Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Fönstertittare

Om man tittar in genom sovrumsfönstret till stugan i Hälsingland kan man se en hel del saker som stått där i många år. Den här dagen jag kikade in sken eftermiddagssolen så fint in genom fönstret så jag hämtade kameran. Bländare fyra vid 68 mm brännvidd (2.8/28-75 zoom) gav lagom utsnitt och bakgrundsoskärpa till bägge bilderna. De är fotograferade genom glasrutan och det påverkar ju både färg och skärpa.

Sjöborrarna kommer från Bessaker i Norge. L:s far Paul kommer därifrån. Han och hustrun Solveig utvandrade till Norrsundet i Gävle kommun 1948. Den lilla kvinnofiguren fick L. av sin mamma i ungdomen. Bredvid kvinnan kan man också se Pippi Långstrump. Men den här dagen stod hon i skugga så hon kom inte med.

Jag har en spegellös kamera och har inga som helst problem att fotografera med den. Den elektroniska sökaren fungerar utmärkt. De allra senaste har högre upplösning och snabbare uppdatering så de fungerar naturligtvis ännu bättre. WYSIWYG. Du behöver inte ta bilden först och sedan kolla på skärmen hur det blev som du måste med en DSLR. De flesta kameror i dag är hybridkameror, d v s du kan både ta bilder och filma (video). Då är det bara spegellöst som fungerar. Är inte video din grej så går det naturligtvis utmärkt att fortsätta fotografera med en DSLR. Själv har jag funderat att skaffa en sådan eftersom jag har en del gammal Nikonoptik. Det finns en hel del begagnat på marknaden.

På återseende

Torbjörn

Postat 2023-09-25 16:00 | Läst 692 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

"Vi reser till mormor..."

Eller farmor? Kan det naturligtvis också vara, men jag skriver fortsättningsvis "mormor". Jag greps av glädjen hos barnen som sprang från tåget till mormor som förväntansfull väntade på deras ankomst. Vem kan värja sig mot sådan mänsklig värme? Kameran kom naturligtvis till användning. Den hängde inte om halsen som ett smycke, en fetisch. Den här dagen fotograferade jag analogt. Det händer ibland även om jag oftast använder digitalkameran.

Gillar att fotografera det vardagsnära. Det som jag tror är värt att bevara. Hur livet ter sig när jag finns till. Kanske har bilderna betydelse för dem som kommer efter? Alla vill väl inte bara se selfies? De lär i alla fall ta stor plats i de digitala arkiven från den tiden vi lever i nu. Den tid som vi slutade säga "vi" och i stället övergick till "jag". När "tillbringa" ersattes av "spendera". När vi mer och mer övergav det svenska språket till förmån för det amerikanska.

Förändringens vind blåser friskt och de flesta tycks i dag föredra att gå i medvind. 

Men vindar kan vända.

På återseende

Torbjörn

Postat 2023-09-17 13:00 | Läst 606 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Morgonsol på rullgardin

Efter dagar av ihållande regn vaknar vi denna morgon utan smatter på plåttaket. Vi kliver upp och ser solen projicera mönster och figurer på rullgardinen och snart sprider sig doften av nybryggt kaffe i stugan. Vi sätter oss i naturrummet och välkomnar den nya dagen som börjat så lovande. Får vi i dag visshet om vad det är som ibland lever om på vinden? Är det fladdermöss, som vår granne Bertil tror, eller kan det vara en mård? Jag såg nämligen något brunt komma rusande nedför en gran utanför naturrummet. Jag såg det visserligen bara en kort stund svischa förbi men tyckte att det var större än en ekorre. Kanske är det en mård som kalasar på fladdermössen uppe på vinden? Den gissningen är mer spännande än att det bara rör sig om fladdermöss. Man har nämligen sett mård i närheten av stugan.

Nu har det varit lugnt några nätter, för det är på natten det lever om. Kanske har fladdermössen flyttat, eller blivit uppätna? Spekulationerna lär fortsätta ett tag till så länge vi övernattar i stugan.

På återseende

Torbjörn

Postat 2023-09-10 19:10 | Läst 679 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Föreställningen är slut – hemgång.

På återseende

Torbjörn

Postat 2023-09-09 22:41 | Läst 660 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera