Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Ungomens källa finns inuti oss

Ingen vill bli gammal och människan har i alla tider sökt efter ungdomens källa som ger evig ungdom. Skönhetsbranschen har tjänat massor med pengar på människor som tror att man kan bromsa åldrandet genom att använda branschens krämer av olika slag. Nu verkar det som om vi kan sluta leta efter ungdomens källa och sluta köpa marknadens alla skönhetsprodukter. 

Nej, man ska i stället vårda sina telomerer. Telomererna sitter på ändarna av kromosomerna och skyddar dessa vid celldelning. Ju längre telomerer desto större skydd. Motion, undvikande av stress, hälsosam mat och psykiskt välbefinnande skyddar telomererna. I senaste Vetenskapens värld intervjuas åldringsforskare inom olika områden. Genom genmanipulation har man t ex lyckats fördubbla livslängden hos maskar. Människan står näst på tur. Den biologiska klockan, som styr vårt åldrande, tror man att man kan sakta ned och därmed också förlänga livet för våra celler.

Man tror också att 50% av de som är barn i dag kommer att bli 100 år eller äldre. Spännande framtidsutsikter, men det är inte helt utan problem. Samhället och våra politiker måste hänga med och redan i dag börja planera för det här. Åldringarna kommer att öka dramatiskt i antal och kommer också att ställe mycket större krav på det samhälle de lever i. 

På sikt kommer säkert pensionsåldern att röra sig upp mot 70 år, och jag tror inte att det kommer att dröja särskilt länge. Problemet idag är att vi har människor som inte ens orkar jobba till 65. Det finns m a o mycket att göra på våra arbetsplatser. Potentialen för ett långt liv finns hos oss alla, bara vi får de rätta förutsättningarna och i övrigt sköter oss.

Får man ett långt liv blir det också många bilder tagna. 

På återseende

Torbjörn

Postat 2014-12-17 09:59 | Läst 2252 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Jag gick mig ut en afton

Jag gick mig ut en afton för att se hur man inviger en bock. Gävlebocken är väl bekant för de flesta, kanske mest för att den brukar brännas ned. I alla fall blev den invigd av årets Gävlebo, lekterapeuten Anna Sving Sjöblom. Slottsparken var absolut fullsmockad med folk och från scenen bjöds det på underhållning. Sveriges bästa röst (inte vackraste för det är ju Birgitta Anderssons) Ulf Nilsson uppträdde med några låtar. Rösten han har är ett bra råämne som behöver mjukas upp och finslipas. Luciakandidaterna trädde sedan in på scenen och sjöng några julsånger. Fint och stämningsfullt.

Sedan blev det annat ljud i skällan. In på scenen dundrade Panetoz. De showade och höll igång så t o m jag studsade omkring och viftade med armarna i luften. Välbehövligt för kylan började göra sig påmind. Nåja, jag skuttade inte omkring hela tiden utan lyckades få några bilder på bandets medlemmar med nyinköpta Sony A6000. Har länge varit sugen på den och när en kille från Norrköping köpte min gamla NEX-6 så var saken klar.

Jag gillar den snabba och träffsäkra AF och det här blir min kamera för gatufotografering. Vid det här tillfället satt Zeiss Sonnar 55/1.8 på kameran.

I det svaga ljuset från scenen tog jag också en bild på två tjejer som stod bredvid mig. När fyrverkeriet sedan tog vid kunde man höra smattret från hundratals kameror och mobiler. Ett värdigt crescendo för en lyckad kväll.

På återseende

Torbjörn

Postat 2014-12-08 18:03 | Läst 2712 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera