Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/Lady Chatterleys älskare

När jag stötte på skogskojan i skogen gick mina tankar direkt till Lady Chatterley. Hon, som efter makens krigsskada i första världskriget, och därefter oförmögen till intimt umgänge, vandrade olycklig av och an på godsets marker. En dag stötte hon ihop med godsets skogvaktare och följde med honom till hans lilla hus i skogen. Där inleddes en kärleksaffär dem emellan som ledde till att Lady Chatterley blev med barn. Stor skandal förstås i klassamhällets England.

Lady Chatterleys älskare blev D.H. Lawrences mest berömda roman. Bannlyst i England till en bit in på 1960-talet. Romanen skildrar det omöjliga. En kärleksaffär mellan en adelsdam och en enkel arbetare, där båda var gifta på var sitt håll. Det kunde inte det konservativa England tåla.

Boken var bannlyst i många andra länder också. Den är mycket bra och kan varmt rekommenderas. Vår svenske författare Eyvind Johnson gillade Lawrences författarskap och besökte t o m huset där han hade bott.

Med Lady Chatterleys tragiska liv i mina tankar vandrade jag djupare in i skogen. Vid stranden av Testeboån satte jag mig ned och lyssnade på det porlande vattnet medan jag sörplade i mig det heta kaffet.

På återseende

Torbjörn

Postat 2016-09-23 22:58 | Läst 1383 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Gesällen/Det kom ett brev

"Juni 1971. Folkfest i slottsbacken, nedanför slottet i Uppsala. Mycket folk, mycket musik. Jag strosar runt med min Pentax Spotmatic bland musiker och publik. En söt flicka sitter i gräset med sin fiol och jag tar en bild...."

Mycket långt senare skrollar jag runt bland mina inskannade bilder och Birgitta dyker upp igen. Den söta flickan heter nämligen Birgitta. Det har jag fått veta av hennes syster. Jag lade nämligen ut bilden nedan i Uppsalagruppen på Facebook för några veckor sedan. Birgittas syster kommenterade efter ett tag: "Men det där är ju min syster Birgitta. Vad roligt!" Kort därefter kommenterade Birgitta själv bilden. Jag kontaktade henne och fick adressen. Därefter redigerade jag bilden och skrev ut den på ett fint bomullspapper. Bilden monterades sedan på kapa och postades.

I dag kom så ett brev.

Visst är det kul med bilder? Gamla som nya.

På återseende

Torbjörn

Postat 2016-09-15 20:13 | Läst 1268 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera