Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

En rapport från Ellens bageri

Kvällens träff på Ellens hade samlat drygt 10 personer. Borden var som vanligt belamrade med kameror. Man såg flera Leicor och ett antal andra fina mätsökarkameror som Konica, Yashica och så var det någon ryss också. Två digitalkameror hade också vågat sig till Ellens den här kvällen. För ovanlighetens skull plockade någon fram en bänkkamera också. Efter träffen drog några vidare till andra begivenheter medan andra for hem. Trevlig kväll som vanligt.

Vid grannbordet satt de här två tjejerna och fikade

Affe granskar en gammal goding

Den här knappen får man absolut inte trycka på

Två av livets värsta frestelser: Gamla kameror och kanelbullar!

Krister testar en gammal Olympus OM10 (Fotograf Affe)

Ulf och Micke kappmäter :)

Bengt och Ulf kollar på bilder

Micke och Claes myser i kapp

En bänkkamera kommer upp på bordet

Nu har Claes äntligen fått ett objektiv till sin Leica

 

Det var dags för mig att promenera till Centralstationen för att ta tåget till Knivsta. Om inget oförutsett inträffar så är det dags för nästa träff på Ellens café om två veckor.

 

På återseende

/Torbjörn

 

 

Postat 2010-04-28 22:34 | Läst 9951 ggr. | Permalink | Kommentarer (15) | Kommentera

En essä om blåsippor, en sädesärla och Leonard Cohen

"A photographic essay is an attempt to cover a topic with a linked series of photographs" kan man läsa i Wikipedia. Väl medveten om att det finns många väldigt duktiga makrofotografer här på FS så försöker jag mig på en liten "essä" om blåsippor. Låt mig säga på en gång att jag tycker det är väldigt svårt att få till bra bilder på blåsippor. Ljuset ska naturligtvis vara det rätta. Det är också bra om det är någorlunda vindstilla. Sedan är det inte så dumt heller om det är torrt på marken för det blir ett evigt krälande och krypande. För ett par dagar sedan gjorde jag en utflykt till Gredelby hagar, ett naturvårdsområde här i Knivsta. Det var fortfarande ganska blött på marken och det blåste kraftigt i byarna men solen sken och när jag tog paus för en kopp kaffe kunde jag följa den bruna kärrhöken när den jagade över Trunsta träsk.

Man får bestämma sig när man fotar blommor i makro. Vill man i första hand skildra blomman och den biotop den lever i eller vill man förmedla en känsla. En kombination av de två förhållningssätten är naturligtvis också möjlig. För mig är det nog vanligast med det första förhållningssättet.

En blåsippa är nästan vackrast bakifrån, genomlyst av solen. Foderbladen är vackra med sitt nätverk av nerver.

Nyutslagna blåsippor i rätt belysning har en härligt blå färg

Hur många flikar ska kronbladen ha? Här varierar det mellan sju och nio

En typisk blåsippstuva

Likt Ikaros, som flög för nära solen, har den här sippan också blivit bränd

Hur mycket ska man städa på platsen? Jag städar väldigt lite

Likt parabolantenner söker sipporna sina egna solkanaler

De unga kommer med stormsteg. Friska och fräscha

Ni som läst så här långt undrar säkert hur det blir med den där sädesärlan och Leonard Cohen. Då kan jag lugna er med att essän om blåsippor är slut och nu kommer det andra.

 

Jag satte mig ned bakom en sten för att få lä och tog mig en kopp kaffe. Då hörde jag ett läte bakom mig. En sädesärla satt på en sten och kvittrade. Jag försökte locka den till mig genom att kasta en brödbit. Inte intresserad. Då försökte jag vissla. Den enda låt jag kom på var Leonard Cohens "Sister of Mercy" så det fick bli den. Minnsann blev den inte lite nyfiken.

Den t o m tar några danssteg

Nu har den pejlat in mig

Till slut kunde den inte hålla sig längre. Den har landat framför mina fötter. Fast ändå lite för långt borta

Den börjar genast putsa sig och göra sig till

Den sträcker på ena benet och vingen och burrar upp sig och jag fortsätter vissla "Sisters of Mercy"

Så stannar den till. Det verkar som om den vill säga: "Kan du ingen annan låt?" Den har tröttnat på Cohen och mig och flyger sin väg

 

Jag har haft en trevlig eftermiddag med blåsippor, brun kärrhök, solsken och en nyfiken sädesärla. Också kaffe förstås. Jag dricker ur det sista, packar ryggsäcken och beger mig hemåt.

Till alla älskare av Leonard Cohen, och då inkluderar jag även kännare bland arten sädesärlor, kommer här en inspelning av "Sisters av Mercy" från 1972 med Leonard Cohen .

 

På återseende

/Torbjörn

 

Postat 2010-04-26 18:10 | Läst 7777 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Centralstationen i Uppsala

Den nya centralstationen i Uppsala invigdes den 12 april. Många människor hade kommit och de bjöds på underhållning av den fyndige ståupparen Lasse Eriksson och kören Tonprakt som sjöng specialskrivna låtar med texter från verklighetens tågresande. Jernhusens informatör Cajsa Lindgårdh ledde invigningen som förrättades av Jernhusens vd Per Berggren, med benägen hjälp av barn från Vildrosens förskola. Per Wåhlin från arkitektfirman Wåhlin arkitekter, som ritat centralstationen, berättade lite om ideerna bakom tillkomsten av den nya centralstationen. Mattias Klum talade kring sitt resande med bl a tåg och hur viktigt det är med väl fungerande tågstationer. Jag var förbi en stund mitt på dagen. Senare på eftermiddagen invigdes två konstverk av den brittiske konstnären Tony Cragg och det bjöds på mer underhållning.

Här kommer en bildkavalkad från invigningen.

Gamla centralstationen

Nya centralstationen

 

På återseende

/Torbjörn

 

 

 

Postat 2010-04-21 21:55 | Läst 7393 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Vi har gått in i väggen - och några till

Strosar runt på stan i det vackra vädret i avvaktan på invigningen av Uppsalas nya centralstation. Ett gammalt par sitter på sina rollatorer och solar sig. Det ser så skönt ut och jag försöker komma i bättre läge för en bild. Helt plötsligt reser de på sig och ska gå därifrån. De bökar några sekunder med sina rollatorer och jag hinner precis slänga iväg ett skott innan de vänder om.

Gått in i väggen

Vi har gått in i väggen

 

Cyklar som väntar på sina ägare kan man se överallt på stan. Jag noterade i vintras att många cyklar låg på Fyrisåns is. Förmodligen kommer de att plockas upp vid den årliga årensningen i sommar.

Sommarsadel. Ganska genialisk egentligen. Idealisk vid regn. Blir aldrig våt.

 

Med värmen kommer också cyklisterna fram. Det finns ju de som cyklar året om förstås men den stora massan väntar tills snön är borta.

Flicka med cykel

 

Vid Stora torget sitter många och väntar på bussen i solskenet.

Man med mobil

 

På återseende

/Torbjörn

 

 

 

 

Postat 2010-04-14 09:11 | Läst 6535 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Tri-x höga visa

Det är många här på FS som lovordar Tri-x egenskaper. Både de som jobbar helt analogt, dvs analog kamera, filmframkallning och traditionell kopiering i mörkrum och de som scannar filmen i stället för att kopiera i mörkrum. Jag övergav den analoga fotografin för 4-5 år sedan men det händer att jag scannar gamla dior och svartvita negativ. De som jobbar ned Tri-x enligt ovan påstår att deras resultat blir helt överlägset de som fotograferar digitalt och konverterar till svartvitt i t ex Silver Efex Pro. Själv har jag ingen uppfattning om saken. Jag skaffade Silver Efex Pro för ett tag sedan och tycker att det är ett mycket användbart program. Nu har jag konverterat några bilder i Silver Efex Pro och använt Tri-x-filtret. Inga övriga justeringar. Bilderna är obeskurna och mycket små justeringar har gjorts. Exponeringen har naturligtvis justerats vid RAW-konverteringen. Måttlig skärpning har gjorts med Highpass-filtret. Men annars har jag bara i några fall dragit mycket lite i Brightness och Contrast i PS. Vad tycker ni om resultatet?

 

På återseende

/Torbjörn

 

Postat 2010-04-09 21:41 | Läst 6271 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera
1 2 Nästa