsökar och EVIL-världen.

 

Faktum är att Ricoh GXR ger mig just det - det bästa ur flera världar. Som på bilden ovan med 28mm f2,5 med autofokus och APS-C sensor. Optisk sökare. Tyst. Grym bildkvalitet. Och snabb, speciellt i "snap focus" läget som kopplar ur autofokusen och arbetar hyperfokalt. Som backup och extra "vidvinkel-kamera" fungerar Ricoh GRD III perfekt - ovan med 21mm tillsatsen och optisk sökare. Men som bilderna tydligt illustrerar - Leica har något som Ricoh inte har - hur bra de senare än är...  Och Leicas mätsökare är fortfarande det enda digitala mätsökar-alternativet - hur intressant Fuji mfl än är i teorin. Och även om Ricohs EVIL-sökare med sin kontrast-fokus-indikering (liknande Sony NEX) är lättare att fokusera så är den trots allt ingen mätsökare. 

 

Så det måste bli en digital-Leica M för mig igen, förhoppningsvis ganska snart. Planen är att köpa en begagnad M9. Jag tror att så fort Leica M10 presenteras så börjar priset på begagnade M9 att falla. M9:an har faktiskt potential att bli ett riktigt "begagnat kap". Leica har tillverkat och tillverkar fortfarande massor av M9:or, och de flesta av de som idag skaffat en tvekar nog inte att byta upp sig till en M10 när den kommer. Vilket borde vara bra för oss som tycker att kring 25.000 är ett rimligt pris för en fin och måttligt använd M9:a! 

Men - Ricoh GXR med M-modul är ett väldigt bra - både Leica substitut och/eller komplement! 

Inlagt 2012-01-03 16:50 | Läst 38496 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Hej Johan, jag tror personligen inte att det kommer en M10 till Photokina i år. Möjligen en M9.2 med någon liten modifikation. Leica har allt att vinna på att bygga upp "kulten" kring M9an i 2 år till åtminstone. Det gör modellen än mer åtråvärd. Vem behöver mer än 18 mp? Och brus vid högt ISO, avsaknad av live view och video har ju med valet av sensor att göra (CCD). Att tro att Leica skulle välja en standard japansk CMOS vore naivt... Tyvärr får du nog vänta länge innan du hittar en begagnad M9 för 25,000 IMHO.
Jag tyckte det var lite kul med Ricohs m- modul, men kontrast indikeringen är inte tillräckligt exakt och det är jobbigt med den kraftiga beskärningen.

Jag känner också ett behov av en digital Leica M, men jag har ingen brådska. Under tiden väntar jag in Fujifilms nya system och hoppas på billigare beg M9:or.

Jag gissar på presentation av M10 och X2 på Photokina, men det kan ta långt in på 2013 innan X2 verkligen når ut ordentligt och M9 priserna kommer ner ordentligt. Också svårt att berömma efterfrågan på beg M9.
Nu så här i efterhand, så vet vi ju att det var en Leica M som kom :)