Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/Är det någon idé?

Är det någon idé att tävla med sina bilder egentligen? Väldigt många bilder är i dag manipulerade på ett eller annat sätt. Några har heller aldrig passerat något kameraobjektiv utan helt och hållet tillverkats i något bildbehandlingsprogram. Hur kan de senare överhuvudtaget få vara med på en fototävling och/eller fotoutställning? De är ju inga foton. Det finns duktiga fotografer i fotoklubben som tröttnat på grund av detta och slutat skicka bilder till tävlingar. 

Det finns ju ett smörgåsbord med bilder på nätet som det bara är att stjäla och klippa in i sina egna bilder. Det har ju hänt tidigare och risken finns alltid att någon försöker igen. 

Jag blev lite less efter att ha sett en utställning med väldigt många manipulerade bilder. Utvecklingen tycks gå dithän och många hakar på den trenden. Varför inte ha en särskild klass för manipulerade bilder? 

Blev, som jag nämnde i förra inlägget, glad över att min småbildsskanner äntligen fungerar igen. I stället för att gå en runda med kameran skannade jag en film från november 2014. Alla bilder har passerat kamerans objektiv och inget har lagts till. Lite damm har tagits bort. Bilderna har skärpts och fått en kontrastkurva.

Ibland känns det befriande att fotografera analogt. Teknikens begränsningar, i förhållande till den digitala, och pysslet med framkallning, torkning och (för min del) scanning av filmen är i sanning ett genuint hantverk. Att fysiskt få hålla i negativen känns också bra. 

I morgon blir det körsång med fika. 

På återseende

Torbjörn

Postat 2017-01-31 21:56 | Läst 1776 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Gesällen/Uppstånden från de döda

Jag har skådat det. Hur något som varit dött ett par år plötsligt återuppstår och får nytt liv igen. Det gäller min småbildsskanner Reflecta RPS 7200. För ett par år sedan lade den av och jag kontaktade både tillverkaren av scannern och en representant från skannerprogrammet SilverFast 8. De fjärrskådade min dator och fann inga fel. Men scannern var trots det stendöd.

Tills i dag. Jag uppgraderade SilverFast 8 i går och testade Epson V 750. Den scannern har alltid fungerat, i alla väder, så också i går. I dag testade jag så Reflectan och döm om min förvåning så gick den i gång och skannade hela negativet. Tidigare har den bara gjort vissa förberedelser och stannat när skanningen inleds. 

Jag tog fram en negativpärm och drog slumpmässigt ut ett negativ. Det visar när far tilläggsisolerar kåken sommaren 1977. Filmen är Plus-X.

Det här gladde mig naturligtvis, och nu ska jag beställa lite svartvit film. Film lär ju vara populärt igen och efterfrågan har stigit för varje år de senaste åren. Kul naturligtvis. Att framkalla film är både trevligt och avstressande. Behöver en ny negativpärm också, det kanske blir lite svårare. 

Måste också kolla om framkallare och fix är vid liv.

På återseende

Torbjörn

Postat 2017-01-30 15:19 | Läst 1730 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Gesällen/Urnor

En vacker urna står på en björkstubbe. Den är fylld med planteringsjord. Det är mitt i vintern, men urnan står kvar ute i trädgården. Jag stannar till och tittar. Fylls den med vatten kan den nog sprängas när det fryser till tänker jag. Vi tog alltid in urnorna på vintern. Far tillverkade stora betongurnor som han ställde ut i trädgården. I början tömdes urnorna sent på hösten och placerades på en skyddad plats. Men på slutet tippades de omkull där de stod och tömdes på jord. Med tiden fick de en och annan spricka, men de håller fortfarande ihop. 

Min far älskade att gjuta. Det blev gångplattor, murar, grindstolpar och mycket annat. Plattorna till uteplatsen gjöt han i formar av masonit. Allt finns fortfarande kvar, femtio år senare.

Själv har jag gjutit plintar till en uteplats och ett staket. I dag kan man ju köpa färdigblandad betong i olika kvalitéer, som det bara är att hälla upp i en skottkärra och fylla på med vatten. Ganska behändigt med andra ord, och visst är det roligt att se resultatet. Fast nu är det andra som får dra nytta av mina ansträngningar. 

Jag fick inga accept till utställningen på Konstcentrum i Sandviken. En aning besviken blev jag kanske först, men det gick fort över. Det är bara att ta nya tag. Kanske mina bilder var för traditionella. Juryn ville säkert se djärvare tolkningar. Ska hämta mina bilder i morgon. De får pryda någon vägg hemma i stället.

På återseende

Torbjörn

Postat 2017-01-27 23:18 | Läst 1759 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Gesällen/Auto-ISO och bländarförval

Sedan en tid använder jag Auto-ISO och bländarförval. Ja, bländarförval har jag använt i stort sett sedan jag började fotografera i slutet av 60-talet. Men Auto-ISO är ganska nytt för mig. De begränsningar jag har är längsta slutartid 1/125 sek, ISO-intervall 100-12 800. När vi går mot ljusare tider kommer jag förmodligen att sänka max ISO till kanske 1 600. 

Jag tycker inte det är så kinkigt med ISO-inställning som tidigare. Pixelpeepare har säkert en annan uppfattning. Det är klart att en 100-ISO bild är renare och skarpare än en 12 800. Är detta jätteviktigt för just den bilden så använder jag naturligtvis 100 ISO. Men i övrigt sitter jag nöjd med vad kameran presterar.

100 ISO

400 ISO

2 500 ISO

För mig duger alla tre bilderna. Vid en normal utskrift upp till A3 tror jag inte skillnaderna är så stora att de på något sätt är avgörande. Jag har inte testat men ska göra det vid tillfälle. 

Auto-ISO förenklar fotograferingen och man behöver bara tänka på att ställa in för ändamålet rätt bländare. Jag fortsätter så här ett tag till. Sedan får vi se om jag ändrar uppfattning.

På återseende

Torbjörn

Postat 2017-01-22 11:30 | Läst 1741 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Gesällen/På gång

Lämnade in fem bilder till utställningen Fotografi 2017 på Kulturcentrum i Sandviken i går. Jag har kanske inte så stora förhoppningar att få någon bild antagen, men lämnar man inte in några bilder alls har man ännu mindre chans. "Måla med ljus" är årets tema. För att få delta måste man vara född, eller verksam, i Gävleborgs län. Vernissage blir det den 28 januari.

Sedan står RIFO för dörren där sista dag för uppladdning av bilder är 31 januari. I praktiken blir sista dag den 26 januari, för då sker inlämning av påsiktsbilder till fotoklubben.

Fotoklubbens årsmöte går av stapeln den 8 februari och då ska det bl a väljas ny ordförande. Jag har blivit tillfrågad av valberedningen om jag vill kandidera och har också tackat ja. Är man med i en förening får man ställa upp om man blir tillfrågad. Nu gör ju inte alla det, men hur skulle det gå om alla tackade nej? Vår nuvarande ordförande har haft den posten i många år och gjort en stor insats för klubben. 

På vårt senast månadsmöte hade vi besök av Johnny Hildingsson, som berättade om och kring sina bilder. Han är en mycket skicklig konstfotograf och blev tillfrågad om att hålla i en kurs i Photoshop. Klubben har möjlighet att få låna Studiefrämjandets lokaler, så förhoppningsvis går det att arrangera. För min egen del vet jag inte om jag är intresserad av att delta. Konstfoto är helt enkelt inte min grej.

Senare i vår stundar så Fyrklubbstävlingen mellan Folkare FK (Avesta), Gävle FK, Sala FK (premiär i år, Långshyttan har hoppat av) och Söderfors FK. Arrangörskapet cirkulerar mellan klubbarna och i år är det vår tur.

På återseende

Torbjörn

Postat 2017-01-20 22:03 | Läst 1892 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera
1 2 3 Nästa