Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/Sett på stan

Jag stryker ofta omkring på Gävles gator. Alltid ser man något som är värt att fånga med kameran. Det avtagande ljuset sätter prägel på bilderna. Det ljus som ändå finns blir behagligt nu på hösten. Mjukt och färgerna blir mättade.

På fredagar och lördagar kommer fiskhandlarna till Stortorget med sina delikatesser och då blir det liv och rörelse. Annars är vårt stora torg i centrum ganska dött och det debatteras livligt i sociala medier vad som bör göras för att liva upp det. Jag har själv lämnat in ett medborgarförslag om detta. Jag ville att kommunen skulle ta tillbaka den vackra fontänen som tidigare fanns där. Men tji fick jag. Torget är fint som det är tyckte politikerna

Den här dagen valde jag att ta med min nyligen inköpta 35:a. Den är liten och nätt och presterar bra. Ett trivsamt ekipage med andra ord. Just att trivas med sina grejer är viktigt när man fotograferar. Annars tröttnar man ganska fort och de bra bilderna blir sällan tagna.

Fick precis en timme till skänks eftersom jag glömde ställa tillbaka klockan i natt. Det passade mig utmärkt. Jag hann precis göra det här inlägget färdigt utan att spilla något av söndagens tid.

På återseende

Torbjörn

Postat 2017-10-29 12:15 | Läst 962 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Gesällen/Jag fann en text samt några hybrider

När jag letade efter bilder på hårddisken fann jag häromdagen ett dokument jag skrev 2012. Jag minns inte vad som föranledde mig att skriva detta. Förmodligen hade jag läst, hört eller sett något som upprörde mig. Det omedelbara intrycket, känslan, skrev jag ned  i dessa rader. Sedan rann det tydligen av mig och texten blev aldrig färdigskriven.

"Konsten ska i grunden vara fri och inte på befallning gå några andras ärenden. Av detta följer också att det står varje konstutövare fritt att uttrycka sina politiska åsikter genom konsten. I stora delar av världen är detta tyvärr inte möjligt i dag och konstnärer förföljs och deras verk förstörs. Jag tror nog att det finns mycket engagerade ungdomar runt om i detta land, men deras budskap drunknar lätt i det enorma mediebrus som finns i dag. Trivialiteterna som staplas på varandra i TV är i botten naturligtvis ett politiskt ställningstagande. Programtiden hade annars kunnat utnyttjas till undersökande journalistik, intressanta dokumentärer mm. Just nu pågår en enorm maktförskjutning från det gemensamt ägda och demokratiskt styrda till kapital- och finanssfären, många gånger med säten långt från verksamheter de tagit över efter tvivelaktiga upphandlingar. Kapitalet har i dag en nästan oinskränkt makt och deras ombud styr och ställer i både riksdag och på regeringskansliet. Det uppväxande släktet är hårt tyngda under enorma skulder till banker och andra låneinstitut, och de kommer förmodligen aldrig under sin livstid att bli skuldfria. Det är ungefär samma situation som förut i brukssamhällena, där människorna hela livet stod i skuld till brukspatronen genom dennes ägande av den enda butiken på orten. Fortsätter den här mycket medvetna politiken kommer vi att få en mycket svag gemensam sektor och"

Lite rörigt kanske, men texten är helt oredigerad. Det omedelbara intrycket är sällan redigerat.


Här nedan finns både hybrider, d v s bild(-er) från skannade negativ, och bild(-er) med digitalt ursprung. Men vilka är vilka?

Kanske inte så svårt för den vane betraktaren, men lite knepigt är det nog, och låt dig inte luras av formatet.

På återseende

Torbjörn

Postat 2017-10-22 12:59 | Läst 1442 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera