Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Hur mycket overkill har din kamera?

De allra senaste kamerorna innehåller ju som bekant massor med finesser och det är något vi naturligtvis får betala för. Ny teknik inom det här området tenderar att snabbt bli gammal men den blir också med tiden billigare. Första generationens kameror med det senaste i teknikväg är alltid dyrast men när  väl den nya tekniken är etablerad blir följande modeller mer prisvärda eftersom de då dessutom har ännu bättre prestanda. Vi får mycket på köpet som vi kanske inte direkt efterfrågar men vad har vi för val?

Jag tillhör den skara av fotografer som inte utnyttjar alla finesser som min kamera är utrustad med. Ännu, kanske man ska tillägga. Med tiden kanske jag kommer att göra det men visst kryper det fram tankar ibland om jag verkligen behöver, eller vill ha, all denna "overkill". Min nya Sony A77 har ju en ruskigt snabb autofokus t ex och kan explodera i bildskurar. Naturligtvis borde jag utnyttja det i min fotografering också men har det blivit så? Nja, jag fotograferar som jag nästan alltid gjort i A-läget och bestämmer bländare och självklart också ISO-inställningen.

En bild i taget blir det också. Gammaldags så det skriker om det. Varför inte torpedera "offren" med skurar av bilder? Det ligger nog inte för mig och jag är rädd att offren blir "skadeskjutna" ;). Men den snabba och exakta autofokusen gillar jag. Filmat har jag ännu inte provat på heller men kanske blir det några snuttar vad det lider. Problemet kommer ju sedan när allt ska tas om hand. Det lär knappast bli några långfilmer i alla fall ;).

Visst är det kul med en snabb och exakt AF. Den behövs kanske inte så ofta men jag vet att den finns där när tillfällena dyker upp. Jag velar fortfarande fram och tillbaka om jag ska sälja min A850. Så var ju tanken från början men jag har den senaste tiden börjat vackla. Kanske gör jag tvärtom och säljer A77 och behåller min fina A850. Hur mycket overkill behöver jag egentligen?

På återseende

/Torbjörn

Postat 2012-04-29 12:31 | Läst 4365 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Körsbärsdalen

Det är lätt hänt att man tänker på bröderna Lejonhjärta när man gör ett besök i Kungsträdgården i Stockholm dessa dagar. Körsbärsträden står i sin fulla blom och ingen skulle bli det minsta förvånad om bröderna kom ridande bland alla besökare. Känslan är magisk när man går där bland alla glada människor och ser allt det fina men ack så förgängliga.

Några passade på att ha en liten fest under de blommande träden. De kunde inte ha valt ett bättre ställe än Körsbärsdalen.

På återseende

/Torbjörn

Postat 2012-04-28 10:38 | Läst 3509 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Snabbtest av mitt nygamla makro

Vann ett Minolta 2,8/100 mm makro på eBay för en vecka sedan och i går kunde jag hämta ut det på ICA. Det är tillverkat 2000 men är i skick som nytt. Det har nio bländarlameller så reflexerna blir förhoppningsvis runda och fina ;). I dag gjorde jag ett snabbtest av objektivet. Stående, kanske jag ska tillägga ;). Det småregnade och jag hade inte lust att kräla på marken. En annan dag kanske. Jag provade också att använda det som ett vanligt 100 mm objektiv.

Objektivet har fått mycket fina omdömen i tester och av användare. Det betyder ju inte med automatik att mina bilder också kommer att bli bra ;).  Tänk om det ändå vore så enkelt ;).

På återseende

/Torbjörn

Postat 2012-04-26 22:38 | Läst 3043 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Underhållning i Lagga bygdegård

En äldre gentleman bjöd mig sitta ned vid det bord han och hustrun satt vid och jag tackade naturligtvis ja och satte mig ned vid det dukade bordet. Jag befinner mig i Lagga bygdegård, som ligger i byn Lagga en knapp mil utanför Knivsta centrum. Under en promenad hade jag sett en affisch om att det skulle bjudas på underhållning på lördagseftermiddagen. När jag kom dit var det i stort sett fullsatt och egentligen fanns bara plats för de som hade föranmält sig. Det hade jag missat men man hade ställt fram några extra bord och det var vid ett av dessa som jag inviterades att sitta ned av den vänlige mannen.

Vi bjöds på blandad musikunderhållning och allsång. Repertoaren var blandad med kända låtar av bl a Owe Thörnqvist och Olle Adolphson. För musiken svarade Lagga spelmanslag. I pausen serverades kaffe och hembakat fikabröd och då kom också snacket igång. Jag träffade några bekanta som jag inte sett på flera år och vi fick en trevlig pratstund tillsammans.

Skuggspel användes för att illustrera Olle Adolphsons härliga visa "Sängen"

Hela föreställningen filmades. Stämningen var gemytlig och gamla vänner fick en kärvänlig klapp på axeln

Vid kaffet kom snacket i gång

Glädjen stod högt i tak

Jag hade min Nex 5 N med mig och fotograferade utan blixt vid 1 600 ISO. Jag såg flera med biffiga systemkameror som hela tiden plåtade med blixt. Ibland undrar jag om folk verkligen begriper sig på sina dyra, fina kameror.

På återseende

/Torbjörn

Postat 2012-04-24 10:33 | Läst 3732 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Min skanner går som på räls nu

Jag har tidigare skrivit om de problem jag haft med min filmskanner Reflecta RPS 7200 Pro. Nu är de som bortblåsta. Det visade sig bero på felaktig programvara. Eller rättare sagt en kollision av olika versioner av samma programvara. Till skannern medföljer programmet Cyber View X-MF. När jag köpte skannern köpte jag samtidigt en uppgradering av programmet SilverFast (SF). Jag hade tidigare en version till Epson 750. Jag brydde mig aldrig om att installera det medföljande programmet utan installerade enbart SF.

Skanningen gick knackigt med ideliga krascher och några batcher tog den inte. I min frustration funderade jag ett tag att gå tillbaka till Vuescan och kikade runt på deras hemsida. Där stod det att Cyber View X-MF måste installeras tillsammans med Vuescan! På hemsidan fanns också en länk till Reflecta där den senaste versionen av programmet fanns att ladda ned. Jag gjorde så men skanningen gick fortfarande knackigt med SF. Då installerade jag programvaran på skivan som medföljde skannern men det blev inte bättre. Jag trodde att någon av installationerna skulle "ta över" den andra så jag brydde mig inte om att avinstallera. När jag kollade "den senaste versionen" från Reflectas hemsida såg jag att den hade ett äldre datum än den version jag hade på skivan. Jag slängde den förra och se nu går min skanner som på räls!

Batchskanning fungerar inte med SF 6.6 som jag har. Kanske går det med SF 8 men den versionen finns ännu inte till den här skannern. Fast jag är ganska nöjd som det är. Skannern läser in hela filmremsan och sedan får du plocka fram varje ruta för sig och skanna innan du tar nästa. Rutorna överlappar ibland men det fixar SF galant. Hur man gör motsvarande justering i Vuescan vet jag inte.

Fredrik hos farmor och farfar midsommar 1981

Undertecknad på bild vid samma tidpunkt som ovan. En riktig raritet

Bilderna ska fram ur mina negativpärmar och det lär bli ett antal böcker vad det lider. Egentligen är det ett ständigt pågående projekt. Tar man bilder på sina nära och kära har man också ett visst ansvar för att de också får tillgång till bilderna.

På återseende

/Torbjörn

Postat 2012-04-22 16:03 | Läst 3379 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
1 2 3 Nästa