Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/Nära ting

"Din längtan flyr vilsen så vida omkring,
Det är som du glömt alla nära ting.
Det är som du aldrig fick ro en minut,
Till någonting annat du jämt vill ut...."

Att finna ro i mitt fotograferande utan att jaga runt överallt är något jag eftersträvar. Att flänga och fara världen runt för att jaga bilder är inget för mig. Bilder finns överallt, även där du bor. Är jag på resa har jag naturligtvis kameran med men det mesta av mitt fotograferande sker nog inom en inte alltför stor radie från där jag bor. Det sades om Gunnar Smoliansky att han aldrig korsade Götgatan när han fotograferade. Det blev trots den inskränkningen i rum väldigt bra bilder som jag tycker mycket om.

Här har jag fotograferat ting som finns i min och L.:s respektive bostäder. Inget märkvärdigt eller enastående. Bara vardagsföremål.

x

Allt är fotograferat med film, Ilford FP4+. Det går inte så fort med film, men det gillar jag. Jag har gott om tid. Är pensionär sedan några år och har tid med att framkalla och skanna mina filmer. Tycker om hantverket. Tycker om att se filmen hänga på tork i duschen. Tycker om att kolla på negativen på ljusplattan. Tycker om att se bilden uppenbara sig i datorn när jag skannar. Tycker om det färdiga resultatet. 

Det finns mycket att tycka om när det gäller analog fotografering.

Jag kör några filmer när lusten inte vill infinna sig. Då brukar den alltid komma tillbaka. Lust är en viktig ingrediens när man fotograferar.

På återseende

Torbjörn

Postat 2022-03-31 19:14 | Läst 947 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Gesällen/Landsbygdsupproret

Såg generalrepetitionen av föreställningen Landsbygdsupproret på Fyren i Norrsundet med Samantha Ohlanders och Byalaget. Föreställningen är en blandning av text och musik där musiken dominerar. Den handlar om livsvillkoren på landsbygden med dålig samhällsservice, nedlagda butiker och skolor. Men den handlar också om människor som vill bo kvar på landsbygden och som kämpar för att villkoren för att leva där ska bli bättre. Föreställningen ges bara på orter i landsbygden. Gå och se den om du har möjlighet. Bra musik och tänkvärda texter.

På återseende

Torbjörn

Postat 2022-03-25 14:42 | Läst 929 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Gesällen/Gärdsgården blev antagen

Jag deltar inte ofta i fototävlingar. Det kräver mycket planering och medveten fotografering. Jag är inte alltid på utan fotograferar mest spontant och för det mesta oplanerat. För att det är kul och inte med fina placeringar i fototävlingar i åtanke. I Gävle Fotoklubb har vi interna tävlingar, oftast med teman. Vi tillämpar "hemlig" omröstning med lappar. Fast vi deltar sedan många år i en fyrklubbstävling med tre andra klubbar där vi turas om att arrangera. På grund av pandemin ligger dock tävlingen nere tillsvidare.

I år har jag skickat in bidrag till två fototävlingar; Obsession of Light och Swedish International Exhibition. Till den förra har jag fått en bild antagen, den senare har ännu inte hört av sig. Den bild som antogs är en bild på en gärdsgård i kategorin Monochrome.

Gärdsgård. Antagen.

Glas. Nästan antagen (Monochrome).

Seglare. Nästan antagen (färg).

Tulpaner i regn. Nästan antagen (Natur)

Hare. Nästan antagen (Natur).

Kul att få vara med och kul naturligtvis att få en bild antagen. En liten uppmuntran i dessa förskräckliga tider när kriget i Ukraina lägger sordin på livet i största allmänhet. Ett folk lider och kämpar ensamt och tappert medan världen tittar på utan att komma till undsättning. Det är mycket oroande och jag befarar att kriget kommer att bli mycket värre. 

På återseende.

Torbjörn

Postat 2022-03-07 14:10 | Läst 1280 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera