Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Fälttest med Yashica Mat 124G

I min förra blogg berättade jag om rengöringen av min gamla tvåögda spegelreflexkamera Yashica Mat 124G. Mattskivan och spegeln var rejält smutsiga och dammiga. Det var inte särskilt svårt att få bort vare sig  smutsen eller dammet. Efter rengöringen blev sökarbilden betydligt klarare och skarpare. Sökaroptiken rengjordes både invändigt och utvändigt medan tagningsoptiken enbart rengjordes utvändigt. Så var det då dags för ett test ute på fältet. Blev det bättre kvalitet på bilderna efter rengöringen? Rengöringen som sådan påverkar knappast bildkvaliteten. Den skulle möjligen kunna bli något bättre i de fall skärpeinställningen är ganska avgörande. Vid närbildsfotografering t ex. 

Den här dagen sken solen från klarblå himmel. Ljuset var med andra ord hårt och kontrasterna inte så lätta att bemästra.

Skarholmen 1

Jag åkte till Skarholmen, sydväst om Uppsala, för att se om där fanns några som höll på med sina båtar. Besviket kunde jag konstatera att ingen var där och jobbade.

Skarholmen 2

Vid bryggorna låg endast ett fåtal båtar och på land några uppochnervända. De vita skroven blänkte förrädiskt i det skarpa solskenet. Ett polarisationsfilter hade varit användbart den här dagen.

Skarholmen 3

Efter några bilder vände jag hemåt. På hemvägen svängde jag ned till Ultuna, strax söder om Uppsala, där Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) ligger. För ett antal år sedan arbetade jag här. Ultuna ligger väldigt vackert intill Fyrisån.

Ultuna 2

I den här byggnaden hade jag en tid min arbetsplats

Ultuna 1

En utrymningsstege kastar sin skugga på den putsade väggen

Ultuna 3

Vid den konstgjorda dammen satt några och fikade

 

Det är alltid roligt när grejerna man har fungerar utan mankemang. Yashican blev betydligt trevligare att jobba med efter rengöringen. Nu får den återta sin plats i skåpet igen för en tid. Framkallning och skanning tar för mycket tid i anspråk just nu. Jag måste ta hand om mitt digitala arkiv som hela tiden växer – och så vill jag naturligtvis ut på stan och fotografera också.

 

På återseende

/Torbjörn

Postat 2011-04-26 18:30 | Läst 4776 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Verkstad

Min Yashica Mat 124 G behövde göras ren. Tittade men ned i sökaren såg man att det var fullt med damm och sökarbilden blev aldrig riktigt klar. Efter att ha sett filmen här på FS hur man rengör optik köpte jag två mikrofiberdukar och en sats små skruvmejslar på Clas Ohlson och en flaska isopropylalkohol på apoteket. Sökarhuven hålls på plats av fyra pyttesmå skruvar men de gick lätt att lossa med en liten skruvmejsel. Sedan är det bara att lyfta huven rakt upp. I botten på huven sitter mattskivan. I schaktet sitter den snedställda spegeln och sökaroptiken. Spegeln var grådaskig av smuts och damm, likaså mattskivan. I övrigt såg det väldigt rent och snyggt ut. 

Först blåste jag rent så mycket det gick med gummiblåsan. Sedan tog jag den ena mikrofiberduken och vätte en yta stor som en femkrona ca med isopropylalkohol. Försiktigt rengjorde jag både spegel, optik och mattskiva. Jag eftertorkade med den torra mikrofiberduken. Det blev verkligen rent men jag är inte helt nöjd med mikrofiberdukarna. De släpper ifrån sig ludd som det tar lite tid att få bort. Jag tänker köpa nya putsdukar från en annan leverantör. Kanske någon av läsarna här på FS har några bra tips?

Efter att ha satt sökarhuven på plats var det så dags för ett test ute på fältet. Vilken skillnad! Sökarbilden är mycket klarare och det är lättare att ställa in skärpan. Men visst hade det varit kul med en mattskiva som hade snittbild och en ring med mikroprismor runt on. Man har blivit bortskämd med autofokus.

Allt är på plats. Det är bara att sätta i gång

Sökarhuven har lossats och den smutsiga mattskivan och spegeln blir åtkomliga. Spegeln lossar jag inte utan den går bra att rengöra där den sitter liksom sökaroptiken

Det tog inte särskilt lång tid det här och inte är det särskilt svårt heller. Det gäller att vara lätt på hand så att man inte repar de känsliga ytorna. Ankorna är nöjda liksom jag

 

Resultatet av testfotograferingen kommer jag att redovisa senare. Filmen hänger på tork just nu.

 

På återseende

/Torbjörn

Postat 2011-04-24 20:57 | Läst 4122 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Would you walk a mile in her shoes?

 

Walk a mile in my shoes

Är gränsen nådd? När tippar kvinnorna över och faller pladask på magen? 

Några funderingar efter en god påskmiddag.

På återseende

/Torbjörn

Postat 2011-04-23 23:52 | Läst 3906 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

En skär torsdag i Sigtuna

Efter att ha läst alla positiva omdömen om Fuji X100 blev jag under Skärtorsdagen lite sugen på en fotorunda. Jag lämnade målarpytsarna åt sitt öde, bryggde en termos med kaffe, bredde några mackor och for i väg. Visste egentligen inte vart jag skulle åka men efter att ha snurrat runt ett tag kring Steninge slott bl a hamnade jag till slut i Sigtuna. Jag promenerade ned till hamncafeet i hopp om att få se några fullvuxna skinnknuttar och deras hojar. Väl framme kunde jag konstatera att det var soprent på den fronten. Det enda jag kunde se var några mopeder. Jag gick ut på piren men där var nästan tomt.

Båtsäsongen har inte kommit igång ännu

De här bojarna ska snart i sjön

Slangen är på plats

Ett par barbenta tjejer kom farande på en moppe

Jag gick upp till Storgatan, satte mig på en bänk och fikade. Det var inte särskilt många människor ute men några strosade igenom den lilla staden eller slank in på ICA för att handla det sista inför helgen.

En uttråkad hund satt på Storgatan

Den skära butiken

Bakom den här grinden döljer sig ett café

Det är stängningsdags och personalen går hem

Den gamla asken har varit med om mycket

Väl hemma i Knivsta igen ser jag att bönderna har börjat med vårsådden...

...björkarna har fått musöron...

...men asparna väntar ett tag till

 

Det blev mest bilder den här gången. Några med skärt inslag. Skärtorsdagen den 21 april, anno 2011.

 

På återseende

/Torbjörn

Postat 2011-04-22 12:34 | Läst 4461 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Allt medan färgen torkar...

Jag håller på att rusta min bostad. Just nu har jag målat dörrkarmar och foder vita, tidigare var de mörklaserade.

Sedan står innerdörrarna på tur. En ligger redan på "operationsbordet" och har fått sig en grundmålning och en färdigstrykning på ena sidan.

Det är fem dörrar som ska målas så det kommer att ta tid. Mitt sovrum ska också få sig en uppfräschning med målning av tak och väggar.

Nya golvsocklar ska också fixas vad det lider. Kameran ligger och surar i kameraväskan men den kan gott vila ett tag för jag har så mycket på lagret redan som behöver lyftas fram i ljuset.

Man har tid att fundera när man håller på att rusta. Radions P1 står på hela tiden och förser en med intressanta program hela tiden. 

Byggjobbare

Funderar mer och mer på hur man ska ta hand om alla bilder vars antal ständigt växer. Jag har gjort några böcker på Blurb och de blev alla bra. Det är avsevärt trevligare att bläddra i en bok än att glo på en bildskärm hela tiden. Men är det rätta sättet att spara för framtiden? Jag ser att Bengt Björkbom 
funderar lite grand kring de här frågorna på sin blogg också. Tvärtemot honom tror jag att väldigt många bilder blir intressanta om 50 år. Jag tror att vi är mer toleranta, vad gäller t ex innehåll, kvalitet mm, mot äldre bilder än bilder från samtiden. Inte vet jag om samtiden var så särskilt förtjust i Disfarmers bilder men i dag höjs de till skyarna, och det med all rätt. Tiden gör något med oss människor. Det sägs ibland att vi saknar förmåga att leva i samtiden. Vi planerar ständigt för vad vi ska göra nästa vecka, på semestern och under senare år har vi ständigt påmints om att spara till pensionen. Eller så tänker vi tillbaka på tider som flytt. Kanske med hjälp av gamla fotografier från konfirmationen, första bilen, den stora kärleken, bröllopsbilder och första bostaden.

Ja, man hinner fundera på mycket när man rustar sin bostad. Allt medan färgen torkar...

I det här inlägget är det enbart analoga bilder fotograferade med Minolta Dynax 7, Pentax Spotmatic F och Rolleiflex TLR.

 

På återseende

/Torbjörn

Postat 2011-04-19 17:08 | Läst 4609 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
1 2 Nästa