Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Det ständigt pågående flödet

Det pågår ett ständigt flöde omkring oss. Mitt i allt befinner sig du. Förutom det rent privata med ständiga val av försäkringar, pensionssparande, kontokorts-, telefon-, mobil-, el-, internet-, TV-, tidnings-, kalsong- och strumpabonnemang. Bara för att ta några exempel. Till detta kommer bevakning av vad som händer på Facebook, Twitter, Fotosidan och andra foto- och nyhetssajter, TV, radio, film, konserter och andra kulturutbud, födelsedagar, dop, giftermål, begravningar, pensionsavgångar, jubileer, bjudningar etc, etc.

Vi fotografer måste dessutom hinna fotografera strukturerat och planerat, ta hand om våra bilder, skicka bilder till tävlingar och utställningar, fotosajter och sociala medier, vänner och bekanta, bevaka vad som sker i branschen, fika med likasinnade, ge konstruktiva bildkommentarer och skriva intressanta blogginlägg.

Under några veckor har jag ställt mig vid sidan av det här intensiva flödet. Jag har tagit långpromenader, lyssnat på P1 och läst böcker. Visst har jag kikat in på FS då och då men jag har inte varit särskilt engagerad. Jag har också testat lite Slow Photography med några gamla Pentaxobjektiv tillsammans med NEX-5N. Det har varit roligt och de här NEX-kamerorna är ju som gjorda för att användas tillsammans med dina gamla objektiv. Fokus peakingen är ett suveränt hjälpmedel och det finns en mängd adaptrar på marknaden. Bl a finns en adapter från Zhuoming till Canons EF och EF-S-objektiv som ger...

"True electronic integration of aperture diaphragm - let camera automatically choose aperture in P or S exposure modes, or dial in yourself on the camera body in A or M modes. Powered by camera body. No external power source required.Wide open button (opposite of depth-of-field preview function) makes auto focusing fast or manual focusing easy.  If you don't want to AF mode, you can choose to manual mode but you must manual focusing by yourself."

En sådan här adapter kostar naturligtvis en hel del, £ 179. Men å andra sidan får du tillgång till Canons fina objektivutbud.

Vitt och svart

Projektion i ett gammalt fönster

Människor i motljus


De här bilderna har jag däremot tagit med min, i sammanhanget, "gamla" Sony A850. Det går alldeles utmärkt att fotografera "slow" med den också. Det handlar för det mesta om vilken inställning man har. Ett bra sätt är att muta in ett begränsat område där du kan släntra omkring i behagligt tempo och plocka motiv efter motiv. Man måste inte alltid fotografera "på håll" utan det finns alltid intressanta detaljer att hitta om man stannar till, tittar och begrundar.

På återseende

/Torbjörn

Postat 2012-10-27 11:56 | Läst 3215 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Trasigt bröd och sortering av svarta strumpor

När jag öppnade den nyinköpta brödpåsen i morse upptäckte jag att nästan alla brödskivor var "trasiga". Tyvärr förekommer det relativt ofta att flera brödskivor i en förpackning har stora hål och i en del fall är stora bitar borta. Man undrar naturligtvis hur den interna kvalitetskontrollen fungerar på våra stora bagerier när bröd med sådan här dålig kvalitet kan nå konsumenterna. Nu är ju brödpåsarna ofta försedda med bilder och mycket text så det är svårt att avgöra brödets kvalitet i butiken. Jag har aldrig någonsin klagat förut men nu ska jag skicka ett mejl till det här stora företaget och klaga och givetvis ska de få bildbevis. Naturligtvis förväntar jag mig att brödbilen stannar framför min port tidigt i morgon bitti och levererar ett antal påsar nybakat och "helt" matbröd :-).

Att sortera strumpor tillhör inte livets höjdpunkter direkt, och det gäller särskilt svarta strumpor. Jag har en tid prenumererat (?) på strumpor tillverkade av bambufibrer. Det är väldigt sköna strumpor men alla är svarta. I strumplådan samsas både nya och gamla strumpor och vid sorteringen försöker man naturligtvis para ihop de nya med varandra men det är inte lätt. Med tiden blir strumporna kortare så det kan man sortera efter men de flesta paren blir omaka. Nu för tiden är det ju så vanligt med partnerbyten så för en gångs skull kanske man ligger rätt :-).

Trasigt bröd

Osorterade svarta strumpor (lika mycket utanför bild)

Dagens inlägg är trivialt vid första påseende men livet är ju för de flesta av oss i allmänhet ganska så trivialt där sortering av svarta strumpor och bredning av smörgåsar är ständigt återkommande göromål.

I övrigt tycker jag att svarta strumpor borde förbjudas liksom att kvalitetskontrollen på våra bagerier borde skärpas. Kanske det t o m behövs ett nytt statligt verk för det senare :-).

På återseende

/Torbjörn

Postat 2012-10-16 12:11 | Läst 4453 ggr. | Permalink | Kommentarer (14) | Kommentera

Jag grävde där jag stod

Gick runt några kvarter i Uppsala häromdagen och dokumenterade några saker jag lade märke till under den korta stund promenaden pågick. Nu var det inte direkt på stället marsch utan jag rörde mig runt inom en ganska liten cirkel i Uppsala centrum. Ett tidssnitt från denna cirkel blev det och man kan säga att alla motiv här utgör en delmängd av alla de motiv som existerar inom nämnda cirkel. När jag gick på gymnasiet var mängdlära någonting nytt och jag erinrar mig plötsligt detta när jag sitter här och plitar ned lite text till bilderna.

Grävredskapen den här gången var Sony NEX 5N + Zeiss Flektogon 28/2,4 med M42-adapter. I de allra flesta fall lyckades jag sätta skärpan korrekt och focus peaking är i det sammanhanget ett suveränt hjälpmedel. Jag har konverterat till svartvitt, i Silver Efex Pro II, inte bara för att jag gillar det utan jag tycker de här bilderna passar bättre i svartvitt. Säg gärna vad ni tycker om konverteringen. Jag strävar hela tiden att få mina svartvita bilder att se naturliga ut med (för mig) "lagom" mycket kontrast men det är inte alltid man lyckas.

På återseende

/Torbjörn

Postat 2012-10-14 22:35 | Läst 3800 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

The Long and Winding Road

I helgen firas Beatles i SVT. Det är 50 år sedan de spelade in singeln Love Me Do. Resten är historia som man brukar säga. Jag har sett att Stampen i Stockholm firar jubileet med gruppen Liverpool fre–lör. Så vi som gillar Beatles får verkligen vårt lystmäte nu i helgen. Det är väldigt svårt att ta in hur länge sedan det var allting började. Ett halvt århundrade! Men ändå känns mycket av deras musik fortfarande fräsch. Bra musik har ju inget bäst före datum utan varar för evigt.

Nu var det ju inte bara Beatles som gjorde bra musik men de kom med något nytt och de var otroligt kreativa och samspelta. Konkurrensen mellan John Lennon och Paul McCartney triggade dem båda till stordåd. Mordet på John 1980 var naturligtvis en enorm förlust för hela musikvärlden. Han var ju ännu inte fyllda 40 och hade fortfarande många år kvar att skapa fantastiskt bra musik.

The Long and Winding Road

Apple

Typical haircut of the sixties


Jag ska nog leta fram gitarren ur gömmorna i helgen och försöka dra några Beatleslåtar. Det får bli mitt privata lilla firande. Om nu låtarna letar sig fram någorlunda oskadda från glömskans förråd det vill säga. Det är inte helt säkert.


På återseende

/Torbjörn

Postat 2012-10-11 20:46 | Läst 3105 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Staden har också färger

Hösten är här och träd och växter exploderar i en kaskad av färger. Vi beger oss ut på landet både bittida och sent för att fånga det färggranna innan grådasket och mörkret tar vid i november. Men glöm inte bort att även staden har sina färger. Går man runt på gator och torg kan man hitta färgklickar lite här och där. I regel får man en kraftigare kontrastverkan i staden där färgerna ställs mot asfalt, glas och betong. Man behöver inte ta med hela "stadsdelen" utan det går lika bra att göra små utsnitt där färgen fungerar som accenter i den annars ofta sterila miljön.

Här följer några accenter.

Fast det är klart, vissa motiv i staden gör sig bra i svartvitt också

Annars har det blivit sparsamt med typiska höstbilder. Det går lätt inflation i den här typen av bilder och man vill naturligtvis få till någonting som sticker ut lite grand från det gängse. Men då krävs både energi och inspiration i stora mått och de ingredienserna har liksom inte runnit till i tillräcklig omfattning. Ännu, kanske man ska tillägga. Färgerna finns ju kvar ännu en tid och det känns trösterikt fast regnet slår mot rutan.

På återseende

/Torbjörn

Postat 2012-10-09 16:50 | Läst 3683 ggr. | Permalink | Kommentarer (14) | Kommentera
1 2 Nästa