Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/Sommarstilleben

Har inte släppt det analoga. Är inte så väldigt aktiv men då och då kommer lusten över mig. Hybridanalog kanske man ska kalla min fotografering med svartvit film. Skannar filmen. Mörkrumsprylarna skänkte jag till Erikshjälpen när jag flyttade till Gävle 2014. Hoppas de kom till användning. Det finns de som menar att mörkrumskopior är så mycket bättre än digitaliserade bilder utskrivna med bläckstråleskrivare. Jag har inte haft möjlighet att jämföra så jag har ingen uppfattning i frågan. Vilket papper som används vid utskrift spelar naturligtvis stor roll. Jag använder Hahnemühles Fine Art papper och tycker att resultatet blir mycket bra. Naturligtvis måste man ha en tillräckligt bra skrivare som klarar av att återge tillräcklig svärta och bred gråskala. Jag använder Epson SureColor P800 och tycker den är riktigt bra.

Här har jag använt Nikon F80 med normaloptik AF-S 1.8/50G, TMAX 400 framkallad i XTOL. Negativet är skannat med Reflecta RPS 10M. Inte särskilt mycket redigering i LR och PS annat än svart- och vitpunkt, kontrastkurva (mellan) samt borttagning av damm och måttlig skärpning.

På återseende

Torbjörn

Postat 2022-02-03 11:17 | Läst 932 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Gesällen/Fryslortar eller...

Dagens hundar är fryslortar. Överallt ser man påklädda hundar. Och företagen som säljer hundkläder går som tåget. Är det verkligen så att hundarna blivit mindre tåliga mot kyla? Eller är påklädningen ett symptom på något annat? Hos husse och matte? Längtan efter ett barn som aldrig kom? Separationsångest efter barn som lämnat boet?

Jag har länge funderat varför det blivit så här. Hade en gång en cockerspaniel och vi var ute i alla väder. Jag påklädd, hon som naturen skapt henne. Med tjock, lurvig päls. Hon frös aldrig. En mycket robust hund. I dag när jag ser påklädda cockrar, och andra hundar, känner jag stort medlidande. Tittar man hundarna i ögonen ser man att de skäms. Cockrar är mästare på att skämmas och spela ledsen hund. 

Varför vill vi att våra hundar ska skämmas?

Är det inte hundägarna som borde skämmas? Låt hundarna vara hundar och inga modedockor.

På återseende

Torbjörn

Postat 2022-02-01 12:27 | Läst 902 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera