Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

En näve snö

Snön har nu äntligen rasat ned från mitt altantak. Jag har skottat ned så mycket jag kommit åt men det var väldigt stora sjok som kom ned för några dagar sedan. Ett stort sjok hamnade på min svartvinbärsbuske (Storklas). Jag har i dag försökt sprida ut snön på gräsmattan så att snösmältningen underlättas. Nu får det gärna bli varmare och lite regn skulle inte skada heller.

 

En näve snö

 

På återseende

/Torbjörn

 

 

Postat 2010-03-19 18:00 | Läst 2229 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Observatorielunden

Är man i Stockholm på sommaren tycker jag att man ska passa på att att fika uppe vid Observatoriet. Det är bara att följa Drottninggatan norrut så är man snart där. På slutet har man uppförsbacke och det ger lite extra motion. Man kan antingen välja att ta trapporna upp, alldeles bakom Observatoriegrillen, eller så så tar man vägen som leder upp till Observatoriet. Där uppe har man sedan en fin utsikt över Östermalm. Efter ansträngningen är det sedan trevligt att köpa sig en kopp kaffe och en godbit och slå sig ned på någon av utemöblerna.

Häromdagen när jag besökte Observatoriet var det glashalt i trappan upp så den var inte att tänka på. Det blev till att ta vägen upp. När jag kom upp var det lika halt vid utkiksplatserna. Som tur är så finns där staket. Nedanför berget såg jag människor som gick i parken. Några var ute med sina hundar i lunden. Jag lade speciell märke till en springerspaniel som verkligen var jättelycklig. Den hoppade och sprang runt, runt men hade hela tiden koll på vad husse och matte gjorde. På hemvägen stannade jag till en stund vid ett fågelbord och fick några bilder på fåglarna som var där.

Efter besöket i Observatorielunden tog jag en promenad till slottet och såg Slottssprinten på skidor.

 

Observatoriegrillen ligger alldeles nedanför Observatorielunden

 

Uppe på berget ligger det gamla observatoriet

 

I parken nedanför gick människor åt olika håll

 

En mycket lycklig springerspaniel busade i snön

 

En duva gjorde sig redo att flyga i väg....

 

...och en taltrast tog till orda

 

Ser fram emot att få ta en kopp kaffe en ljum sommarkväll uppe på kafeet medan koltrastarna sjunger i björkarnas topp i den närbelägna lunden.

 

 

På återseende

/Torbjörn

 

Postat 2010-03-19 00:30 | Läst 3699 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Skuggspel

Har precis fått hem ett begagnat Minolta 2.8/100 mm Soft som jag köpt på E-bay. När jag i alla fall var inne i Uppsala passade jag på att testa det lite grand. Ljuset var dock så hårt mitt på dagen så motiven var begränsade. Jag tog bl a några bilder på skuggor som projicerades på husväggar. Det är snyggt när trädens skuggor fyller upp en husgavel tycker jag. Här kommer några exempel från dagens skörd. Jag har en färgvariant och en svartvitvariant av varje motiv. Vilken variant tycker ni bäst om?

 

Lyktan

 

Lyktan

 

Hugos kaffe

 

Hugos kaffe

 

Stegen

 

Stegen

 

Husgaveln

 

Husgaveln

 

På återseende

/Torbjörn

 

 

 

Postat 2010-03-16 19:36 | Läst 2368 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

När vi missade aspens lek

Naturskyddsföreningens lokala kretsar brukar arrangera en mängd olika aktiviteter som knyter an till respektive krets förutsättningar. Kretsen i Uppsala arrangerade i april 2008 en utflykt till Funboån strax utanför Uppsala för att visa upplands landskapsfisk, aspen, leka. Vi var många förväntansfulla som hade samlades vid Funbo kyrka. Guiden berättade att de fört bok på när aspen lekt under många år och att den slutsats man kunde dra av detta var att aspen hade lekt vid samma tidpunkt under alla år. Det skilde bara några dagar när leken började mellan åren. Det som styr leken är vattentemperaturen.

Den dag vi var där skulle vara höjdpunkten på leken enligt all statistik. Nu visade det sig emellertid att våren kom en vecka tidigare 2008 än normalt och följdaktligen lekte aspen också en vecka tidigare. Vi missade alltså hela skådespelet. Forsen under bron skulle ha kokat av lekande asp. Enligt guiden hade det gjort så också veckan innan. Nu såg vi bara några enstaka braxen som kalasade på asprom. För att vi inte skulle bli alltför besvikna visade guiden upp en bild på en stor asp. Inte riktigt samma sak tyckte jag och associerade till Hans Alfredsons berättelse om ormtjusaren, som inte hade någon orm, på Kiviks marknad. Alltnog vi drack vårt medhavda kaffe och tyckte att vi alla fall hade fått lite motion och frisk luft.

 

Så här ser aspen ut. Den kan bli jättestor. Tyvärr lekte den förra veckan

 

En sann fiskehistoria. Ska försöka pricka in årets lek

 

På återseende

/Torbjörn

 

Postat 2010-03-15 15:20 | Läst 2703 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Antikrunda i Photoshop

Laddade ned en demoversion av Silver Efex Pro och lekte lite i Photoshop. Hade tidigare laddat ned en demoversion av AKVIS ramprogram. Tillsammans kan det bli så här:

 

 

Det är bara fantasin som sätter gränsen. Leken fortsätter

 

På återseende

/Torbjörn

 

Postat 2010-03-14 13:21 | Läst 2190 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 4 Nästa