Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Snön faller och det kan beskådas genom Dagnys caféfönster på lördag

Snön faller och det är åter dags att ta fram snöskyffeln från förrådet. Det spörjs att det kan bli så mycket som 40 cm till helgen. Nu har jag bara en kort bit som behöver skottas ut till postlådan. Resten plogas genom föreningens försorg. Fast vi får också skotta rent framför garageportarna, för där når inte traktorn ända fram med sin plog, och en liten snutt in till förrådet, som är gemensamt för alla i min radhuslänga.

Jag har en rejäl snöskyffel av plåt och inte något smäckert tillverkat av plast. När snön blir tung och full av isklumpar duger inget annat än plåt. Det är i alla fall min erfarenhet. Jag delar den korta uppfarten till porten med min ena granne och vi brukar turas om att skotta hela biten. Men det finns de som delar "rättvist" och skottar bara "sin" del. Det kan ibland vara påfrestande att bo som jag gör och man får många tillfällen att träna upp både diplomati och tålamod. Det passar inte heller för alla att bo i bostadsrätt där det förväntas att alla hjälper till med skötsel och underhåll.

Alla bilder är tagna med NEX-6 och den i sammanhanget mycket billiga Sigma 30/2,8. Jag betalade 1 390 kr på Fotomässan men låt er inte förledas av det låga priset. Det här är ett mycket bra objektiv.

Trots alla vedermödor som snön för med sig så uppskattar jag vintrar med gott om snö. Snöfattiga vintrar med regn, slask och isiga vägar är helt enkelt vidriga. Nej, snön är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att fotografera "som om ingenting hade hänt". Jag längtar inte tillbaka till den sommar som varit utan ser fram emot en fin, kall och snörik vinter med gott om klara, soliga och vindstilla dagar.

Nu höll jag nästan på att glömma det viktigaste, nämligen fotofikat i morgon lördag kl 10:30 på Broströms café i Uppsala. Caféet ligger alldeles intill Resecentrum, på den östra sidan om järnvägen, så det är lätt att ta sig hit med tåg.

Nu blir det lite helgstädning och sedan väntar eftermiddagskaffe. Kanske åker jag ikväll in till Uppsala och lyssnar på ett säkert intressant föredrag av en indisk, landsförvisad sanningssägare.

På återseende

/Torbjörn

Postat 2012-11-30 15:13 | Läst 3165 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Fotoglädje och fibern har kommit till Knivsta

Vad är fotoglädje? Den frågan är kanske inte så lätt att ge ett generellt svar på. Vad som är fotoglädje för mig är det kanske inte för dig? För mig går fotoglädje och "seende" hand i hand. Man ser bilder hela tiden. När jag känner fotoglädje, eller lust att fotografera, gäller det att agera snabbt. Glädjen sitter inte i hur länge som helst och det gäller att ta vara på den när den väl har infunnit sig.

Den här dagen räckte fotoglädjen gott och väl några timmar. Sedan gick "anfallet" över, jag släppte på koncentrationen och kopplade bort bildblicken. Då hade jag gått en rejäl runda på stan och även hunnit med att besöka Fotografiska. I mångt och mycket är jag den flanerande fotografen. Jag tycker om att vandra runt i stadens olika "rum" och betrakta tingen och människorna som finns där. Människor är en viktig beståndsdel i mina bilder. Men det betyder inte att de alltid måste finnas med i  bild men väldigt ofta finns de där någonstans. Ibland spelar de huvudrollen, ibland syns de knappt och ibland kanske man bara ser deras olika attribut. För mig tillför de både liv och dynamik.

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

14.

Det grävs både här och där i Knivsta. När jag i dag var på väg hem från tåget stötte jag på en grävpatrull som höll på att lägga ned kabel. Jag frågade en av "gubbarna" vad det var för sorts kabel de höll på med och fick till svar att det var "fiber". Fibern har alltså kommit till Knivsta. Kanske når den en dag även hem till mig där jag bor en bit från centrum. Vilka fördelar är det med fiber i nätet? Jag vet inte men förmodligen kan man packa in mer information i fibern än i en konventionell kopparkabel och sedan går väl allt mycket snabbare.

Men jag tror knappast att fibern påverkar min fotoglädje i någon riktning. Fast bilderna rusar fram i rasande fart till Blurb, Crimson och Fotosidan. Men riktigt säker kan man förstås aldrig vara.

På återseende

/Torbjörn

Postat 2012-11-28 21:06 | Läst 2996 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

En mässa för en massa fotoprylar

Har man genom åren besökt flera fotomässor så är man tämligen luttrad och kan stå emot det mesta som visas. Ändå är det naturligtvis roligt att kunna konstatera dels att fotobranschens många aktörer tycks må ganska så bra dels att många pockar på uppmärksamheten. Konkurrensen är hård om oss konsumenter och det finns hela tiden risk för att någon tillverkare faller bort mellan mässorna. Jag såg t ex inte Ricoh den här gången men jag var kanske inte tillräckligt uppmärksam.

Jag har fotoprylar så det räcker och blir över, även om ett fint objektiv alltid är välkommet. Därför köpte jag Sigmas 19 mm/2,8 till min NEX-6. Scandinavian Photo hade mässpriser på en hel del varor och det här objektivet var rabatterat med 200 kr, och det är ju ganska mycket med tanke på det redan låga priset.

Kollade, som vanligt, på Epsons skrivare och de fina utskrifter de presterar. Man undrar naturligtvis om det går att tillverka bättre fotoskrivare, men tekniken utvecklas ju ständigt och ny teknik står säkert och väntar på andra sidan dörren.

Två printar från Epsons R3000

Färgåtergivningen och skärpan är ju enastående bra. Mina bilder är naturligtvis inte rättvisande utan de måste ses i original för att man ska få en uppfattning om kvalitén.

Övriga intryck

Jag testade ett Zeiss Vario Sonnar T* 16-35/2,8 ZA till min A850 och de verkade trivas bra tillsammans. Det var tungt och kändes väldigt välbyggt – och dyrt.

Samsung lockade med pånyttfödelse...

...och Leica hade öppnat herrklubb. Fast emellanåt kunde man också se någon ansvarig för hushållskassan stanna till en stund.

Fotosidan bjöd, förutom på kaffe och skorpor, även på gott humör

Innan orken helt hade runnit ut i sanden blev det några "vanliga" bilder också.

Naturligtvis tittade jag på bilderna som ställdes ut och gladdes åt att se flera, fina bilder från medlemmar på FS. Glad blev jag också åt Elisabeth Tolls fina bilder som fick tankarna att snudda vid de gamla holländarna.

På återseende

/Torbjörn

Postat 2012-11-25 18:18 | Läst 3284 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

RGB efter bion

Jag såg den mycket sevärda dokumentären om Olof Palme i Uppsala i söndags. Efter filmen hade jag lite tid över innan tåget till Knivsta avgick så jag gick runt ett tag och fångade kvällens färger med min NEX-6. Det här är inga nattbilder utan bilderna är tagna vid halvfemtiden ca. Det blir ju fort mörkt nu så man behöver inte nattsudda för att ta "nattbilder". 

Jag ser fram emot lördagens Fotomässa i Älvsjö. Visst är det vansinnigt mycket prylar men man får sovra så gott det går. Jag hoppas få klämma lite på Sonys nya A99, än så länge dock oåtkomlig p g a priset. Det blir säkert en del intressanta föredrag och seminarier att lyssna på också, kanske även lite modellfotografering. Har inte kollat vilka som ställer ut men det brukar oftast vara intressanta utställningar på mässan. Sedan hoppas jag naturligtvis få träffa vänner från FS och annorstädes också. Lunch och kaffe ska jag också försöka peta in mellan besöken i montrarna. Det blir ett tufft dagsverke räknar jag med och det är med mycket trötta fötter jag sedan kommer att linka till stationen.

På återseende

/Torbjörn

Postat 2012-11-22 10:25 | Läst 2479 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Kladdet under klacken

Här följer en liten, spontan studie om en flicka som hamnat i klistret.

Som ni ser så löste hon det elegant. På ett ben dessutom.

 


 

På återseende

/Torbjörn

Postat 2012-11-21 09:59 | Läst 3994 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera
1 2 Nästa