Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Semesterdrömmar 2010

Den här årstiden är vi nog många som drömmer om nästa års semester. Jag har inte konkretiserat mina egna semesterplaner ännu. Kanske ska jag besöka min son i Nya Zeeland. Det blir förmodligen en del utflykter i vårt avlånga land. Jag ska i alla fall ta det lugnt och koppla av. När jag var på Långholmen i somras och fotade Blommor-och-bin-festen såg jag den här damen som njöt i fulla drag i det vackra vädret.

 

Semester på Långholmen

 

 

På återseende

/Torbjörn

 

Postat 2009-11-19 16:53 | Läst 4539 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Badliv vid Runn

Sommaren 1970 besökte jag en vän i Falun. Vi gjorde bl a en utflykt till sjön Runn. Där hade man förut racerbåtstävlingar. Om det förekommer i dag också vet jag inte. Då, sommaren 1970, var det varmt och många hade sökt sig hit för att bada och sola sig. Jag hade med mig min första Pentax Spotmatic, modell SL, och en lös exponeringsmätare lånad av en kompis. Exponeringsmätaren var mycket opålitlig för värdena varierade hela tiden. Jag var inte så erfaren då så mina manuella uppskattningar var inte alltid så lyckade.

Så här kunde badlivet se ut sommaren 1970 vid sjön Runn utanför Falun.

 

Badliv vid sjön Runn sommaren 1970

 

 

På återseende

/Torbjörn

 

Postat 2009-11-18 11:14 | Läst 4410 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Up and away

Har fått en släng av höstdepp tror jag. Saknar blå himmel och solsken. Det är mörkt, regnigt och disigt. Mycket att göra på jobbet. Det skulle vara skönt att sticka iväg några månader.

 

Up, up and away....

 

På återseende

/Torbjörn

 

 

Postat 2009-11-17 21:29 | Läst 4237 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Vi lyssnade på Brutus

Vi lyssnade på Brutus Östlings föredrag på fotomässan och naturligtvis tittade vi på hans fantastiska bilder. Det var en sak till. Vi tittade också på hans film om duvhöken och förvånades över den höga kvalitén. Även du min Brutus har gått över till en DSLR med filmfunktion! I det här fallet en Canon 5d MkII.

Jag måste säga att den här otäcka känsan av "måste ha" kom över mig. Inte ens en maffig hamburgare och senare en kopp kaffe med morotskaka fick den här känslan ur kroppen. En Canonrepresentant demonstrerade kameran med olika objektiv och den där otäcka känslan växte ytterligare i styrka. Bäst att kyla ned det otäcka, tänkte jag, och gick till Sonys monter.  Jag har en Sony A700 och har börjat fundera på en Sony A850, som är deras senaste s k fullformatskamera. Den känns jättefin på alla sätt och vis och har ett förhållandevis bra pris. Men den saknar filmfunktion.

Ett teknikskifte, som egentligen pågår kontinuerligt, leder nästan alltid till två saker. En grupp människor lämnar den gamla tekniken och anammar det nya medan den andra gruppen konstaterar att den nya tekniken inte är något att ha och stannar kvar i det gamla. Sedan finns det naturligtvis människor som lever både i det gamla och det nya.

Sonyrepresentanten erkände utan omsvep att filmfunktionen är en fantastisk tillgång. Speciellt vid användande av teleobjektiv där man så snyggt kan frilägga motivet mot en oskarp bakgrund. Vilket också Brutus demonstrerade. Jag frågade naturligtvis varför inte Sony har filmfunktion i sin senaste kamera A850 och om han visste vad Sony hade på gång på den fronten. Han nämnde då att autofokusproblemen måste lösas först. Vilket inte, enligt honom, Canon och Nikon har gjort. Vad problemen bestod i (oljud??) uppfattade jag inte helt klart. Ett annat problem för Sony är naturligtvis deras position inom video. Vad skulle hända där om de implementerade en filmfunktion av mycket hög kvalitet i sina DSLR?

På tåget hem fortsatte mina funderingar. Ska jag sälja av all gammal fotoutrustning och satsa på den nya tekniken (om än inte fullkomlig) eller ska jag invänta Sonys kanske än mer fullkomligare teknik? Eller ska jag blunda för det nya, försöka förtränga den otäcka känslan av "måste ha" och köra på som vanligt med det jag har? Vilket optimerar min lycka?

 

Han lyssnade också intresserat på Brutus Östling

 

 

På återseende

/Torbjörn

 

Postat 2009-11-15 11:51 | Läst 5111 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Ekorrträsk 1977

Ekorrträsk är en liten by drygt två mil söder om Lycksele på vägen mot Vindeln. På 70-talet köpte mina svärföräldrar ett hus där för att ha som sommarstuga. Här har min familj tillbringat många semesterdagar. Både vinter- och sommartid. Efter många års rustande såldes stället för några år sedan. När jag ser de här gamla bilderna kan jag inte låta bli att känna ett stänk av vemod. Det var ju så fint här.

 

Straffspark

 

Fredrik jobbar i vedbon

 

Fredrik och morfar kör in ved

 

Skottkärran lastas

 

Paus i arbetet

 

Potatislandet förbereds

 

Vy mot sjön

 

Vy mot södra delen av byn Ekorrträsk

 

Kameran jag använt är Pentax Spotmatic, med objektiven Super Takumar 3.5/35 mm och Super Takumar 1.9/85 mm. Filmen är Kodachrome (II eller 64 ?) och allt inskannat med Epson 4870.

 

På återseende

/Torbjörn

 

Postat 2009-11-13 11:43 | Läst 5374 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
1 2 Nästa